MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Ελαιόλαδο: Σπάνε ρεκόρ τα περιστατικά νοθείας στην ΕΕ

Η έλλειψη και η αυξημένη ζήτηση έχουν εκτοξεύσει τα περιστατικά λανθασμένης σήμανσης, τα οποία στην πλειονότητά τους καταγράφονται ως απάτες θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Monopoli Team

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η ΕΕ για το ελαιόλαδο, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις απάτης και λανθασμένης σήμανσης. Μάλιστα, αναφέρει ο Guardian, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ τέτοιων περιστατικών, ενώ η τιμή του «υγρού χρυσού» καλπάζει φέρνοντας ανατιμήσεις και σε μια σειρά άλλων προϊόντων απαραίτητων για το καθημερινό τραπέζι.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω κλιματικής κρίσης, αλλά και λόγω άλλων παραγόντων έχουν μειώσει την παραγωγή του ελαιόλαδου με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει εκτοξευτεί από το 2018 και μετά.

Η έλλειψη και η αυξημένη ζήτηση έχουν εκτοξεύσει τα περιστατικά λανθασμένης σήμανσης, τα οποία στην πλειονότητά τους καταγράφονται ως απάτες θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλό ελαιόλαδο: Οι συμβουλές της διατροφολόγου για να ξέρουμε τι διαλέγουμε12.09.2018

Χαρακτηριστικά είναι, αναφέρει ο Guardian που έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 η ΕΕ κατέγραψε μόλις 15 τέτοιες περιπτώσεις. Στο α’ τρίμηνο του 2024 οι περιπτώσεις αυτές έφτασαν τις 50, που αποτελεί ρεκόρ.

Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί και αναφερθεί από τα κράτη μέλη στη Γενική Διεύθυνση Υγείας της ΕΕ, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι υποθέσεις που μένουν στο εσωτερικό των χωρών μελών. Άρα, το πραγματικό μέγεθος της απάτης είναι πιθανώς πολύ υψηλότερο.

Τα περιστατικά που έγιναν γνωστά αφορούσαν σε περιπτώσεις λαδιού μολυσμένου με μη εγκεκριμένες ουσίες, όπως φυτοφάρμακα και ορυκτέλαια.

Μάλιστα, σε μια περίπτωση εντοπίστηκαν και θραύσματα γυαλιού.

Διαβάστε περισσότερα στο Skai.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση Ισραήλ στη Γάζα: “Σταματήστε τη σφαγή”
Επίκαιρα
Ξαναχτυπά επιδημία ιλαράς στις ΗΠΑ: 1 στους 6 γονείς αρνείται τα παιδικά εμβόλια
Επίκαιρα
8 στους 10 Έλληνες ανησυχούν ότι δεν αμείβονται δίκαια
Επίκαιρα
«Η Γάζα καίγεται»: Το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση για την κατάληψη της Γάζας
Επίκαιρα
Ευρώπη: Ζημιές €43 δισ. από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φετινού καλοκαιριού
Επίκαιρα
AI στα σχολεία: Νέο πιλοτικό πρόγραμμα με τη υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση
Επίκαιρα
«Πρεμιέρα» σε 6 περιοχές για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
Επίκαιρα
Δύο χρόνια μετά τον Daniel – Έχει αλλάξει κάτι;
Επίκαιρα
Νέοι κανόνες από την 1η Οκτωβρίου στα Airbnb – Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα
Επίκαιρα
Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς – Τι αλλάζει από φέτος
Επίκαιρα
Στην Αθήνα το Final Four της EuroLeague το 2026
Επίκαιρα
Απεργία ταξί: «Έμφραγμα» στο κέντρο της Αθήνας – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της πορείας