MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
15
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Κραυγή Σιωπής: Πώς ο James Watkins κατάφερε να κάνει το πιο σωστό – και ανατριχιαστικό – remake

Για τον σκηνοθέτη James Watkins, η απόφαση να αμφισβητήσει τα στερεότυπα των φύλων στην νέα του ταινία ήταν πολύ συνειδητή. Όπως και το να μεταφέρει το ομώνυμο συγκλονιστικό δανέζικο θρίλερ του 2022, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρωταγωνιστή τον James McAvoy.

Monopoli Team | 21.09.2024

Το όχι τόσο μακρινό 2022, το δανέζικο θρίλερ «Speak No Evil» του Δανού σκηνοθέτη Christian Tafdrup, είχε ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς, ξεχωρίζοντας στην πρεμιέρα του στο Sundance, αλλά και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ, όπου οι θεατές είχαν παρακολουθήσει την ταινία – κυριολεκτικά – υπνωτισμένοι.

Παρά τις διθυραμβικές κριτικές, η ταινία δεν τα πήγε τόσο καλά στο box office – κατάφερε όμως να τραβήξει την προσοχή του Βρετανού σκηνοθέτη, James Watkins (Η Μέρα της Βαστίλης, Η Γυναίκα με τα μαύρα), ο οποίος γνωστός για την αγάπη του για τα θρίλερ, θέλησε να μεταφέρει την ιστορία σε ένα πιο γνώριμο για εκείνον περιβάλλον, με πρωταγωνιστές δύο ζευγάρια Βρετανών και Αμερικανών.

Η ιστορία, που παραμένει πιστή στην πρωτότυπη ταινία, έχει ως εξής. Ο Μπεν (Scoot McNairy) και η Λουίζ (Mackenzie Davis), ένα ζευγάρι συντηρητικών Αμερικανών, που ζει στο Λονδίνο και αντιμετωπίζει προβλήματα στο γάμο του, αλλά και στην ανατροφή της 12χρονης κόρης τους, γνωρίζει στις διακοπές του στην Τοσκάνη, ένα ζευγάρι ακομπλεξάριστων Βρετανών, τον Πάντι (James McAvoy) και την Σιάρα (Aisling Franciosi), που μοιάζουν εντελώς διαφορετικοί από αυτούς, πιο απελευθερωμένοι, πιο ήρεμοι, πιο ερωτευμένοι. Αυτό γοητεύει τους Αμερικανούς, που δέχονται την πρόσκληση των νέων φίλων τους, να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στην απομονωμένη φάρμα τους, με τον βωβό γιο τους. Μέχρι να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά είναι ήδη αργά.

Η ταινία, με ελληνικό τίτλο Κραυγή Σιωπής, έκανε μόλις πρεμιέρα, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, σε διανομή της Tanweer, και έχει αποσπάσει θετικές κριτικές (βρείτε την κριτική του Κωνσταντίνου Καϊμάκη για το Monopoli εδώ), ενω με 83% στο Rotten Tomatoes είναι Certified Fresh και ο Τζέιμς Γουάτκινς μοιάζει να έχει ήδη κερδίσει το στοίχημα ενός επιτυχημένου remake. Ας τον αφήσουμε όμως, να μας εξηγήσει ο ίδιος πώς έφτιαξε ένα από τα πιο συναρπαστικά θρίλερ της χρονιάς.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε στην πρωτότυπη δανέζικη ταινία και σας έκανε να γράψετε και να σκηνοθετήσετε την Κραυγή Σιωπής;

Απλώς σκέφτηκα ότι ήταν μια απίστευτα καλοφτιαγμένη ταινία, που προκαλεί προβληματισμούς. Μου άρεσε το πώς μπορείς να ταυτιστείς με την υπόθεση της ιστορίας: «δύο ζευγάρια συναντιούνται στις διακοπές…». Είναι σχεδόν σαν την πρώτη ατάκα ενός ανέκδοτου! Από την πλευρά των χαρακτήρων, μου άρεσε η ιδέα ανθρώπων που βρίσκονται σε διακοπές και αμφισβητούν την κατεύθυνση της ζωής τους και γίνονται φίλοι με ένα ζευγάρι που πιστεύουν ότι μπορεί να έχει τις απαντήσεις. Η ταινία με άγγιξε πραγματικά με τον προσγειωμένο «κοινωνικό τρόμο» της: την εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η σύγχρονη κοινωνία μάς δεσμεύει με κανόνες και πώς ο τρόμος στην ταινία παίζει με τις κοινωνικές μας ανησυχίες. Απλά σκέφτηκα ότι ήταν μια πολύ καλά εκτελεσμένη ταινία στην οποία θα μπορούσα να βρω τον δικό μου δρόμο.

