Αθηνοκεντρισμός: Στην Αττική το 1/3 της συνολικής απασχόλησης της Ελλάδας
Στη νέα έρευνα του Eteron, «Ελληνική Αγορά Εργασίας και Νέες Τεχνολογίες», μελετάται η πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας την περίοδο 2011–2023 και η σχέση της με τις νέες τεχνολογίες: αυτοματοποίηση, πράσινες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη.

Αναδεικνύονται δέκα δεδομένα για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από το 2013 και εξής, τη σχέση της με τις νέες τεχνολογίες, τα χάσματα μεταξύ ανδρών και γυναικών, την πορεία των διαφόρων κλάδων της οικονομίας, καθώς και των περιφερειών της χώρας.
Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς εργασίας παρουσιάζει σημαντική ετερογένεια: ως προς τις αποδοχές, την εργασιακή εμπειρία γυναικών και ανδρών, αλλά και την τεχνολογική εξέλιξη.
Η ανάλυση που εκπονήθηκε από τον Στέφανο Τύρο, ερευνητή σε θέματα εργασίας και νέων τεχνολογιών στο Harvard Business School, αντλεί δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ (για πληθυσμό, ανεργία, πληθωρισμό), από τη Μονάδα Εμπειρογνωμόνων για την Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση και Κοινωνικές Υποθέσεις (Μ.Ε.Κ.Υ.), καθώς και από διεθνείς δείκτες για την αυτοματοποίηση, τις πράσινες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη.
- Η ανεργία έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά οι πραγματικές αποδοχές έχουν ανακτήσει λιγότερο από το 1/3 της συνολικής τους πτώσης από την αρχή της κρίσης.
- Από το 2013 έως το 2023, η ανεργία μειώθηκε, όμως οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν δυσανάλογα θέσεις μεσαίων-χαμηλών αποδοχών.