Εικαστικό «Φως εκ φωτός» στην Άνδρο
Με 31 καλλιτέχνες και τα έργα τους, ανοίγουν πανιά οι 31οι Πλόες, η ετήσια εικαστική διοργάνωση του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, στη Χώρα της Άνδρου, που φιλοξενουν την έκθεση «Lumen de Lumine», σε επιμέλεια της Αθηνάς Σχινά.

Στην τέταρτη δεκαετία τους εισέρχονται πλησίστιοι οι «Πλόες», ο ετήσιος εικαστικός θεσμός που κάθε καλοκαίρι ανοίγει τα πανιά του με μια μεγάλη έκθεση σύγχρονων Ελλήνων και Ελληνίδων εικαστικών στη Χώρα της Άνδρου, διοργανωμένη από το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως.
Έτσι και φέτος, στην 31η διοργάνωση, που φέρει τον τίτλο «Lumen de Lumine / Φως εκ φωτός», κλήθηκαν να συμμετάσχουν 31 καλλιτέχν(ιδ)ες, που μέσα από τις δημιουργίες τους, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, φωτογραφίας κι εγκαταστάσεις, διερευνούν την έννοια του φωτός, φυσικού, συναισθηματικού ή πνευματικού, και τη λειτουργία του στην τέχνη.
Όπως τόνισε, παρουσιάζοντας τη φετινή έκθεση η επιμελήτρια και «ψυχή» του θεσμού εδώ και πολλά χρόνια, ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά, οι εκθέσεις που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, έχουν κάθε φορά στο επίκεντρό τους ένα θέμα που ανταποκρίνεται σε αιτήματα της εποχής και ταυτόχρονα συνδέεται με το παρελθόν και την πολιτιστική μας παράδοση, γεννώντας ερωτήματα και προβληματισμούς στον θεατή.

Βλαχάκη Μαριλίτσα
Το έναυσμα για το θέμα της 31ης έκθεσης έδωσε ένα ζήτημα που απασχολεί όλους, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας: η τεχνητή νοημοσύνη, που, όπως τόνισε η επιμελήτρια, «ευρέως αναφέρεται και ως φως της γνώσης», ενώ επισήμανε πως στην έκθεση θα παρουσιαστούν και έργα φτιαγμένα με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, στο οποία, όμως, είναι σαφής η εν συνεχεία επέμβαση του καλλιτέχνη.
Ξεκινώντας από αυτή την απορία απέναντι στην τεχνολογική εξέλιξη, η έκθεση προχωρά σε έναν ευρέως φάσματος προβληματισμό σχετικά με το φυσικό και πνευματικό φως, τις αποκαλύψεις και την ιδιοσυστασία του, τις λειτουργίες και τις αναγωγές του, τους συμβολισμούς και τις αντανακλάσεις του, αναζητώντας παραδείγματα στο παρελθόν του πολιτισμού μας, από τον Όμηρο ή τον Πλάτωνα μέχρι τις βυζαντινές αγιογραφίες ή την νεοελληνική ποίηση…
«Με βάση τις αλληγορίες του φωτός και των εικονιστικών του συμφραζομένων ή των ποικίλων αποτυπώσεων της εικαστικής χειρονομίας», συμπλήρωσε η Αθηνά Σχινά, «τονίζεται ανάμεσα στ’ άλλα και η σχέση συνείδησης, υποσυνειδήτου και συλλογικού ασυνειδήτου, εφόσον ο καλλιτέχνης είναι γνωστό πως εκφράζεται σύμφωνα με τους τρόπους που προσλαμβάνει, αναπλάθει και μετουσιώνει την δική του πραγματικότητα». Αυτός είναι και ο λόγος που η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του ελβετού ψυχίατρου και ψυχολόγου Καρλ Γιούνγκ (1875-1961), που συνέβαλε στην ερμηνεία των έργων της τέχνης, με την αναλυτική και συμβολική ψυχολογία του βάθους, και τη λειτουργία των αρχετύπων.
Οι 31οι εικαστικοί «Πλόες», ένας θεσμός «ευρύτερα αναγνωρίσιμος και αποδεκτός», όπως τόνισε, κατά την παρουσίασή του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως, Δημήτρης Σιγάλας, θα ανοίξουν πανιά το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025, στην έδρα του Ιδρύματος, στη Χώρα της Άνδρου, όπου και θα παραμείνουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τσουκάτου Πόπη
Στους φετινούς «Πλόες» συμμετέχουν με έργα τους οι: Ηώ Αγγελή, Σωτηρία Αλεβίζου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ανδρέας Βεντούρης, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Βούλα Γουνελά, Κώστας Δικέφαλος, Στέφανος Ζαννής, Τάκης Ζερδεβάς, Μαριγώ Κάσση, Δημήτρης Κόκορης, Σπύρος Κοτζάμπασης, Δήμητρα Μαλταμπέ, Αλεξάνδρα Μαράτη, Καλλιρρόη Μαρούδα, Ελεάννα Μαρτίνου, Δημήτρης Μεράντζας, Κατερίνα Μερτζάνη, Κατερίνα Μπουρατζή, Αντωνία Παπατζανάκη, Νατάσσα Πουλαντζά, Παναγιώτης Σιάγκρης, Ευανθία (Έφη) Σούτογλου, Βαρβάρα Σπυρούλη, Γιάννης Στεφανάκις, Βασίλης Τάγκαλος, Μαριάννα Τρώντσιου, Μαρία Τσεσμελή, Πόπη Τσουκάτου, Αλέξης Φούντζουλας, Έφη Φουρίκη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Άνδρος