MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ιζαμπέλ Ιπέρ: Οι ρόλοι – σταθμοί της Γαλλίδας σταρ με την αξεπέραστη καριέρα

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ κλείνει τα 71 κι εμείς ρίχνουμε μια ματιά στους σημαντικότερους ρόλους στην αξιοζήλευτη καριέρα της.

H Isabelle Huppert / Photo by Adam Morganstern
H Isabelle Huppert / Photo by Adam Morganstern
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Η Isabelle Huppert γίνεται σήμερα, 16 Μαρτίου, 71 χρονών και, ομολογουμένως, μόνο η τεράστια καριέρα της μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το νούμερο. Θεωρείται μια από τις καλύτερες ηθοποιούς εν ζωή, με συμμετοχή τόσο σε γαλλικές ταινίες, όσο και σε διεθνείς.

Κατέχει τα ρεκόρ των 16 υποψηφιοτήτων στα Βραβεία César – έχοντας κερδίσει 2 – και των 6 υποψηφιοτήτων στα Βραβεία Lumières – έχοντας κερδίσει 4. Με σημαντική καριέρα και στο θέατρο, η Huppert έχει ρεκόρ 7 υποψηφιοτήτων και για τα Βραβεία Molière. Μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων, το 2022 τιμήθηκε με Χρυσή Άρκτο για το σύνολο της καριέρας της, στο 72ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Τιμώντας τη μεγάλη της συνεισφορά στην 7η τέχνη, συγκεντρώσαμε τους σημαντικότερους ρόλους της καριέρας της!

Violette Nozière (1978) – Claude Chabrol

Η Violette Nozière επαναστατεί απέναντι στην οικογένειά της προκειμένου να ξεφύγει από τα δεσμά της καταπίεσής τους με καταστρεπτικές συνέπειες. Η ταινία έχει βασιστεί στην αληθινή ιστορία της Violette Nozière, η οποία καταδικάστηκε για τον φόνο του πατέρα της, τον οποίο κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος της. Ήταν το πρώτο θέμα αιμομιξίας που πήρε διαστάσεις στον γαλλικό τύπο τη δεκαετία του 1930. Η Isabelle Huppert κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στις Κάννες, σφραγίζοντας έτσι μια επιτυχημένη και μεγάλη συνεργασία με τον σκηνοθέτη Claude Chabrol.

Story of Women (1988) – Claude Chabrol

Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Marie Latour είναι μια νοικοκυρά που ζει στην κατεχόμενη Γαλλία και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά, όταν ο άντρας της γυρίζει χτυπημένος από τον πόλεμο. Η δουλεία της είναι να κάνει εκτρώσεις ενώ, ταυτόχρονα, το όνειρό της είναι να γίνει τραγουδίστρια. Με αυτόν τον ρόλο, ο οποίος εξίσου βασίζεται σε πραγματικό πρόσωπο, η Huppert κέρδισε πρώτη φορά το Volpi Cup για την Καλύτερη Ηθοποιό στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ταινίες της εβδομάδας: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ στο ρόλο της συνδικαλίστριας12.09.2018

La Cérémonie (1995) – Claude Chabrol

Η Jeanne δουλεύει ως υπηρέτρια σε μια πλούσια οικογένεια με κυρία του σπιτιού την Catherine Lelievre, την οποία ζηλεύει. Όταν προσληφθεί και η Sophie, η Jeanne θα προσπαθήσει να την πείσει να επαναστατήσουν ενάντια στα αφεντικά τους. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα “A Judgement in Stone” της Ruth Rendell και αντικατοπτρίζει κάπως και την υπόθεση των Christine και Lea Papin, δύο υπηρετριών που σκότωσαν τα αφεντικά τους το 1933 αλλά και το θεατρικό The Maids” του Jean Genet. Η Isabelle Huppert κέρδισε για τον ρόλο της ως Jeanne το δεύτερο Volpi Cup για την Καλύτερη Ηθοποιό της καριέρας της.

The Piano Teacher (2001) – Michael Haneke

Η Erika Kohut είναι μια αυστηρή και ψυχρή δασκάλα πιάνου που ζει με την μητέρα της. Όταν έρχεται ένας νεαρός να γίνει μαθητής της και την πολιορκεί ερωτικά, εκείνη βρίσκει διέξοδο να εκφράσει τις καταπιεσμένες, μαζοχιστικές επιθυμίες της. Ένας ρόλος σταθμός για την Huppert που επιβεβαίωσε τον περίτεχνο τρόπο της να αποτυπώνει αντίστοιχους ρόλους ψυχρών και ανέκφραστων γυναικών. Της χάρισε ξανά το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στις Κάννες. Η ίδια συνεργάστηκε ξανά αρκετές φορές με τον σκηνοθέτη Michael Haneke.

8 Women (2002) – François Ozon

Σε ένα απομονωμένο, αποκλεισμένο από το χιόνι εξοχικό βρίσκεται μια οικογένεια που έχει συγκεντρωθεί για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Σύντομα ανακαλύπτουν τον πατέρα της οικογένειας νεκρό και απομένουν 8 γυναίκες -τόσο από την οικογένεια, όσο κι από το υπηρετικό προσωπικό- όλες ύποπτες για τον φόνο, η κάθε μια με το δικό της κίνητρο. Η μαύρη κωμωδία του Ozon συγκεντρώνει 8 από τις καλύτερες Γαλλίδες ηθοποιούς και μας χαρίζει την ευκαιρία να απολαύσουμε την κοινή συνάντηση της Huppert με την Catherine Deneuve. Όλες τους μοιράστηκαν μια Αργυρή Άρκτο για Outstanding Artistic Achievement στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗμέρα της Γυναίκας: 10 ταινίες με δυναμικές γυναίκες πρωταγωνίστριες που μας εμπνέουν12.09.2018

Elle (2016) – Paul Verhoeven

Μια επιτυχημένη καριερίστρια πέφτει θύμα βιασμού στο σπίτι της από έναν όπως φαίνεται διαρρήκτη. Δεν καταθέτει το περιστατικό στην αστυνομία λόγω του παρελθόντος που η ίδια κουβαλάει αλλά ο φαινομενικά τυχαίος άνδρας αρχίζει να της στέλνει μηνύματα. Μιλάμε για έναν ρόλο που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ίσως ο καλύτερος σε όλη την καριέρα της και σίγουρα για έναν που της ταίριαξε γάντι, δεδομένου των ικανοτήτων της. Κέρδισε πολλά βραβεία για αυτήν της την ενσάρκωση με σημαντικότερα την Χρυσή Σφαίρα και το Βραβείο César, ενώ της δόθηκε και η πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b