MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Δημογραφικό: Οι «ταχύτητες» συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού – Ποιο είναι το μόνο νησί που εμφανίζει αύξηση

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση και η γήρανση αναδεικνύονται σε σημαντικά ζητήματα για την χάραξη πολιτικών σε πληθώρα τομέων, τόσο στο εθνικό όσο και στο περιφερειακό επίπεδο.

Monopoli Team

Η Έκθεση του ΙΟΒΕ για τις κοινωνικές και οικονομικές τάσεις στις ελληνικές περιφέρειες αποκάλυψε πως ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται σταθερά από το 2010 έως το 2022, σημειώνοντας σωρευτική μείωση κατά 5,9%. Αντίστοιχη τάση αλλά με διαφορετικές «ταχύτητες» εμφανίζουν και οι περιφέρειες. Πιο συγκεκριμένα, η ηπειρωτική Ελλάδα συρρικνώνεται πληθυσμιακά γρηγορότερα από τη νησιωτική.

Ο πληθυσμός στη Δυτική Μακεδονία συρρικνώνεται κατά 11,34%, ενώ ακολουθούν η Κεντρική Ελλάδα και η Πελοπόννησος που έχουν συρρικνωθεί κοντά στο 10%. Την ίδια στιγμή το Βόρειο, το Νότιο Αιγαίο και οι Ιόνιοι Νήσοι έχουν καταγράψει μικρότερη μείωση, γύρω στο 2%. Η Κρήτη είναι η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα που παρουσιάζει οριακά θετικό ρυθμό πληθυσμιακής ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜειώθηκε το προσδόκιμο ζωής λόγω Covid-19;12.09.2018

Οι τάσεις αυτές έχουν διαφορετική ένταση ανά περιφέρεια, μιας και παρατηρείται μεγαλύτερη μείωση στις περιφέρειες της Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αντίστροφα, την μεγαλύτερη δυναμική σε πληθυσμιακή ανάπτυξη επέδειξε ιστορικά η Κρήτη, που ήταν και η μόνη περιφέρεια με θετικό ρυθμό πληθυσμιακής εξέλιξης την περίοδο 2010-2022.

Διαβάστε περισσότερα στο insider.gr.

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b