Ποιες πτυχές της ιστορίας σας ενδιέφερε περισσότερο να εξερευνήσετε;

Ήμουν ενθουσιασμένος που θα εξερευνούσα τον τρόμο της καθημερινής ζωής και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Ξέρετε, ο κόσμος είναι ένα περίπλοκο μέρος, και καθώς μεγαλώνεις αναρωτιέσαι: «Ποιοι είναι οι κανόνες; Ακολουθώ τους σωστούς;» Έτσι, το παιχνίδι με αυτά τα ερωτήματα και τις ανησυχίες ήταν κάτι που πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι διασκεδαστικό και σχετικό με το κοινό. Μεταφέροντάς το στο Ηνωμένο Βασίλειο και εισάγοντας Αμερικανούς πρωταγωνιστές, είδα έναν τρόπο να το κάνω πιο προσωπικό για μένα και να φέρω μια διαφορετική προοπτική από άποψη κουλτούρας. Νομίζω ότι ένα αμερικανικό ζευγάρι θα αντιδρούσε πολύ διαφορετικά από ένα δανέζικο! Ήθελα να εξερευνήσω τις επιλογές και τη δράση του Μπεν και της Λουίζ, όταν το φράγμα της ευγένειας τελικά σπάει και ξεσπά η σύγκρουση. Όταν οι κανόνες της κοινωνίας γίνονται κανόνες των σπηλαίων, τι γίνεται τότε; Στην πραγματική ζωή, πολύ λίγοι από εμάς είναι εξοπλισμένοι με τον τρόπο αντιμετώπισης της σύγκρουσης, όταν η επίθεση είναι ανοιχτή. Πώς λοιπόν οι φυσιολογικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή την ανώμαλη κατάσταση; Σε ποιο σημείο οι αρχέγονες ανάγκες μας ξεπερνούν τα δεσμά της κοινωνίας; Και, μέσα σε αυτό το καζάνι, ήθελα οι έννοιες που είχαν δημιουργηθεί να αναμετρηθούν με το άγχος. Ήθελα ο Μπεν να πρέπει να αντιμετωπίσει το ψευδές δυαδικό σύστημα αρρενωπότητας – τη δύναμη του πρωτόγονου ανθρώπου των σπηλαίων έναντι της σύγχρονης «φιλελεύθερης» αδυναμίας – που του επιβάλλει ο Πάντι. Ήθελα πολύ συνειδητά να αμφισβητήσω τα τεμπέλικα στερεότυπα των φύλων: η Louise να είναι πιο δραστήρια στην τελική πράξη, πιο «άλφα» από τον Ben. Αλλά ήθελα να διατηρήσω τα πράγματα χαοτικά και αδέξια και γεμάτη φόβο. Το μισώ όταν οι «κανονικοί άνθρωποι» ξαφνικά αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν νίντζα στην τρίτη πράξη μιας ταινίας!

Πώς θα περιγράφατε τον Πάντι, τον κύριο χαρακτήρα αυτής της ιστορίας; Και τι πιστεύετε ότι ο Μπεν και η Λουίζ Ντάλτον βρίσκουν τόσο ελκυστικό σ’ αυτόν και τη σύζυγό του Σιάρα;

Ο Πάντι είναι ένας πολύ πληθωρικός και εκδηλωτικός τύπος, κάτι σαν τη ζωή και την ψυχή του πάρτι. Διασκεδάζει, ξεπερνάει τα όρια και του αρέσει να βγαίνει έξω. Έτσι, νομίζω ότι όταν ο Μπεν -που είναι ένας ελαφρώς πιο κλειστός χαρακτήρας- τον βλέπει, αναγνωρίζει στον Πάντι ένα μέσο για να του δείξει έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Ο Μπεν και η Λουίζ βλέπουν πόσο ελεύθεροι και αδέσμευτοι φαίνονται να είναι ο Πάντι και η Σιάρα, πιθανόν να τους θαυμάζουν λίγο ως πρότυπα. Τότε είναι που τους επισκέπτονται στο αγρόκτημά τους, όπου ο Πάντι αντιπροσωπεύει αυτή την υπόσχεση μιας απλούστερης ζωής στην ύπαιθρο, πίσω στη φύση και απαλλαγμένης από όλους τους κανόνες της νεωτερικότητας. Δυστυχώς, είναι μια ψεύτικη υπόσχεση.

