Η εποχή των κουνουπιών: Κινδυνεύουμε πραγματικά από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Τα κουνούπια και το καλοκαίρι είναι σχεδόν ταυτόσημα! Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό του Δυτικού Νείλου που μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια;

Τα τελευταία χρόνια, τα κουνούπια εκτός από ενοχλητικά έχουν γίνει και δυνητικά επικίνδυνα, με τον ιό του Δυτικού Νείλου να είναι μία από τις «απειλές» που μπορεί να μεταφέρουν. Μιας και είναι απόλυτα επίκαιρο, το έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA δημοσίευσε πρόσφατα μια σύντομη αλλά ουσιαστική ανασκόπηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αποτελεί σήμερα τη συχνότερη αιτία νόσησης από ιούς που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών στις ΗΠΑ. Ο ιός όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί: έχει προκαλέσει σοβαρές επιδημίες και σε χώρες της Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- καθώς και στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με χιλιάδες περιστατικά και αρκετούς θανάτους.
Ιός του Δυτικού Νείλου: Μετάδοση, συμπτώματα, θεραπεία
Η Καθηγήτρια Θεραπευτικής Επιδημιολογίας Προληπτικής Ιατρικής, Παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Αλεξάνδρα Σταυροπούλου, από τη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, εξηγούν ότι η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπημάτων κουνουπιών. Αν και το 80% των ανθρώπων που μολύνονται δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα, περίπου ένας στους πέντε θα παρουσιάσει ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, μυϊκούς πόνους ή ναυτία. Λιγότερο από 1% των ασθενών εμφανίζει σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο ή το νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση. Ειδικά τα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να καταλήξουν.
Αξίζει να τονιστεί ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται, χρειάζονται μακροχρόνια αποκατάσταση και αρκετοί εμφανίζουν χρόνιες συνέπειες, όπως κόπωση, αδυναμία ή προβλήματα μνήμης και διάθεσης.
Δεν υπάρχει προς το παρόν ειδική θεραπεία ή εγκεκριμένο εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η αντιμετώπιση επικεντρώνεται στη φροντίδα των συμπτωμάτων και την υποστήριξη του οργανισμού, γεγονός που καθιστά την πρόληψη το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, όταν ο ιός κυκλοφορεί περισσότερο, η βασική προστασία που μπορούμε να πάρουμε είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο τσιμπήματος από κουνούπια.
Πώς θα κρατήσουμε τα κουνούπια μακριά μας
Για να προστατευθούμε από τα κουνούπια και να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου:
-
Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο δέρμα και στα ρούχα μας.
-
Επιλέγουμε μακρυμάνικα, ανοιχτόχρωμα ρούχα ειδικά τις βραδινές ώρες.
-
Απομακρύνουμε κάθε πηγή στάσιμου νερού από γλάστρες, πιατάκια, λεκάνες και άλλες επιφάνειες όπου μπορεί να αναπαραχθούν κουνούπια.
-
Τοποθετούμε σήτες σε παράθυρα και πόρτες.
-
Αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο ενεργά (ξημερώματα και σούρουπο).
-
Συμμετέχουμε ή ενημερωνόμαστε για τα δημοτικά προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, ειδικά σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα.