MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Σπυριδούλες, της Νεφέλης Μαϊστράλη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Οι «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη και της ομάδας 4Frontal, μετά από μια σειρά θριαμβευτικών παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζεται στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Monopoli Team

Οι «Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, η παράσταση της αγαπημένης θεατρικής ομάδας 4Frontal που συ-σκηνοθέτησαν οι Θανάσης Ζερίτης και Χάρης Κρεμμύδας, μετά από μία θριαμβευτική σειρά παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2023 επιστρέφουν και επαναφέρουν στη σκηνή τις φωνές των γυναικών που υπήρξαν ψυχοκόρες και  οικιακές εργάτριες, τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, παλεύοντας για την αυτοδιάθεσή τους. Από τις 12 Οκτωβρίου 2024 στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Αντλώντας στοιχεία από ιστορικά ντοκουμέντα και γυναικείες αφηγήσεις της εποχής, αλλά και από συνεντεύξεις γυναικών που εργάζονται σήμερα ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί, η Νεφέλη Μαϊστράλη παραδίδει ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από τη συγκλονιστική ιστορία της Σπυριδούλας.

Με όχημα το έργο αυτό και υπό τους ελληνικούς και πανκ ήχους των Θραξ Πανκc επτά ηθοποιοί (Ελένη Βλάχου, Σταύρος Γιαννουλάδης, Τάσος Δημητρόπουλος, Αργυρώ Θεοδωράκη, Κατερίνα Λάττα, Αριστέα Σταφυλαράκη,  Ελένη Τσιμπρικίδου) δίνουν με συγκλονιστικό τρόπο σάρκα και οστά στην ιστορία.\

Σπυριδούλες, της Νεφέλης Μαϊστράλη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Με έμπνευση την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας

H παράσταση της ομάδας 4Frontal εκκινεί από την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950.

Tο θεατρικό έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη και η σκηνική σύνθεση της παράστασης συνδυάζουν στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντου, πρωτότυπης δραματουργίας και σύγχρονης ελληνικής μουσικής και επιδιώκουν να συστήσουν στο κοινό ένα σύγχρονο είδος που δανείζεται στοιχεία από την αρχαία ελληνική τραγωδία και τη φέρνει στο σήμερα.

Εκείνη την εποχή, πλήθος ανήλικα άπορα κορίτσια υιοθετούνται από επιφανείς οικογένειες με την ιδιότητα της «ψυχοκόρης», για να εργαστούν ως εσωτερικές οικιακές βοηθοί σε μια ιδιάζουσα κατάσταση σύγχρονης δουλείας.

Ανάμεσά τους, η 12χρονη Σπυριδούλα από τη Ματαράγκα Αγρινίου, που μετακόμισε στην πρωτεύουσα για να εργαστεί στο εύπορο σπίτι ενός ζευγαριού στον Πειραιά. Επί δύο συναπτά έτη, όπως αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο, το ζεύγος την κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά, φτάνοντας ως το σημείο να την κάψουν με το ηλεκτρικό σίδερο στο σώμα και το πρόσωπο. Η Σπυριδούλα, όμως, βρήκε το θάρρος να μιλήσει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Χορός των εραστών: Ο Τιάγκο Ριντρίγκες σκηνοθετεί Νίκο Καραθάνο και Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου στη Στέγη12.09.2018

Λαϊκό ίνδαλμα και πηγή ενδυνάμωσης για γενιές και γενιές γυναικών που υφίστανται κακοποίηση και καταφέρνουν να την αρθρώσουν και την τερματίσουν, η Σπυριδούλα συνεχίζει να εμπνέει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Νεφέλη Μαϊστράλη
Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας

Σκηνικά: Γεωργία Μπούρδα
Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Θραξ Πανκc
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφία: Κίνηση: Πάνος Τοψίδης

Παίζουν: Ελένη Βλάχου, Σταύρος Γιαννουλάδης, Τάσος Δημητρόπουλος, Αργυρώ Θεοδωράκη, Κατερίνα Λάττα, Αριστέα Σταφυλαράκη, Ελένη Τσιμπρικίδου

Τιμές Εισιτηρίων: 17€ (κανονικό), 14€ (φοιτητικό/ανέργων/ άνω των 65). Προσφορά προπώλησης: 10€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
Πληροφορίες: Προπώληση: more.com
Παραστάσεις: Σάββατο στις 18.00 & Κυριακή στις 19.00
Βοηθός Σκηνοθετη: Ελένη Τσιμπρικίδου
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/spyridoules-1/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα. Τηλ: 2103636144 – 2103625520. | https://theatrotzenikarezi.gr/
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Μια ζωή – Ο μονόλογος μιας μοδίστρας: Η παράσταση με τη Νένα Μεντή στο Βασιλικό Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Η Απόσταση: Η παράσταση του Τιάγκο Ροντρίγκες από την Αβινιόν στη Στέγη
ΘΕΑΤΡΟ
Μη με λησμονεί: Η παράσταση του ΚΘΒΕ έρχεται στο Θέατρο Ιλίσια
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Βυσσινόκηπος, του Αντόν Τσέχωφ στο Βασιλικό Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Γέρμα (η ανεκπλήρωτη), σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα στο Βασιλικό Θέατρο
ΘΕΑΤΡΟ
Υλικό Αρχείου: Μια πολυμεσική site-specific παράσταση της Γιολάντας Μαρκοπούλου στο Drft Space
ΘΕΑΤΡΟ
Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού στη Θεσσαλονίκη
ΘΕΑΤΡΟ
Tanko Down, από την ομάδα χορού Prolet OCD στο An Club
ΘΕΑΤΡΟ
Πέρσες: Ο Χρήστος Θεοδωρίδης σκηνοθετεί το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου στην Επίδαυρο
ΘΕΑΤΡΟ
δεκάξι, του Γιάννη Κεντρωτά από την ομάδα Lorem Ipsum στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
Ένα μωρό για τρεις: Ατζαράκης, Ρούμπος και Χιώτης στην κωμωδία του καλοκαιριού
ΘΕΑΤΡΟ
Vagabondages, των Ελένης Μποζά και Σοφιάννας Θεοφάνους στο Θέατρο Μπέλλος