Ο Πάντι και η Σιάρα έχουν έναν γιο, τον Αντ, ο οποίος πάσχει από πρόβλημα ομιλίας. Πώς είναι η σχέση τους;

Λοιπόν, στην Τοσκάνη παρουσιάζονται ως αυτοί οι τρυφεροί και εξωστρεφείς γονείς, αλλά πιστεύω ότι καθώς η ιστορία εξελίσσεται θα δείτε ότι υπάρχει μια πολύ πιο περίπλοκη αλήθεια πίσω από όλα αυτά.

Έγραψα τον ρόλο με τον James McAvoy στο μυαλό μου. Πέρα από το εξωφρενικό ταλέντο του, είναι 100% ο πιο αφοσιωμένος επαγγελματίας

Και ποιοι είναι οι Ντάλτον στα μάτια σας;

Οι Daltons είναι ένα ζευγάρι Αμερικανών ομογενών που ζουν στο Λονδίνο. Μετακόμισαν εκεί για τη δουλειά του Μπεν, η οποία χάλασε, αλλά έμειναν επειδή είχαν βίζα. Είναι ένας μεσήλικας άνδρας που ανησυχεί ότι είναι στα σκουπίδια. Δεν είναι σίγουρος πώς να διαπραγματευτεί τον σύγχρονο κόσμο και τους νέους κώδικες του. Και η σχέση του με τη σύζυγό του Λουίζ κινδυνεύει να διαρραγεί. Και συν τοις άλλοις, έχουν μια κόρη που πάσχει από άγχος και έχει αυτό το λαγουδάκι παρηγοριάς, τον Hoppy, τον οποίο μάλλον θα έπρεπε να ξεπεράσει (ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Ben). Έτσι, παλεύουν κάπως μέσα στη ζωή τους λίγο εγκλωβισμένοι σε αυτή τη σχέση. Στη συνέχεια, όταν συναντούν τον Paddy και τη Ciara και αργότερα προσκαλούνται στη φάρμα τους, το βλέπουν σχεδόν σαν ένα είδος καταφυγίου για ζευγάρια ή κάτι που μπορούν να κάνουν για να ξεκλειδώσουν τον εαυτό τους. Αλλά, προφανώς, δεν εξελίσσεται έτσι.

Πώς δημιουργήσατε τον χαρακτήρα του Paddy με τον James McAvoy;

Όταν άρχισα να το ψάχνω με τον James, μιλήσαμε πολύ για μια σύγχρονη κρίση ταυτότητας, αυτή την αίσθηση αδικίας που αφήνει τους ανθρώπους -κυρίως τους άνδρες- ανοιχτούς σε κακούς μέντορες όπως ο Paddy, οι οποίοι απορρίπτουν όλους τους κανόνες, το συσκευασμένο και το ευγενικό υπέρ κάποιας έννοιας «αυθεντικότητας». Μιλήσαμε για δημαγωγούς πολιτικούς και αναφερθήκαμε σε κλασικές αναφορές, είτε πρόκειται για τον Ιάγο του Σαίξπηρ, είτε για τον Μεφιστοφελή, είτε για αυτά τα άλλα είδη χειριστικών χαρακτήρων που μπαίνουν στο πετσί των ανθρώπων. Ήθελα το κοινό να πέσει ελαφρώς στα μάγια του Paddy με τον τρόπο που πέφτουν ο Ben και η Louise και να δείξω πόσο εύκολο είναι για έναν «κανονικό» άνθρωπο όπως ο Ben -που έχει αδυναμίες αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση εξτρεμιστής ή παράξενος- να ενδώσει σε αυτό το όνειρο και να γίνει έτσι συνένοχος στο χάος που δημιουργεί. Όπως λέει ο Paddy, όταν ο Ben και η Louise τον ρωτούν γιατί τους κάνει αυτό που τους κάνει: «Επειδή μας αφήνετε».

