MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Οι καλλιτέχνιδες έκλεισαν το ισραηλινό περίπτερο στη Μπιενάλε ζητώντας κατάπαυση του πυρός

Η σκηνοθέτιδα Ruth Patir, που εκπροσωπεί το Ισραήλ στη Μπιενάλε της Βενετίας, την Τρίτη 16 Απριλίου έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και δήλωσε ότι η έκθεσή της θα παραμείνει κλειστή μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Monopoli Team

Η βιντεοεγκατάσταση της Ruth Patir με τίτλο «(M)otherland» επρόκειτο να εγκαινιαστεί το Σάββατο 20 Απριλίου στο εθνικό περίπτερο του Ισραήλ στη διεθνή έκθεση τέχνης αλλά, μια μέρα πριν την παρουσίαση του έργου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, είπε ότι θα παραμείνει κλειστή προς το παρόν. «Νιώθω ότι ο χρόνος για την τέχνη έχει χαθεί, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα επιστρέψει», έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram.

Είπε ότι η ίδια και οι επιμελήτριες Mira Lapidot και Tamar Margalit «έχουν γίνει η είδηση, όχι η τέχνη μας». «Λοιπόν, αν μου έχει δοθεί ένα τόσο αξιόλογο βήμα, θέλω να το εκμεταλλευτώ», έγραψε. «Έτσι, αποφάσισα ότι το περίπτερο θα ανοίξει μόνο όταν επέλθει η απελευθέρωση των ομήρων και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

Χιλιάδες καλλιτέχνες είχαν υπογράψει, νωρίτερα φέτος, μια έκκληση προς τους διοργανωτές της Μπιενάλε να απαγορευθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στη Μπιενάλε, εξαιτίας των πολεμικών του ενεργειών στη Γάζα – έκκληση που ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας χαρακτήρισε «επαίσχυντη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Πάνος Γιαννικόπουλος για το «Ξηρόμερο»: 5 λόγοι που καθιστούν τη φετινή εκπροσώπηση στη Μπιενάλε της Βενετίας πολύ σημαντική12.09.2018

«Είμαι καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, αντιτίθεμαι σθεναρά στο πολιτιστικό μποϊκοτάζ», τόνισε η Ruth Patir. «Αλλά επειδή αισθάνομαι ότι δεν υπάρχουν σωστές απαντήσεις και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι μέσα στον χώρο που έχω, προτιμώ να ενώσω τη φωνή μου με αυτούς στους οποίους συμπαρίσταμαι: κατάπαυση του πυρός τώρα, φέρτε τους ομήρους πίσω, δεν αντέχουμε άλλο».

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b