MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

26ο ΦΝΘ: 5 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ που θα δούμε σε παγκόσμια ή ευρωπαϊκή πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει με πλούσιο πρόγραμμα και πέντε ντοκιμαντέρ, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πρώτοι, σε παγκόσμια ή ευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Φωτεινή Νικολίτσα | 09.02.2024

Μετράμε πλέον λιγότερο από έναν μήνα μέχρι το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου 2024 με στρατηγικό συνεργάτη τη ΔΕΗ. Σας παρουσιάζουμε 5 ντοκιμαντέρ που ανυπομονούμε να δούμε και αξίζουν την προσοχή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔΕΗ: Στρατηγικός συνεργάτης του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης12.09.2018

And So It Begins της Ramona S. Diaz (ΗΠΑ- Φιλλιπίνες)

Σύνοψη: Εν μέσω κάθε επισημότητας των εκλογών στις Φιλιππίνες, ένα αλλόκοτο κίνημα ανέρχεται για να υπερασπιστεί το έθνος ενάντια στις ολοένα και βαθύτερες απειλές της αλήθειας και της δημοκρατίας. Σε μια συλλογική πράξη χαράς ως μια μορφή αντίστασης, η ελπίδα τρεμοπαίζει ενάντια στο φόντο της ανερχόμενης απολυταρχίας.

Πρόκειται για το όγδοο ντοκιμαντέρ της Ramona S. Diaz, το οποίο θα κάνει την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ακόμη, θα προβληθεί και στο Sundance Film Festival, γνώριμο και αγαπημένο φεστιβάλ για την ίδια, η οποία πέρσι ήταν στην κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος Ντοκιμαντέρ.

And So It Begins της Ramona S. Diaz

And So It Begins της Ramona S. Diaz

Desire Lines του Jules Rosskam (ΗΠΑ)

Σύνοψη: Σε αυτό το υβριδικό ντοκιμαντέρ, ένας αμερικανο- ιρανός τρανς άνδρας ταξιδεύει στον χρόνο σε μια ιλιγγιώδη προσπάθεια να ξεδιαλύνει τις σεξουαλικές του επιθυμίες. Καθώς ο Αχμάντ πλησιάζει την ηλικία των 60 ετών, η επί πολλά χρόνια καταπιεσμένη επιθυμία του για άλλους άνδρες γίνεται πλέον αδύνατο να αγνοηθεί. Αναρωτιέται εάν η σεξουαλικότητα και η έμφυλη ταυτότητά του βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση και στρέφεται προς τα αρχεία της ΛΟΑΤ κοινότητας για απαντήσεις, όπου θα γνωρίσει έναν 20χρονο τρανς αρχειοφύλακα ονόματι Κιέραν. Καθώς ο Αχμάντ βυθίζεται περισσότερο στο αρχείο, απορροφάται κυριολεκτικά από το κείμενο που διαβάζει – γίνεται ένας χρονοταξιδιώτης και παίρνει μέρος στις ιστορικές παρελάσεις των queer. Αυτό το υβριδικό ντοκιμαντέρ είναι μια τρυφερή ερωτική επιστολή τόσο προς την ΛΟΑΤ κοινότητα όσο και προς την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Λου Σάλιβαν και πολλοί άλλοι ανώνυμοι σαν κι αυτόν. Αυτή η μυθιστορηματική αφήγηση συνυφαίνεται με αρχειακούς θησαυρούς και μια πολύτιμη συλλογή σύγχρονων προφορικών ιστοριών από μια ποικιλόμορφη ομάδα τρανς ανδρών από όλη τη Βόρεια Αμερική. Οι συμμετέχοντες συζητούν με ειλικρίνεια την μεταβαλλόμενη πορεία των επιθυμιών τους και αποκαλύπτουν τις δυσκολίες τους ως μη συμμορφωμένοι με το φύλο και τους αγώνες τους κατά της φετιχοποίησης, της τρανσοφοβίας, του σεξουαλικού ρατσισμού και υπέρ του ασφαλέστερου σεξ.

Ευρωπαϊκή πρεμιέρα για το νέο ντοκιμαντέρ του Jules Rosskam, ο οποίος είναι ακόμη καλλιτέχνης και καθηγητής. Οι ταινίες που έχει δημιουργήσει έχουν ανοίξει έναν εποικοδομητικό διάλογο για τις αφηγηματικές των τρανς ατόμων στο σινεμά του 21ου αιώνα.