Και ο Τζέιμς είναι απίστευτα έξυπνος και κατάλαβε πραγματικά τον ρόλο του και πώς να περπατήσει σε αυτή τη γραμμή, διατηρώντας την αλήθεια μέσα στον χαρακτήρα. Ο Paddy είναι ένας ναρκισσιστής κοινωνιοπαθής, στον οποίο τελικά αρέσει να είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στο δωμάτιο και να πιέζει τα κουμπιά των ανθρώπων. Αλλά ήταν σημαντικό να είναι τόσο σαγηνευτικός όσο και τρομακτικός, με κάποια αλήθεια στα πράγματα που λέει, όπως συμβαίνει με τους δημαγωγούς – παίρνουν λίγη αλήθεια και μετά την πασπαλίζουν με πολλές βλακείες. Συν τοις άλλοις, είναι διασκεδαστικός, με αυτό το ιδιόρρυθμο χιούμορ που κάνει τους Ντάλτον, ως Αμερικανούς, να αναρωτιούνται αν αυτός ο τύπος λέει τα ανείπωτα ή αν είναι απλώς ένας θρασύς Βρετανός. Έτσι, υπάρχει πάντα αυτή η κοινωνική κωδικοποίηση με την οποία διαπραγματεύονται, ενώ προσπαθούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί.Ο Πάντι παίζει με αυτό, και ο Τζέιμς ΜακΆβοϊ είναι εξαιρετικός στο να αποδίδει αυτό το είδος διαβολικότητας με μικροχειρονομίες, σχεδόν χαμογελώντας και μειδιάζοντας ταυτόχρονα. Επίσης, θέλαμε πολύ να αναπτύξουμε τη σχέση του Paddy με τη Ciara που τελικά είναι καταχρηστική και καταναγκαστική, παρόλο που μοιράζονται επίσης αυτή την παράξενη και απίστευτα μπερδεμένη αγάπη.Κατά έναν περίεργο τρόπο, τελικά οι κακοί χαρακτήρες είναι αυτοί που έχουν αγάπη, ενώ οι κατά κάποιο τρόπο ήρωες της ιστορίας παλεύουν και προσπαθούν να την βρουν.

Ήθελα το κοινό να πέσει στα μάγια του Paddy και να δείξω πόσο εύκολο είναι για έναν «κανονικό» άνθρωπο όπως ο Ben να ενδώσει στο χάος

Τι σας άρεσε στο να συνεργάζεστε με έναν ηθοποιό του βεληνεκούς του McAvoy;

Έγραψα τον ρόλο με τον James McAvoy στο μυαλό μου. Πέρα από το εξωφρενικό ταλέντο του, είναι 100% ο πιο αφοσιωμένος επαγγελματίας ηθοποιός με τον οποίο θα μπορούσες ποτέ να δουλέψεις, πάντα περίεργος, αφοσιωμένος και συγκεντρωμένος. Ο Πάντι είναι ο ασταθής βασιλιάς των μικροεπιθέσεων: χρειάζεται ένας ηθοποιός παγκόσμιας κλάσης για να χαρτογραφήσει αυτές τις μικροσκοπικές αλλαγές και να περπατήσει σε αυτή τη γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠρεμιέρες: Κάποιες καταστροφικές οικογένειες12.09.2018

Πώς αισθάνεται η Louise Dalton, την οποία υποδύεται η Mackenzie Davis, για τον Paddy και τη Ciara;

Νομίζω ότι η Louise δεν τους πιστεύει με τον ίδιο τρόπο που τους πιστεύει ο σύζυγός της. Έχει επιφυλάξεις και γνωρίζει ότι αυτός ο τύπος την πιέζει. Έτσι, δεν έχει ακριβώς το είδος της αδελφικής σχέσης που υποθέτω ότι έχει ο Ben με τον Paddy, και πιστεύω ότι αυτό την ενοχλεί.Αλλά, την ίδια στιγμή, κουβαλάει κάποιες ενοχές για τη συμπεριφορά της στο παρελθόν και σκέφτεται, «Εντάξει, ας το δοκιμάσουμε», παρά την καλύτερη κρίση της, ίσως. Καταπνίγει τα ένστικτά της που της λένε ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ, προσπαθώντας συνεχώς να τηρήσει τις κοινωνικές συμβάσεις και να είναι ευγενική, μέχρι το σημείο που δεν μπορεί πια να το κρατήσει. Νομίζω ότι η Λουίζ αντιλαμβάνεται την ενέργεια του Πάντι και τις μικροεπιθέσεις του και την αίσθηση ότι την πειράζει με έναν τρόπο που ο Μπεν δεν αντιλαμβάνεται απαραίτητα εκ των προτέρων – είναι μπροστά στο παιχνίδι. Και η Mackenzie Davis, που υποδύεται τη Louise, είναι κάποια που πάντα θαύμαζα. Είναι πανέξυπνη και έχει μια μοναδική ευφυΐα που τη βλέπεις στην οθόνη. Η Mackenzie ήταν τόσο διορατική στη συνεργασία μαζί μου για την ανάπτυξη του χαρακτήρα.

