MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Οι Αντίπαλοι: Πώς οι οσκαρικοί Trent Reznor και Atticus Ross έφτιαξαν το ιδανικό soundtrack για την νέα ταινία του Γκουαντανίνο

Οι Αντίπαλοι, η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο έρχεται στους κινηματογράφους στις 25 Απριλίου από την Tanweer κι εμείς κάνουμε ζέσταμα με το πρωτότυπο soundtrack που δημιούργησαν οι Trent Reznor και Atticus Ross σε συνεργασία με τον Boys Noise.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 24.04.2024

Έξυπνη, αστεία, υψηλής αισθητικής και… σεξι. Αυτές είναι οι κυριότερες λέξεις που δημιουργοί, συντελεστές και κοινό χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, Οι Αντίπαλοι. Ο μοναδικός Ιταλός σκηνοθέτης των κινηματογραφικών επιτυχιών “Call Me By Your Name”, “Bones And All” και “I am Love”, σκηνοθετεί την πρώτη του ολοκληρωτικά αμερικανική παραγωγή, με πρωταγωνιστές την Zendaya (την ταλαιπωρημένη Ρου του Euphoria, αλλά και την θαρραλέα Τσάνι του Dune), τον Josh O’Connor (τον τηλεοπτικό Πρίγκιπα Κάρολο της 3ης & 4ης σεζόν του Στέμματος) και τον Mike Faist (του ιδιαίτερα επιτυχημένου West Side Story).

Λίγα λόγια για την υπόθεση της ταινίας

Δυναμική, αδέκαστη, πρώην κορυφαία τενίστρια και νυν προπονήτρια, η Τάσι (Zendaya) δεν απολογείται για τις μεθόδους της εντός και εκτός γηπέδου. Ο σύζυγός της (Μάικ Φάιστ), πρωταθλητής στο τένις, δέχεται απανωτές ήττες. Η στρατηγική της για την ανάκαμψη του συζύγου της παίρνει αναπάντεχη στροφή όταν εκείνος έρχεται αντιμέτωπος με τον ξοφλημένο Πάτρικ (Τζος Ο΄Κόνορ) — τον πρώην καλύτερο του φίλο και πρώην σύντροφο της Τάσι. Καθώς το παρόν και το παρελθόν τους έρχονται σε σύγκρουση και η ένταση κλιμακώνεται, η Τάσι πρέπει να αναρωτηθεί ποιο είναι το τίμημα της νίκης.

Μόνο και μόνο από τα θεμέλιά της, η ταινία έχει ήδη υψηλό πρεστίζ. Πολυβραβευμένος και υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης, πρωταγωνιστές με Χρυσές Σφαίρες και Βραβεία BAFTA στο ενεργητικό τους, αλλά και το δυνατότερό τους χαρτί: την φήμη, αλλά και την αγάπη που τρέφει το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου κοινού για αυτούς.

Ωστόσο, το εμβληματικό καστ, την ισχυρή δυναμική της ταινίας, αλλά και το έντονο σεξαπίλ, με το οποίο (αυτό)χαρακτηρίζεται, αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό το πρωτότυπο μουσικό της σκορ.

Ποιο επιτυχημένο δίδυμο κρύβεται πίσω από το πρωτότυπο soundtrack της ταινίας;

Το soundtrack, το οποίο επενδύει μελωδικά το περιεχόμενο της ταινίας, δίνει μια επιπλέον διάσταση, προκαλώντας μια ιδιαίτερη αίσθηση. Ήχοι και beats από την σκηνή της techno και της electronica, που αναδεικνύουν την κινηματογραφική αφήγηση, αλλά και ολόκληρο το κόνσεπτ γενικότερα. Ο σκηνοθέτης έφτιαξε έναν ιδανικό πίνακα, τον οποίο οι μουσικοί “χρωμάτισαν” με τις πιο πρωτότυπες και δημιουργικές πινελιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBones and All: Η αιματηρή ιστορία ενηλικίωσης δια χειρός Λούκα Γκουαντανίνο έρχεται στις αίθουσες12.09.2018

Και καθώς οι κυριότεροι παράγοντες της ταινίας ανήκουν στην αυθεντική ελίτ του παγκόσμιου κινηματογράφου, οι υπεύθυνοι για το πρωτότυπο soundtrack δεν θα μπορούσε παρά να αποτελούν μέρη της ίδιας συνομοταξίας. Οι Trent Reznor and Atticus Ross συνθέτουν ένα αχτύπητο δίδυμο στον κόσμο των κινηματογραφικών μουσικών. Έχοντας στο ενεργητικό τους μια αξέχαστη νίκη στα Βραβεία Οσκαρ του 2011, για το πρωτότυπο σκορ της ταινίας The Social Network (2010), δεν μας κάνει εντύπωση που απογείωσαν την μουσική επένδυση για το Challengers. Σε συνεργασία με τον γερμανό DJ και παραγωγό, Boys Noise aka Alexander Ridha, συνέθεσαν εννέα tracks που μας χαϊδεψαν τα αυτιά.

