MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μπιενάλε Βενετίας: Ισραήλ και Ιράν δεν θα αποκλειστούν από τη φετινή διοργάνωση

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας δήλωσε ότι η Μπιενάλε της Βενετίας δεν θα αποκλείσει το Ισραήλ φέτος, παρά τις χιλιάδες υπογραφές.

Photo by Alexandru Ionescu on Unsplash
Photo by Alexandru Ionescu on Unsplash
Monopoli Team

Οι διοργανωτές της Μπιενάλε της Βενετίας απάντησαν στην έκκληση να αποκλειστεί το Ισραήλ από την εκδήλωση, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Επιπλέον, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι δεν θα αποκλείσουν το Ιράν, μετά από ένα άλλο αίτημα που διατυπώθηκε από το κίνημα Woman Life Freedom Italy (WLFI). Το WLFI ζήτησε να αποκλειστεί το Ιράν λόγω της καταστολής που ασκεί η Ισλαμική Δημοκρατία στις γυναίκες και σε άλλες διαφωνούσες φωνές, μετά τον θάνατο της Mahsa Amini, μιας γυναίκας που συνελήφθη το 2022 από την αστυνομία ηθικής του Ιράν επειδή δεν φορούσε το χιτζάμπ που απαιτεί ο νόμος. Πέθανε υπό κράτηση, προκαλώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

“Με μεγάλη έκπληξη και λύπη μάθαμε από την ιστοσελίδα της Μπιενάλε της Βενετίας ότι, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα είναι μεταξύ των εθνικών συμμετεχόντων με έναν επιμελητή και έναν καλλιτέχνη που επιλέχθηκαν από το ιρανικό καθεστώς”, ανέφερε το κίνημα Woman Life Freedom Italy σε δήλωσή του στο Instagram.

“Η Μπιενάλε της Βενετίας θα ήθελε να διευκρινίσει ότι όλες οι χώρες που αναγνωρίζονται από την Ιταλική Δημοκρατία μπορούν αυτόνομα να ζητήσουν να συμμετάσχουν επίσημα”, ανέφεραν οι διοργανωτές της Μπιενάλε με τη σειρά τους, σε ανακοίνωσή τους. “Κατά συνέπεια, η Μπιενάλε δεν μπορεί να λάβει υπόψη της κανένα αίτημα ή έκκληση για τον αποκλεισμό της συμμετοχής του Ισραήλ ή του Ιράν στην προσεχή 60ή Διεθνή Έκθεση Τέχνης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπιενάλε Βενετίας: Εκατοντάδες καλλιτέχνες καλούν να ακυρωθεί η συμμετοχή του Ισραήλ -“Τέχνη, όχι γενοκτονία”12.09.2018

Η δήλωση της WLFI ακολουθεί μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου από τη Συμμαχία Art Not Genocide (ANGA), η οποία συγκέντρωσε γρήγορα περισσότερες από 8.000 υπογραφές από καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου της τέχνης σε όλο τον κόσμο. Ισχυριζόταν ότι “κάθε έργο που αντιπροσωπεύει επίσημα το κράτος του Ισραήλ αποτελεί έγκριση των γενοκτονικών πολιτικών του”.

Η επιστολή της ANGA σημείωνε ότι η Νότια Αφρική του απαρτχάιντ είχε αποκλειστεί από τη Μπιενάλε μέχρι το 1993, ενώ αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που η Ρωσία δεν συμμετέχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜπιενάλε της Βενετίας: Εκτός διοργάνωσης η Ρωσία για μια ακόμη χρονιά12.09.2018

Μετά την ανοιχτή επιστολή της ANGA, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο απάντησε εκφράζοντας την υποστήριξή του στο Ισραήλ, λέγοντας: “Το Ισραήλ δεν έχει μόνο το δικαίωμα να εκφράζει την τέχνη του, αλλά έχει και το καθήκον να μαρτυρήσει για το λαό του, ακριβώς σε μια εποχή όπως αυτή που δέχεται εν ψυχρώ επίθεση από ανελέητους τρομοκράτες”.

Ο Ισραηλινός υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ, μέλος του αμφιλεγόμενου κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα συμμετάσχει στη Μπιενάλε και ευχαρίστησε τον Σανγκιουλιάνο για την υποστήριξή του, ανέφερε η Washington Post.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b