MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
20
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Θραύσματα: Η νέα έκθεση της Μαρίας Μπουρμπού στην Κύθνο αναδεικνύει τη μοναδικότητα του νησιού

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η ΑΜΚΕ kythniale – Γέφυρες Πολιτισμού παρουσιάζει, στο Δημαρχείο Κύθνου, την έκθεση φωτογραφίας και video art της Μαρίας Μπουρμπού με τίτλο «Θραύσματα – Fragments».

Θραύσματα
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

«Θραύσματα – Fragments» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας και video art της Μαρίας Μπουρμπού, σε επιμέλεια Χαράς – Ελένης Μητσοτάκη, η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 19 έως τις 31 Ιουλίου 2025 στο Δημαρχείο Κύθνου, με πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ kythniale – Γέφυρες Πολιτισμού.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Για πρώτη φορά, η Μαρία Μπουρμπού παρουσιάζει στο νησί της Κύθνου, μια σειρά από μαρτυρίες, γνωριμίες και αποτυπώσεις. Στη θέαση τους ανακαλεί κανείς, ασυνείδητα και παρορμητικά,  χιλιάδες άλλες «φωτογραφίες» της δικής του ζωής, καθώς ο άνθρωπος υπάρχει και πορεύεται κυρίως μέσω της μνήμης του.

Η πρώτη επίσκεψη της καλλιτέχνιδας στο νησί, πριν από δύο χρόνια, συνοδεύτηκε, από ένα αίσθημα έκπληξης μπροστά στη μοναδικότητα της Κυθνιακής γης. Οι εικόνες της ταξιδεύουν τον θεατή, με ενθουσιασμό και σεβασμό, για το νησί και τους ανθρώπους του, με συναισθηματική πυκνότητα και προχωρημένη καλλιτεχνική και συνθετική δύναμη.

Μέσα από τον φακό της, η Μαρία Μπουρμπού καταγράφει την εμπειρία της ως ώριμη δημιουργός, που ανταποκρίνεται γενναιόδωρα στην πρόκληση του άγνωστου τόπου. Το αποτέλεσμα είναι μια έκθεση που μιλά όχι μόνο στα μάτια, αλλά κυρίως στην ψυχή του επισκέπτη – ίσως τη βαθύτερη δικαίωση κάθε καλλιτέχνη.

Η ίδια η καλλιτέχνις σημειώνει:

«Εκ φύσεως ευγενική, εκφράζομαι έμμεσα και όντας ειλικρινής από την φύση, είμαι επίσης σαφής και αυθόρμητη. Αυτά τα αντίθετα χαρακτηριστικά δύνανται μερικές φορές, τόσο στη ζωή, όσο και στην τέχνη, να είναι, είτε εναρμονιστικά, είτε εκρηκτικά αλληλοσυγκρουόμενα. Με ενδιαφέρει να γοητεύω και όχι να σοκάρω, και αναμειγνύω αυτές τις σφοδρές πτυχές των ιδιορρυθμιών μου σε εικόνες με αρμονικές και ισχυρές συνθέσεις». 

Μαρία Μπουρμπού

Η Μαρία Μπουρμπού, εικαστικός γεννημένη στην Αθήνα, ζει και εργάζεται στο Λουξεμβούργο. Το έργο της χαρακτηρίζεται από ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα: φωτογραφία, video art, εγκαταστάσεις, ποίηση και ήχο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις και το έργο της περιλαμβάνεται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Είναι επίσης ιδρύτρια της πλατφόρμας Luxembourg Art Walk, η οποία καταγράφει και προβάλλει τη σύγχρονη εικαστική σκηνή του Λουξεμβούργου.

ΑΜΚΕ kythniale – Γέφυρες Πολιτισμού

Η ΑΜΚΕ kythniale – Γέφυρες Πολιτισμού, είναι μια πολυσχιδής πολιτιστική πρωτοβουλία που σχεδιάζει και υλοποιεί καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές & μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, workshops, art residencies και εναλλακτικές δράσεις πολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα στην Κύθνο και τον Κόσμο. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν το 2022 με διεθνείς συνεργασίες, όπως οι Πρεσβείες της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ουκρανίας και της Κύπρου στην Αθήνα, διοργανώνονται στο νησί της Κύθνου και είναι ανοιχτές στο κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕικαστικό «Φως εκ φωτός» στην Άνδρο12.09.2018

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία της ΑΜΚΕ kythniale, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κύθνου, με την ευγενική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού του Λουξεμβούργου και του Kultur|lx, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Λουξεμβούργου στην Αθήνα.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θραύσματα | Fragments

Έκθεση φωτογραφίας και video art της Μαρίας Μπουρμπού

μια δράση της πολιτιστικής πρωτοβουλίας kythniale – Γέφυρες Πολιτισμού

Χώρα Κύθνου

19.07.25 – 31.07.25

 

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Εικαστικά
Τα Ημερολόγια: Συνεχίζεται στο Ναύπλιο η μεγάλη έκθεση για τον Χρήστο Μποκόρο
Εικαστικά
Νέα δωρεά από τον NEON: Εγκατάσταση της Μαρίας Λοϊζίδου στον αρχαιολογικό χώρο Κεραμεικού
Εικαστικά
clinamen: Η viral εγκατάσταση του Céleste Boursier-Mougenot ταξιδεύει στην Αθήνα
Εικαστικά
Cycladic Talk: Η Catherine McCormack ξετυλίγει το αρχέτυπο της «Αφροδίτης» με αφορμή τον Jeff Koons
Εικαστικά
1ο Συμπόσιο Γλυπτικής Χανίων: Η τέχνη γεννιέται σε δημόσια θέα
Εικαστικά
Έκθεση αφιερωμένη στη διαδρομή του Platforms Project στον «Λόφο» της Κυψέλης
Art & Culture
Πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες "κατοικούν" στις Καμπόνες της Νάξου
Εικαστικά
Νέα, μεγάλη δωρεά της Συλλογής Δασκαλόπουλου προς 4 μουσεία της Ελλάδας και της Σκωτίας
Εικαστικά
Τέχνη για το εδώ και τώρα: 46 καλλιτέχνες από 10 χώρες ενώνουν τις φωνές τους σε μια ελληνική γκαλερί
Εικαστικά
11 Έλληνες καλλιτέχνες σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, με τη στήριξη του ΕΜΣΤ
Εικαστικά
PCAI x British Council: Οι Black Female in Architecture στο φετινό Tilos Artist Residency
Εικαστικά
Kalliste – Corso Greek: Αυλαία στην Κορσική για το μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ελληνική κεραμική