Πρόκειται για μια ταινία που διοχετεύει το πάθος, τη δύναμη ψυχής και την αγωνιστικότητα μέσα από το άθλημα του τέννις. Το πραγματικό κεντρικό ενδιαφέρον, βέβαια, βρίσκεται στο έντονο τριαδικό ειδύλλιο που εξελίσσεται, όπου χωρίς ακραία ερωτικά σκηνικά καταφέρνει να συνθέσει μια κομψή «σέξι» ατμόσφαιρα. Σε αυτή την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο σκηνοθέτης θέλησε να προσθέσει μια μουσική που θα εκπλήξει τον θεατή και θα τον κάνει να θέλει να σηκωθεί από την θέση του και να κινηθεί στους ρυθμούς της techno και electronica – και το αποτέλεσμα που έφτασε στα αυτιά μας πέτυχε ακριβώς τον σκοπό του. Η ανεβαστική ηλεκτρονική μουσική αγκαλιάζει τον εθιστικό techno ήχο, ενώ το “πάντρεμά” τους συνθέτει τον παλμό ολόκληρης της ταινίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Αντίπαλοι: Η νέα ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο έρχεται στους κινηματογράφους12.09.2018

«Το ένστικτό μου ήταν, από την άποψη της μουσική της ταινίας, ήθελα να κάνω τους ανθρώπους να χορεύουν βλέποντας την ταινία. Έτσι είπα στον Trent και Atticus, ‘Γιατί να μην κάνουμε μουσική σαν να πρόκειται για μια συναυλία rave ή για μουσική house;’. Η πραγματική ώθηση της ταινίας έπρεπε να προέλθει από τη μουσική. Κατέληξαν να φτιάξουν μια από τις πιο συναρπαστικές μουσικές που έχω ακούσει ποτέ», εξηγεί ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο οποίος δεν κρύβει την απεριόριστη αγάπη και εκτίμηση που τρέφει για τους δημιουργούς, καθώς και τον ιδιαίτερο ενθουσιασμό που συνεργάζεται μαζί τους.

«Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Τρεντ και τον Άττικους στο The Social Network, αλλά αυτό που έκαναν με τη μουσική του Challengers είναι κάτι που δεν νομίζω ότι έχει ξαναδεί κανείς».

Οι Reznor και Ross, εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, όσον αφορά το ταίριασμα, τον συγχρονισμό της μουσικής με τον ρυθμό της ταινίας. Μια αρκετά απαιτητική πρόκληση, που όμως έφεραν εις πέρας, προσφέροντάς μας μια ασύγκριτη επαυξημένη εμπειρία, όπως ακριβώς υπαγόρευε αρχικά το όραμα του σκηνοθέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς η ιστορία του μοναχικού Χρήστου από τους Αρκιούς συγκίνησε την Τζούλια Αμάτι;12.09.2018

«Αρχίσαμε να πειραματιζόμαστε και ήταν ένας πολύ διαφορετικός τρόπος για να δουλεύουμε, επειδή τώρα είναι σημαντικό όλα να ευθυγραμμίζονται με τους ρυθμούς και ρυθμικά να είναι στο σωστό χρόνο. Αλλά μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι καθώς προσπαθούσαμε να το κάνουμε μουσικά να βγάζει νόημα, δουλεύοντας σύμφωνα με την ταινία και να προσαρμόσουμε τη μουσική σε ό,τι συνέβαινε στην οθόνη, το ένστικτο του Luca ήταν τόσο σωστό, ακόμα και όταν ήταν τόσο ριζικά τολμηρό».

Οι δημιουργοί, μάλιστα, σε συνεργασία -αυτή τη φορά στην μουσική και στιχουργική παραγωγή- με τον Λούκα Γκουαντανίνο, έκαναν την έκπληξη με το τραγούδι που λειτούργησε ως το μουσικό χαλί του τέλους της ταινίας. Ενώ αρχικά σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν ένα ήδη υπάρχον τραγούδι, ο σκηνοθέτης παρενέβη, σκεπτόμενος ότι ένα ολοκαίνουριο τραγούδι που θα συνόψιζε ολόκληρη την ταινία θα ήταν ένα στοιχείο που θα την αναδείκνυε σημαντικά. Κάπως έτσι, προέκυψε το Compress / Repress, ή αλλιώς το πρώτο τραγούδι με την υπογραφή του Γκουαντανίνο.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b