MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
20
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δραματοποιημένη λογοτεχνία

Οι Βρικόλακες, του Χένρικ Ίψεν στο θέατρο Radar

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν, «Βρικόλακες», ένα από τα τολμηρότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ανεβαίνει στο θέατρο Radar σε απόδοση και σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν, «Βρικόλακες», ανεβαίνει στο Θέατρο Radar από τις 8 Νοεμβρίου 2024 σε απόδοση-σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη.

Το έργο γραμμένο το 1881 ήταν μια κραυγή ενάντια στην υποκρισία και την διαφθορά της κοινωνίας. Συνάντησε πολλές αντιδράσεις από το πρώτο ανέβασμα του στο θέατρο, για την τολμηρότητά του και τον τρόπο με το οποίο έθιγε τον καθωσπρεπισμό και τις μικροαστικές αντιλήψεις της κοινωνίας και της εκκλησίας. Κατάφερε όμως να επιβληθεί και να θεωρείται σήμερα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Η υπόθεση

Η Ελένα Άλβινγκ διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσει τον άσωτο άντρα της που έχει πεθάνει, ώστε να συντηρήσει την καλή εικόνα του λοχαγού Άλβινκ απέναντι στον γιο της Όσβαλτ και απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι έτσι θα σκεπάσει τα μυστικά της οικογένειας και θα κλείσει τους λογαριασμούς με το σκοτεινό παρελθόν. ‘Όμως οι εξελίξεις και τα γεγονότα την υπερβαίνουν. Πολύ γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις επιλογές της.

Όσο κι αν προσπάθησε να προστατεύσει τον γιο της Όσβαλντ και να τον κρατήσει μακριά από την καταστροφική επιρροή του πατέρα στάθηκε αδύνατο.

Ακόμα και όταν επαναστάτησε για πρώτη φορά και χτύπησε την πόρτα του πάστορα Μάντερς για να ζητήσει βοήθεια, εκείνος την έστειλε πίσω στο καθήκον, στο σπίτι του νόμιμου συζύγου της.

Τα πρόσωπα του έργου διεκδικούν απεγνωσμένα το φως και την χαρά της ζωής, έχοντας να παλέψουν με τις σκουριασμένες ιδέες, με τις παλιές αντιλήψεις, με τα βιώματά τους, με την κληρονομιά των γονιών τους… Με όλα αυτά που ο Ίψεν ονομάζει βρικόλακες που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας, ζωντανεύουν και μας εξουσιάζουν.

Η Αναστασία Παπαστάθη (απόδοση- σκηνοθεσία) σημειώνει για το έργο:

Ο Ίψεν στο έργο του «Βρικόλακες» μέσα από την μικρογραφία της οικογένειας Άλβινγκ και του κοινωνικού πλαισίου που την περιβάλει, πραγματεύεται θέματα που αγγίζουν διαχρονικά ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα.

Καταδικάζει την υποκρισία της κοινωνίας που κρύβει την αλήθεια πίσω από μια βιτρίνα ηθικής για να διατηρήσει το «καλό όνομα» την άψογη δημόσια εικόνα.

Αναδεικνύει το θέμα της κληρονομικότητας και πως τα λάθη και οι αμαρτίες των γονέων επηρεάζουν τις επόμενες γενιές. Ασκεί έντονη κριτική στον συντηρητισμό της εκκλησίας. Η Ελένα Άλβινγκ, η κεντρική ηρωΐδα, προσπαθεί να ξεφύγει από την καταπίεση ενός κοινωνικού συστήματος που επιβάλλει τη θέση της γυναίκας να είναι υποτακτική και εξαρτημένη από τον άντρα της. Σε ένα σημείο του έργου αναφωνεί: «Δεν αντέχω πια τις δεσμεύσεις, την υποκρισία, τα ψέματα… Θέλω να νοιώσω ελεύθερη!»