Και πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Scoot McNairy για να ζωντανέψετε τον Ben;

Λατρεύω τον Scoot McNairy ως ηθοποιό. Εδώ ήταν πολύ καλός γιατί, κατά κάποιον τρόπο, ο Ben είναι αυτό το είδος του βήτα τύπου που παλεύει με τον εαυτό του και πολλοί ηθοποιοί δεν θέλουν απαραίτητα να παίξουν αυτόν τον τύπο, αλλά με τον Scoot δεν υπάρχει ματαιοδοξία. Έτσι, ο Ben δεν είναι πάντα ο πιο συμπαθής χαρακτήρας, αλλά ταυτόχρονα τον καταλαβαίνουμε και το γεγονός ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι λίγο χαμένος και δεν ξέρει ποια είναι η θέση του στον κόσμο πια. Νομίζω ότι αυτό σε κάνει να ταυτίζεσαι μαζί του, κάτι που αναγνώρισε ο Scoot. Μου αρέσει επίσης η υποκριτική του Scoot: Σκέφτηκα ότι αυτό θα βοηθούσε να γειωθεί η ταινία και θα δημιουργούσε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ένταση απέναντι στις επιτελεστικές πτυχές του χαρακτήρα του Paddy.

Η Aisling Franciosi είναι επίσης εξαιρετική ως σύζυγος του Paddy, Ciara.

Η Ciara είναι κατά κάποιο τρόπο το μυστικό όπλο του Paddy και η Aisling έφερε μια μοναδική απαλότητα και ζεστασιά σε αυτόν τον ρόλο.Όταν ο Πάντι είναι λίγο υπερβολικά παλαβός, εκείνη τον μαλακώνει.Και έτσι, είναι μια ομάδα- αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη, καθώς κρύβεται σε κοινή θέα ως αυτό το ζεστό και καλό άτομο. Δεν ήθελα να είναι απλώς κακοποιοί, αλλά να έχουν αυτή την αίσθηση με την οποία, όταν τους κοιτάζει το άλλο ζευγάρι, κοιτάζουν κάτι που μπορεί να θέλουν να μιμηθούν. Έτσι, υπάρχει μια γνήσια ζεστασιά μεταξύ του Paddy και της Ciara, καθώς και μια ανθυγιεινή συν-εξαρτημένη αγάπη. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πολυπλοκότητα στον χαρακτήρα της, όπου δεν είσαι σίγουρος αν είναι συνένοχη ή θύμα, και αυτό ήταν κάτι που ήθελα να εξερευνήσω με την Aisling, η οποία ήταν τόσο έξυπνη και διακριτική.

Ήθελα πολύ συνειδητά να αμφισβητήσω τα τεμπέλικα στερεότυπα των φύλων: η Louise στην τελική πράξη είναι πιο «άλφα» από τον Ben

Και τα παιδιά Agnes και Ant – που υποδύονται η Alix West Lefler και ο πρωτοεμφανιζόμενος Dan Hough αντίστοιχα – παίζουν επίσης βασικούς ρόλους.

Όταν κάναμε casting για τον ρόλο της Agnes, εξετάσαμε πολλές νέες ηθοποιούς στην Αμερική και τον Καναδά και η Alix West Lefler, η οποία είναι απίστευτα ταλαντούχα, ξεχώρισε αμέσως. Έδωσε μια σπουδαία ανάγνωση, αλλά ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, καθώς νιώθαμε ότι κατανοούσε την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα της και, κυρίως, ήταν πάντα ζωντανή και ανταποκρινόταν σε ό,τι έκαναν οι άλλοι ηθοποιοί. Και ο Dan ήταν επίσης ένα πραγματικό εύρημα. Ο Ant αντιπροσωπεύει μια πραγματική υποκριτική πρόκληση: να επικοινωνήσει πειστικά, μη λεκτικά, χωρίς ποτέ να «υποκριθεί». Ο Νταν δεν έχει παίξει ποτέ επαγγελματικά στο παρελθόν – και ποτέ στην κάμερα. Έτσι, στις οντισιόν, έκανα ένα τεστ με ζωντανή κάμερα – γιατί είναι άλλο πράγμα να παίζεις σε ένα δωμάτιο με εμένα και έναν υπεύθυνο διανομής και άλλο εντελώς διαφορετικό να παίζεις με μια μεγάλη κάμερα και τριάντα άτομα συνεργείο. Όταν ούρλιαξε σε αυτό το τεστ, μας ανατρίχιασε όλους. Επειδή έφερε μια εσωτερική αλήθεια: έζησε τη στιγμή, αντί να προσπαθήσει να την υποδυθεί. Πήγε πραγματικά εκεί. Δεν μπορούσε να μιλήσει για τρεις μέρες μετά. Είμαι τόσο περήφανος γι’ αυτόν.

