MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Φεστιβάλ Γκέτεμποργκ θα προβάλλει τις ταινίες του με… μαζική ύπνωση

Φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ θα επιχειρήσει κάτι διαφορετικό, περίεργο και σίγουρα ενδιαφέρον: Πριν από τις προβολές, ένας υπνωτιστής θα υπνωτίζει το κοινό.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ 2022: The Hypnotic Cinema. Photo Credits:Youtube/Göteborg Festival
Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ 2022: The Hypnotic Cinema. Photo Credits:Youtube/Göteborg Festival
Monopoli Team

Tο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό-τηλεοπτικό γεγονός της Σκανδιναβίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου και φαίνεται έτοιμο να παρουσιάσει μια ακόμα τολμηρή μεταφορά για τον τρόπο που «καταναλώνει» τις ταινίες το κοινό, υποβάλλοντας το σε τρεις διαφορετικές προβολές ταινιών, μετά από… μαζική ύπνωση.

Με τίτλο The Hypnotic Cinema, οι ταινίες που επιλέχθηκαν για το ξεχωριστό αυτό πείραμα είναι το βραβευμένο από την κριτική επιτροπή των Καννών «Memoria» του Apichatpong Weerasethakul, με πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον, το “Land of Dreams” από τους νικητές του Ασημένιου Λέοντα του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας, Shirin Neshat και Shoja Azari και το «Speak No Evil» του Δανού σκηνοθέτη Christian Tafdrup, που αναμένεται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Sundance αυτού του μήνα.

Όπως ανακοίνωσε το Φεστιβάλ, πριν από την προβολή κάθε ταινίας, ένας υπνωτιστής θα εκτελεί μια μαζική ύπνωση από την κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ. Ο υπνωτισμός αυτός θα έχει σκοπό την αλλαγή της ψυχικής κατάστασης του κοινού, σύμφωνα με το κλίμα και το θέμα της κάθε ταινίας. Φυσικά, μετά από την ταινία ο υπνωτιστής θα επαναφέρει το κοινό.

Το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ κυκλοφόρησε και ένα promo trailer, στο οποίο διαβάζουμε την φράση: «The Hypnotic Cinema, ένα κινηματογραφικό πείραμα που θα αλλοιώσει τις αισθήσεις μας». Στο βίντεο, ένας υπνωτιστής κάθεται μπροστά από μια σπειροειδή δίνη υπνωτισμού και δίνει οδηγίες σε μια γυναίκα από το ακροατήριο.

«Άνοιξε τα μάτια σου. Άκου προσεκτικά. Ξέχασε τα προβλήματά σου. Άσε το άγχος σου. Μη φοβάσαι. Άσε μας να σε κατακλείσουμε. Είμαστε οι νέες σου εμπειρίες» ακούμε την φωνή να λέει στην γυναίκα μέσα από διάφορες μορφές που εμφανίζονται να της μιλούν. Τελικά η φωνή λέει στη γυναίκα να ξυπνήσει και την βλέπουμε να κάθεται σε έναν κινηματογράφο. Η επόμενη ερώτηση όμως απευθύνεται σε μας. «Τολμάς πραγματικά να αφήσεις τον έλεγχο;»

Τι κοινό έχει η ύπνωση με το σινεμά;

Για να πραγματοποιηθεί η ύπνωση απαιτείται εστίαση της προσοχής σε ένα σημείο και μείωση της περιφερειακής επίγνωσης. Με αυτή τη λογική, η παρακολούθηση ταινιών στον κινηματογράφο έχει μία τέτοια παρόμοια επίδραση, υποστηρίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γκέτεμποργκ, Jonas Holmberg.

«Οι κινηματογράφοι και η ύπνωση εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, στα τέλη του 19ου αιώνα. Αν ρίξουμε μία ματιά στον πρώιμο κινηματογράφο, είναι γεμάτος με στοιχεία ύπνωσης. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι τυχαίο. Υπάρχουν αρκετά μεγάλες ομοιότητες μεταξύ του υπνωτισμού και της παρακολούθησης μιας ταινίας, ειδικά σε έναν κινηματογράφο». προσθέτει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, στηρίζοντας την δήλωσή του.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ για το 2022 εύχονται να μπορέσουν να διοργανώσουν τη φετινή εκδήλωση κανονικά στους κινηματογράφους, διανθίζοντάς την με ένα διαδικτυακό πρόγραμμα 50 ταινιών για όσους δεν μπορούν να πάνε στο Γκέτεμποργκ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Holmberg δήλωσε στο Variety: «Θέλουμε να γιορτάσουμε αυτήν την κινηματογραφική εμπειρία στις κινηματογραφικές αίθουσες και να την επεκτείνουμε προσθέτοντας ένα ακόμα στοιχείο ύπνωσης».

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κοινωνία έχει σε μεγάλο βαθμό ρυθμιστεί από κανονισμούς και περιορισμούς. Πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναλογίζονται τί μας κάνει να κάνουμε αυτά που κάνουμε και γιατί», συνεχίζει ο Holmberg, υποστηρίζοντας αυτή τη φορά την θεματική επιλογή του Φεστιβάλ.

Οι ταινίες του Hypnotic Cinema επιλέχθηκαν για διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, η ταινία του Apichatpong, «Memoria», ενεργοποιεί διαφορετικούς τρόπους συνείδησης, το «Land of Dreams» του Luis Buñuel πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ του κράτους και της συνείδησης των ανθρώπων και το «Speak No Evil» αφορά ένα περίεργο ταξίδι, που φτάνει να γίνει αρκετά δυσοίωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEminem: Έδωσε 450.000 δολάρια για την αγορά ενός NFT πιθήκου που του μοιάζει12.09.2018

 «Το Hypnotic Cinema έχει να κάνει με τη διατήρηση της εμπειρίας κατά την προβολής της ταινίας», κλείνει λέγοντας ο Holmberg και ο υπνωτισμός θα είναι μάλλον το κλειδί αυτού του πειράματος. Έχοντας ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού, το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 28 Ιανουαρίου έως και τις 6 Φεβρουαρίου και το πλήρες πρόγραμμά του αναμένεται να ανακοινωθεί στις 11 Ιανουαρίου.

Πηγή

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b