MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Αριάδνη, Ζώντας με Σχιζοφρένεια: Μια παράσταση – “αφύπνιση” για την ψυχική ασθένεια στο Θέατρο 104

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το θεατρικό έργο της Αρετής Χαρτοφύλακα, «Αριάδνη, Ζώντας με Σχιζοφρένεια», παρουσιάζεται, στο Θέατρο 104, σε μια παράσταση για την άγνωστη πλευρά της ψυχικής ασθένειας, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Το θεατρικό έργο της Αρετής Χαρτοφύλακα «Αριάδνη, Ζώντας με Σχιζοφρένεια», κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου.

Μας αφορά η ψυχική νόσος;
Γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθείς στην απέναντι πλευρά του παραλογισμού;
Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει το λογικό από το παράλογο;
Κι όταν η ψυχική νόσος μας χτυπά την πόρτα τι κάνουμε;
Υπάρχει φως στο σκοτάδι και πώς μπορείς να το βρεις;

Λίγα λόγια για το έργο

Η παράσταση επικεντρώνεται στην καθημερινότητα της Αριάδνης, μιας γυναίκας που έχει διαγνωστεί με Σχιζοφρένεια από την ηλικία των 23 χρόνων και φιλοξενείται σε Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής  Αποκατάστασης. Βλέποντας σκιές να την ακολουθούν παντού, η ηρωίδα δίνει την προσωπική της μάχη με την ασθένεια προσπαθώντας να κατανοήσει τη θέση της στην κοινωνία και να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία. Μέσα από τη ματιά της Αριάδνης, ο θεατής εισέρχεται σε έναν κόσμο γεμάτο σκιές, αντικρίζει την αόρατη πλευρά της ψυχικής νόσου και συγχρόνως βιώνει μια ιστορία γεμάτη υπομονή και ελπίδα.

Κοντά της, αρωγός και στήριγμα, βρίσκεται η Φωτεινή, η ψυχολόγος της, που βοηθά την Αριάδνη να διαχειριστεί τις κρίσεις της και να βρει μικρές στιγμές βελτίωσης και ισχυρής προσωπικής ανάπτυξης, παρά την ασθένεια. Μαζί, δημιουργούν μια όμορφη σχέση εμπιστοσύνης και συντροφικότητας, η οποία αποδεικνύει ότι ακόμη και σε στιγμές σκοτεινές, η ελπίδα μπορεί να ανθίσει.

Μέσα από τις μικρές νίκες μιας γυναίκας που ζει με τη Σχιζοφρένεια, το έργο μας παρασύρει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, που μπορεί να ανακάμψει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η παράσταση διεισδύει στα ζητήματα της ψυχικής υγείας υπενθυμίζοντας ότι καμία ψυχική νόσος δεν είναι ταμπού.

Το κείμενο υπογράφει η συγγραφέας, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Χαρτοφύλακα, απόφοιτη του University of Essex (Hons) και σπουδάστρια της Κλινικής Ψυχολογίας. Εμπνεύστηκε το έργο μέσα από την εμπειρία της, κατά τη διάρκεια της εθελοντικής της εργασίας στον Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αριάδνη» της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας Ε.Π.Α.Ψ.Υ. Μια εμπειρία που σύμφωνα με τα λεγόμενά της, της άφησε ένα βαθύ αποτύπωμα που την έκανε να θεωρήσει χρέος της να μοιραστεί με τον κόσμο. Είχε προηγηθεί το βιβλίο της «Αληθινές Γυναίκες», που πραγματεύεται μέσα από μαρτυρίες και πάλι ένα ζήτημα ταμπού, το ζήτημα της έμφυλης βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην κοινωνία και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2025: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συγγραφέας του φετινού μηνύματος12.09.2018

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

«Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για θέματα όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα είναι στίγμα. Η σχιζοφρένεια διαταράσσει σκέψη, συναισθήματα, συμπεριφορά και επηρεάζει άμεσα τους ασθενείς αλλά και τους οικείους τους.  Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχωσική διαταραχή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην αντίληψη ενός ατόμου για την πραγματικότητα. Ο Νορβηγός ζωγράφος Edvard Munch είχε πει ότι: «Ο φόβος για τη ζωή μου είναι απαραίτητος για μένα, όπως είναι και η ασθένειά μου. Χωρίς το άγχος και τις ασθένειές μου, είμαι ένα πλοίο χωρίς πηδάλιο. Τα βάσανά μου είναι μέρος του εαυτού μου και της τέχνης μου». Η αποστολή μου ως σκηνοθέτης, είναι δύσκολη. Πρέπει να καταφέρω, να μεταφέρω στη σκηνή τον κόσμο που κρύβει η Αριάδνη της Αρετής Χαρτοφύλακα και να κερδίσω τον θεατή, «χωρίς να πέσω» σε έτοιμες συνταγές που έχουμε δει». 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Αρετή Χαρτοφύλακα
Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος

Σκηνικά: Κώστας Γκαραμέτσης
Κοστούμια: Πάνος Απέργης
Μουσική: Γιώργης Χριστοδούλου
Χορογραφία: Νίκος Γονίδης

Παίζουν: Αριάδνη: Λίζυ Ξανθοπούλου, Φωτεινή: Ευγενία Αποστόλου , Σκιά Α: Ανδριάνα Μαθιουδάκη, Σκιά Β: Νίκος Γονίδης

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 18€, Μειωμένο 15€, Ατέλεια ηθοποιών 5€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 23 Ιανουαρίου 2025
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15
Βοηθός Σκηνοθετη: Γιέλενα Γκάγκιτς
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/ariadni-zontas-me-sxizofreneia/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (σταθμός Μετρό: Κεραμεικός), Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3455020 | https://www.104.gr/
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Οικογένεια Τσεκμέ, του Τόλη Παπαδημητρίου στο Θέατρο Κήπου
Θεατρικά Νέα
Ο Πίνακας: Το ανατρεπτικό έργο του Ernesto Caballero τον Οκτώβριο στο Θέατρο Ψυρρή
Θεατρικά Νέα
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Η μάνα μου με πέταξε στη θάλασσα: Ο Θέμης Πάνου σε έναν ιδιαίτερο μονόλογο στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Άρμιν Χόκμι: Ο Ιρανός χορογράφος αναβιώνει το απαγορευμένο “Shiraz” στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Ο Τάκης Ζαχαράτος μεταμορφώνεται σε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» στο Πτι Παλαί
ΘΕΑΤΡΟ
Το Κρατικό Balletto di Milano με την Carmen στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Η Λυσιστράτη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη, για μια μοναδική παράσταση στον Λυκαβηττό
ΘΕΑΤΡΟ
Seppuku. The Funeral of Mishima or the Pleasure of Dying, της Angélica Liddell στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Sleeping Fires: Ο Κουρό Τανίνο για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Μια αισθητηριακή εμπειρία στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Εθνικό: «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη σε καλοκαιρινή περιοδεία
ΘΕΑΤΡΟ
Ίων: Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί στην Επίδαυρο το ανατρεπτικό έργο του Ευριπίδη