Η φάρμα είναι σχεδόν ένας άλλος χαρακτήρας της ιστορίας.

Είναι σίγουρα ένας άλλος χαρακτήρας. Και μια πραγματική ανακάλυψη από τον σχεδιαστή παραγωγής μας James Price, ο οποίος με την εφευρετικότητά του μας επέτρεψε να γυρίσουμε το εσωτερικό και το εξωτερικό της φάρμας στην ίδια τοποθεσία, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Θέλαμε πάντα μια ασάφεια σχετικά με το σπίτι: είναι γοητευτικό ή είναι δυσοίωνο; Είναι shabby chic ή shabby grim; Αυτή η ασάφεια ξεκινάει από τη στιγμή που το αυτοκίνητο των Dalton μπαίνει για πρώτη φορά μέσα: Μου άρεσε το γεγονός ότι τα κτίρια της φάρμας σχημάτιζαν μια αυλή κλεισμένη και από τις τέσσερις πλευρές, που σε έκανε να αισθάνεσαι σχεδόν σαν να είσαι παγιδευμένος σε ένα προαύλιο φυλακής ή σε ένα κάστρο. Ήταν τόσο όμορφο όσο και τρομακτικό, τόσο προστατευτικό όσο και εγκλωβιστικό.

Στο εσωτερικό, τα εξοχικά δωμάτια μπορούσαν να μοιάζουν ρουστίκ και γοητευτικά και να μοιάζουν με κάτι από το Χόμπιτ. Αλλά εξίσου το πλέγμα των μικρών δωματίων, με τα χαμηλά δοκάρια στην οροφή, δημιουργούσε μια αίσθηση εγκλεισμού και κλειστοφοβίας.Η λεπτομέρεια της διακόσμησης του σκηνικού διατήρησε αυτή τη δυαδικότητα: αντίκες και μικροαντικείμενα που μπορεί να φαίνονται συλλεκτικά και δελεαστικά, αλλά σε ορισμένες λεπτομέρειες τους, ενοχλητικά στοιχεία, όπως τα ολλανδικά πλακάκια Delftware στην κουζίνα με εικόνες ανθρώπων που αποκεφαλίζονται ή κρέμονται από δέντρα, ή όλα τα μικρά ειδώλια που κοιτούν μακριά από το κέντρο του δωματίου προς τον τοίχο, σαν να αποστρέφουν τα μάτια τους από τη φρίκη του σπιτιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚραυγή σιωπής12.09.2018

Και το αποτέλεσμα ενισχύεται από την συλλογική εμπειρία της παρακολούθησης της ταινίας σε έναν κινηματογράφο, σωστά;

Ναι, και όχι μόνο λόγω του μεγέθους της οθόνης, αλλά και λόγω του κοινού και αυτού του συλλογικού περιβάλλοντος. Όλα ενισχύονται, καθώς η συλλογικότητα είναι μεγαλύτερη από το άτομο και το ίδιο ισχύει και για την εμπειρία σου, και αυτό το βλέπεις σε όλες τις μεγάλες ταινίες. Είναι σχεδόν σαν να υπάρχει ένας θόρυβος που διαπερνά την αίθουσα με μια ενέργεια που δεν μπορείς να έχεις στο σπίτι σου. Και αν έχεις μια ταινία που μπορεί να δημιουργήσει αυτή την ενέργεια, τότε η ενέργεια ανατροφοδοτείται από μόνη της, δημιουργώντας έναν βρόχο ανατροφοδότησης. Έτσι, αν παρακολουθήσετε την Κραυγή Σιωπής στον κινηματογράφο, θα ζήσετε δύο ώρες σαν να είστε σε τρενάκι του λούνα παρκ όπου θα βγείτε ενθουσιασμένοι και κάπως εξαντλημένοι. Θα έχετε βιώσει μια εμπειρία και θα νιώσετε ότι μεταφέρεστε -κάτι που πρέπει να κάνει μια ταινία- αυτό πιστεύω ότι κάνει να αξίζει να βρίσκεστε στον κινηματογράφο.

Περισσότερα από Cine News