Ο Ίψεν στο έργο του «Βρικόλακες» μίλησε με τόλμη για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων, την πάλη της γυναικείας χειραφέτησης και την απαίτηση για αυτοδιάθεση. Είναι συναρπαστικό να διαπιστώνει κανείς πόσο άμεσο και τολμηρό εξακολουθεί να είναι το έργο στην εποχή μας και πως τα θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά ζητήματα που θίγει επανεμφανίζονται στις μέρες μας με νέες μορφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈγκλημα και Τιμωρία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου για 2ο χρόνο στο Θέατρο Πορεία12.09.2018

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Χένρικ Ίψεν
Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη

Σκηνικά: Κυριακή Πανούτσου
Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου
Μουσική: Πάνος Φορτούνας
Φωτισμοί: Αναστασία Παπαστάθη

Παίζουν: Νίκος Αναστασόπουλος: Ένγκστραντ Μαριλένα Λιακοπούλου: Ρεγγίνα Αναστασία Παπαστάθη: Κυρία Άλβινγκ Θοδωρής Σκούρτας: Πάστορας Μάντερς Νεκτάριος Φαρμάκης: Όσβαλντ Άλβινγκ

Διάρκεια: 120' (με διάλειμμα 10΄)
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 18€, Μειωμένο (Φοιτητές, ΑΜΕΑ , Άνεργοι, Άνω των 65): 15€, Oμαδικά εισιτήρια 10 ατόμων και άνω: 12€, € Γενική είσοδος για αγορά εισιτηρίου έως τις 31/10/2024: 14€
Πληροφορίες: Προπώληση στο more.com, Πληροφορίες-Kρατήσεις: 210 9769294
Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή 19:00, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή &Σάββατο 21:00
Διασκευή: Αναστασία Παπαστάθη
Βοηθός Σκηνοθετη: Φρόσω Ανδριώτη
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/brikolakes/
Πληροφορίες Χώρου: Πλατεία Αγίου Ιωάννου και Πυθέου 93 (απέναντι από το Σταθμό Μετρό «Άγιος Ιωάννης»), 2109769294
Φωτογραφίες: Τζούλια Χατζηκωστάκη
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Το Καταραμένο Παιδί, του Honoré de Balzac για 2η χρονιά στο Θέατρο Arroyo
ΘΕΑΤΡΟ
Νεφέλωμα Ωμέγα, από την ομάδα Κι όμΩς κινείται στο Θέατρο Ροές
Θεατρικά Νέα
Άλεξ/ Αλέξανδρος: Ο Πάνος Βλάχος σε μια μικρή ιστορία για τη βία
ΘΕΑΤΡΟ
Love Me: Μια παράσταση χορού για όσα συμβαίνουν μετά την πρώτη ματιά
ΘΕΑΤΡΟ
Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου: Το μουσικοθεατρικό έργο των Θοδωρή Γκόνη – Φώτη Σιώτα στη Μικρή Επίδαυρο
Θεατρικά Νέα
Κόκκαλο: Η παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη σε παγκόσμια περιοδεία με τελευταίο σταθμό την Αθήνα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα: Ο μονόλογος με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη στο Θέατρο «Άννα Συνοδινού»
ΘΕΑΤΡΟ
16 & 17: Το πρωτοποριακό TAO Dance Theater στην Πειραιώς 260 με ένα χορευτικό δίπτυχο
ΘΕΑΤΡΟ
Τι σχέση έχουν οι Χασάπηδες με τον χασάπικο χορό; To “Butchers” της Gloria Dorliguzzo απαντά στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Four Walls and a Roof: Οι βραβευμένοι Ραμπί Μρουέ και Λίνα Ματζνταλανί στην Πειραιώς 260 με μια πολιτική παράσταση
ΘΕΑΤΡΟ
The Corridor: Η χοροθεατρική παράσταση του Φώτη Νικολάου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
«Βάκχες» του Javor Gardev: Σε καλοκαιρινή περιοδεία η παράσταση με τους Tiger Lillies