Desire Lines του Jules Rosskam

Desire Lines του Jules Rosskam

Tell Them About Us της Rand Beiruty (Γερμανία- Ιορδανία)

Σύνοψη: Ιστορία ενηλικίωσης που ακολουθεί έξι έφηβα κορίτσια που προσαρμόζονται στις νέες τους ζωές στο Eberswalde, μια επαρχιακή πόλη στην ανατολική Γερμανία. Μέσα σε διάστημα πέντε ετών, τις παρατηρούμε να ελίσσονται ανάμεσα στην φιλία, το σχολείο, την αναζήτηση καριέρας κι ακόμη και τον γάμο. Τα κορίτσια παλεύουν με τις πιέσεις και τις συγκρούσεις του να είσαι μετανάστης και πρόσφυγας ενώ, ταυτόχρονα, βγάζουν άκρη με τους ρόλους τους ως νεαρές γυναίκες μέσα στις οικογένειές τους και στην κοινωνία. Μαζί με το να τις ακολουθεί στην καθημερινότητά τους, ο σκηνοθέτης οργάνωσε εργαστήρια συγγραφής, μουσικής και υποκριτικής όπου τα κορίτσια αναλογίζονται τις συνθήκες τους, μελλοντικούς στόχους και όνειρα. Έπειτα, γράφουν σκηνές προκειμένου να παίξουν μπροστά από την κάμερα. Αυτές οι σκηνές έχουν μετατραπεί σε σεκάνς ονείρων όπου τα κορίτσια οραματίζονται τους εαυτούς τους στο μέλλον ως έναν τρόπο να ξεπεράσουν επίπονες εμπειρίες και να τις μετατρέψουν παιχνιδιάρικα σε μελλοντικές προοπτικές.

Το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Rand Beiruty κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Tell Them About Us της Rand Beiruty

Tell Them About Us της Rand Beiruty

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other των Manon Ouimet & Jacob Perlmutter (Ηνωμένο Βασίλειο- Δανία)

Σύνοψη: Όταν η μη αναγνωρισμένη καλλιτέχνης Maggie Barrett (75) σπάει το μηριαίο οστό της, ο άντρας της Joel Meyerowitz (84), ένας παγκοσμίου φήμης φωτογράφος, πιο πολυάσχολος από ποτέ, αναλαμβάνει την φροντίδα της. Αλλά καθώς η πικρία της για την επιτυχία του αναδύεται στην επιφάνεια, το ζευγάρι δεσμεύεται στην ψυχραιμία στο πρόσωπο του υπαρξιακού βάρους του θανάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ26ο ΦΝΘ: Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο spotlight με ντοκιμαντέρ, προβολές, συζητήσεις και το Inside στη Θεσσαλονίκη12.09.2018

Το πρώτο τους ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους ετοιμάζεται να κάνει την διεθνή πρεμιέρα του στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η Manon Ouimet είναι φωτογράφος και σκηνοθέτις, με πολλά βραβεία. Ο Jacob Perlmutter είναι φωτογράφος και σκηνοθέτης, έχοντας γυρίσει πολλά βίντεο κλιπ και μικρού μήκους ταινίες.

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other των Manon Ouimet & Jacob Perlmutter

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other των Manon Ouimet & Jacob Perlmutter

Soundtrack to a coup d’état του Johan Grimonprez (Βέλγιο)

Σύνοψη: Το 1960, δεκαέξι προσφάτως ανεξάρτητες αφρικανικές χώρες εισέρχονται στα Ηνωμένα Έθνη, μια πολιτική αναταραχή που αλλάζει την πλειοψηφία των ψήφων από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις στον παγκόσμιο νότο. Το Κονγκό γίνεται η αρένα στην οποία δίνεται η μάχη για τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Johan Grimonprez, είναι σκηνοθέτης και καλλιτέχνης που έχει ασχοληθεί με mutlimedia, έχει γυρίσει μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες κι έχει γράψει βιβλία. Το νέο του ντοκιμαντέρ θα κάνει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Soundtrack to a coup d'état του Johan Grimonprez

Soundtrack to a coup d’état του Johan Grimonprez

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Μεγάλο αφιέρωμα με ΛΟΑΤΚΙ+ ντοκιμαντέρ που σφράγισαν το queer σινεμά12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b