MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μπιενάλε της Βενετίας: Εκτός διοργάνωσης η Ρωσία για μια ακόμη χρονιά

Οι διοργανωτές της Μπιενάλε της Βενετίας επιβεβαίωσαν πως η Ρωσία θα απουσιάζει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από το μεγαλύτερο φεστιβάλ τέχνης στον κόσμο, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία.

Μπιενάλε της Βενετίας: Εκτός διοργάνωσης η Ρωσία για μια ακόμη χρονιά
Φωτογραφία: .labiennale.org
Monopoli Team

Την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε τη λίστα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών για το 2024, η Μπιενάλε της Βενετίας δημοσίευσε, επίσης, έναν πλήρη κατάλογο των εθνικών περιπτέρων που θα παρουσιαστούν όταν η διοργάνωση ανοίξει τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη λίστα αυτή απουσίαζε για μια ακόμη φορά η Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για δεύτερη συνεχόμενη Μπιενάλε της Βενετίας, η Ρωσία δεν θα έχει περίπτερο στην έκθεση εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της στην Ουκρανία. Αντίθετα η Ουκρανία θα έχει και πάλι ένα, όπως ακριβώς συνέβη το 2022, τη χρονιά της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Εκπρόσωπος της Μπιενάλε της Βενετίας επιβεβαίωσε την είδηση για την απουσία της Ρωσίας από τη διοργάνωση του 2024, αλλά δεν σχολίασε περαιτέρω το γιατί.

Η Μπιενάλε και η γεωπολιτική

Η Ρωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν δομές στα Giardini, τον χώρο της Μπιενάλε της Βενετίας, όπου βρίσκονται τα εθνικά περίπτερα με τη μεγαλύτερη επισκεψημότητα. Η Ουκρανία, από την άλλη πλευρά, δεν διαθέτει δικό της περίπτερο.

Το 2022, περίπου δύο μήνες πριν από την έναρξη της Μπιενάλε της Βενετίας, οι καλλιτέχνες και ο επιμελητής που εκπροσωπούσαν τη Ρωσία αποχώρησαν από τη διοργάνωση, αφήνοντας τη χώρα χωρίς έκθεση στο μεγαλύτερο φεστιβάλ τέχνης του κόσμου. Ως αποτέλεσμα, ενώ άλλα εθνικά περίπτερα υποδέχονταν τους επισκέπτες, το ρωσικό περίπτερο στεκόταν άδειο και κλειστό, περιτριγυρισμένο από φύλακες.

Η γεωπολιτική επηρεάζει τακτικά την Μπιενάλε, αν και η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που φέτος δεν συμμετείχε λόγω στρατιωτικών συγκρούσεων. Το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει επίσης περίπτερο Giardini, θα εκπροσωπηθεί από τη Ruth Patir, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Αριστομένης Κατσούλας «Εν σώματι» στο Μετς12.09.2018

Παρομοίως, η Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να είναι μπλεγμένη σε μια αιματηρή σύγκρουση με τη Ρωσία, θα συμμετάσχει, επίσης, φέτος, εκπροσωπούμενη από τους Katya Buchatska, Andrii Dostliev, Lia Dostlieva, Daniil Revkovskyi, Andrii Rachynskyi και Oleksandr Burlaka.

Πηγή: ArtNews

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b