MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
14
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γάζα: Δεύτερο ισραηλινό χτύπημα για την Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου

Δέκα μήνες μετά την πρώτη επίθεση, η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα χτυπήθηκε από Ισραηλινό πύραυλο που είχε ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές και τον τραυματισμό τριών ανθρώπων.

Η Ελληνορθόξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα το 2022
Monopoli Team

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα γλίτωσε για δεύτερη φορά από την καταστροφή, όταν, την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν δέκα μήνες μετά την πρώτη επίθεση που δέχτηκε, χτυπήθηκε από ισραηλινό πύραυλο που ευτυχώς δεν πυροδοτήθηκε,, ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

«Στις εννέα το βράδυ, ακούσαμε ένα ισχυρό χτύπημα στο κτίριο όπου μένουμε», λέει στην εφημερίδα The Art Newspaper ο Emad Wafa El-Sayegh, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χριστιανικής Ένωσης Νέων Ανδρών της Γάζας, από τους εκτοπισμένους που βρήκαν καταφύγιο στον Άγιο Πορφύριο. Η οβίδα είχε χτυπήσει εκεί όπου κοιμόντουσαν τα παιδιά του El-Sayegh και άλλα επτά άτομα, προκαλώντας ζημιές στο ταβάνι, σε έναν παρακείμενο τοίχο, ενώ στη συνέχεια έπεσε στο ισόγειο.

Ευτυχώς, τα παιδιά του βρίσκονταν αλλού στο συγκρότημα τη στιγμή της σύγκρουσης, παρέχοντας βοήθεια στους συμπολίτες τους. Ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση, ενώ άλλα δύο άτομα υπέστησαν ελαφρά τραύματα, σύμφωνα με τον El-Sayegh. Μια ανάρτηση στη σελίδα της εκκλησίας στο Facebook επιβεβαίωσε τρεις τραυματισμούς και κανένα θάνατο.

Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επιβίωσή τους, σημειώνοντας ότι αν ο πύραυλος είχε εκραγεί, θα μπορούσε να καταστρέψει μια έκταση άνω των 150 τ.μ. «Η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και ήταν η δύναμη του Θεού που μας προστάτευσε. Ευχαριστούμε τον Θεό γι’ αυτό», δηλώνει.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC), μέλος του οποίου είναι ο Άγιος Πορφύριος, εξέδωσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του με την οποία καταδικάζει την επίθεση.

Ο αιδεσιμότατος καθηγητής Jerry Pillay, γενικός γραμματέας του WCC, δηλώνει στην εφημερίδα The Art Newspaper: «Το WCC καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον εκκλησιών, θρησκευτικών χώρων, νοσοκομείων, σχολείων και χώρων όπου εδρεύουν πολίτες».

«Ως WCC, καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο και στη συνέχεια να σκεφτούν περαιτέρω για το πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι να ζήσουν ειρηνικά μαζί σε αυτή τη γη», λέει η Pillay. «Το WCC θα συνεχίσει να προσεύχεται και να εργάζεται για την ειρήνη στη Γάζα, στους Αγίους Τόπους και στον υπόλοιπο κόσμο», προσθέτει.

Μια από τις παλαιότερες εκκλησίες στον κόσμο

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου υπέστη τις πρώτες ζημιές όταν χτυπήθηκε από πύραυλο στις 19 Οκτωβρίου 2023, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Η εκκλησία είναι σημαντικός χώρος για τους χριστιανούς στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι υπολογίζεται ότι αποτελούν περίπου 1.000 άτομα – οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ελληνορθόδοξοι – από τον συνολικό πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της περιοχής. Ο Άγιος Πορφύριος, που χρονολογείται από το 407 μ.Χ., μετατράπηκε σε τζαμί τον έβδομο αιώνα. Μια νέα εκκλησία χτίστηκε τον 12ο αιώνα από σταυροφόρους. Ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 1856.

Η εκκλησία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στη συνοικία Zaytun της Παλιάς Πόλης, μια περιοχή που έχει υποστεί μερικούς από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς του πολέμου. Ο El-Sayegh και η οικογένειά του, όπως και πολλοί άλλοι, βρήκαν καταφύγιο μέσα στην εκκλησία στις 9 Οκτωβρίου και παρέμειναν εκεί παρά τις συμβουλές που τους δόθηκαν να μεταφερθούν στη νότια Γάζα. «Είναι μια από τις παλαιότερες εκκλησίες στον κόσμο. Πώς μπορούμε να την αφήσουμε»; αναρωτιέται.

Έλλειψη τροφίμων και ιατρικής περίθαλψης στη Βόρεια Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποκόψει τη βόρεια Γάζα από την υπόλοιπη Λωρίδα, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένη η διαθεσιμότητα τροφίμων. «Τα λαχανικά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το τυρί και τα αυγά δεν μπορούν να φτάσουν στη βόρεια Γάζα. Επιτρέπουν μόνο τις κονσέρβες», εξηγεί ο El-Sayegh, προσθέτοντας ότι οι κονσέρβες είναι η κύρια πηγή τροφής για τους περίπου 250 ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στην εκκλησία. Τονίζει επίσης τη δυσκολία πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η ηλικιωμένη μητέρα του El-Sayegh, η οποία βρισκόταν επίσης στην εκκλησία, πέθανε μια εβδομάδα πριν την εμφάνιση ουρολοίμωξης που προσέβαλε τα νεφρά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑUNESCO: Η Μονή του Αγίου Ιλαρίωνα στη Γάζα στα απειλούμενα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς12.09.2018

Η πολιτιστική κληρονομιά της Γάζας σε κίνδυνο

Εκπρόσωπος της Unesco δηλώνει στην εφημερίδα The Art Newspaper ότι «παραμένει εξαιρετικά ανήσυχη η κατάσταση στη Γάζα όσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» και επαναλαμβάνει «τις υποχρεώσεις όλων των φορέων για τήρηση του Διεθνούς Δικαίου». Ο εκπρόσωπος προσθέτει: «Η Unesco υπενθυμίζει ότι τα πολιτιστικά αγαθά δεν πρέπει να στοχοποιούνται ή να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς θεωρούνται μη στρατιωτικές υποδομές».

Η προκαταρκτική εκτίμηση των ζημιών από την Unesco, που βασίζεται κυρίως σε δορυφορικά δεδομένα, συμπεριέλαβε την εκκλησία στον κατάλογο των μνημείων που είχαν υποστεί ζημιές πριν από την τελευταία επίθεση.

Περισσότεροι από 39.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων, λέει το τοπικό υπουργείο Υγείας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας έχει εκδιωχθεί από τα σπίτια του. Περισσότεροι από 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς, και 253 πιάστηκαν όμηροι.

«Στέλνω ένα μήνυμα στον ελεύθερο κόσμο και τους λέω, τι κάνετε για να σταματήσετε αυτόν τον πόλεμο και αυτά τα εγκλήματα»;, ρωτάει απογοητευμένος ο Ελ Σαγιέχ.

Παρά το γεγονός ότι έχασε το σπίτι του και το εργοστάσιό του από τους βομβαρδισμούς και χτυπήθηκε δύο φορές στο καταφύγιό του, ο El-Sayegh λέει ότι η κοινότητά του δεν φοβάται περαιτέρω επιθέσεις, προσθέτοντας ότι «είμαστε στα χέρια του Θεού».

Πηγή: The Artnewspaper

Περισσότερα από Εικαστικά