MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

“Δεν είναι ευχάριστο να σε εγκλωβίζουν σε ένα πράγμα”: Στον Γιώργο Λάνθιμο δεν αρέσουν οι ταμπέλες

Σε νέα του συνέντευξη στο Λονδίνο, ο Γιώργος Λάνθιμος υποστήριξε ότι οι ταινίες του είναι κάτι παραπάνω από απλά “σουρεαλιστικές”.

Monopoli Team

Το βράδυ της Τετάρτης (31/01), το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου πραγματοποίησε μια εκδήλωση, με τίτλο “Yorgos Lanthimos in Conversation”, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος Λάνθιμος μίλησε για το Poor Things, τη φιλία του με την Emma Stone, την επόμενη ταινία του, αλλά και τις ταμπέλες – που φαίνεται να μην του αρέσουν καθόλου.

“Δεν σκέφτομαι πραγματικά τα ίδια τα θέματα”, μοιράστηκε ο Λάνθιμος όταν ρωτήθηκε από κάποιον στο κοινό ποια είναι θέματα και οι θεματικές ενότητες, με τις οποίες σχεδιάζει να ασχοληθεί σε μελλοντικές ταινίες. “Περισσότερο σκέφτομαι τις ιστορίες και τις δομές και  διαισθάνομαι ότι υπάρχει κάτι εκεί που με ενδιαφέρει”. Είπε επίσης ότι “μόνο μετά από αυτό συνειδητοποιείς τι είναι αυτό που αφορά τον εαυτό σου [αφού] για άλλους ανθρώπους μπορεί να αφορά άλλο πράγμα. Οπότε είναι δύσκολο να πεις ποια είναι τα θέματα”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην νέα του ταινία, με τίτλο “Kinds of Kindness”, στην οποία όπως γνωρίζουμε συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Emma Stone, Jesse Plemons, Margaret Qualley και Willem Dafoe. “Μόλις γυρίσαμε αυτή την ταινία … η οποία είναι τρεις διαφορετικές ιστορίες”, είπε ο σκηνοθέτης, χαρακτηρίζοντάς την “μια σύγχρονη ταινία”. Και πρόσθεσε: “Είναι τρεις διαφορετικές ιστορίες, και τελειώνουμε το μοντάζ αυτή τη στιγμή, και ακόμα δεν μπορώ να σας πω ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Αλλά δεν θα ήθελα επίσης να σας πω τι νομίζω ότι αφορούν οι ιστορίες, γιατί αυτό το κάνει τόσο μικρό. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι καν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιατί φοβάμαι ότι αυτό θα κάνει τις επιλογές μου πιο στενές”.

Η φιλία με την Emma Stone

Ανάμεσα στο μεγάλο κοινό, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, βρισκόταν και η Emma Stone, η οποία καθόταν στην πρώτη σειρά και αντιδρούσε στα λεγόμενα του Λάνθιμου. “Το αστείο είναι, που της το λέω, αλλά εκείνη δεν με πιστεύει, ότι τη σκέφτηκα και για τον Αστακό” είπε ο Έλληνας σκηνοθέτης. Η Στόουν ακούστηκε να γελάει όταν το είπε αυτό, αποσπώντας γέλια και από το κοινό. “Έχει αυτό το υπέροχο πρόβλημα ομιλίας, μοιάζει με ψεύδισμα”, συνέχισε. “Και στον κόσμο του Αστακού αυτό θα ήταν πολύ κρίσιμο, ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Έτσι θα μπορούσε να είναι η γυναίκα που ψευδίζει”.

Όσο για το πώς κατέληξε η Στόουν να υποδυθεί την Μπέλα Μπάξτερ στο Poor Things; “Γνωριστήκαμε πολύ καλά, ακόμη και πριν γυρίσουμε την Ευνοούμενη, γιατί αρχίσαμε να το συζητάμε μερικά χρόνια πριν και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να γυριστεί. Έτσι γίναμε φίλοι κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου”, εξήγησε ο Λάνθιμος. “Στη συνέχεια, όταν είχαμε πραγματικά την εμπειρία της εργασίας, ήταν απλά προφανές ότι τα πηγαίναμε καλά και ότι μας αρέσει να δουλεύουμε μαζί”.

Έτσι, ανέφερε άλλα πρότζεκτ στην πρωταγωνίστρια, “και εκείνη αμέσως έπεσε πάνω στο Poor Things μόλις άκουσε την ιστορία. … Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία”.

Ο Γιώργος Λάνθιμος για τις ταμπέλες

Τι λέει λοιπόν ο Λάνθιμος για τους ανθρώπους που περιγράφουν τις ταινίες του ως “absurdist” (παράλογες, σουρεαλιστικές); “Δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα να σε εγκλωβίζουν σε ένα πράγμα”, μοιράστηκε. “Υποθέτω ότι υπάρχει κάποιο είδος παραλογισμού στις ταινίες, αλλά ελπίζω ότι είναι πιο σύνθετες από αυτό”.

Η ίδια η περιγραφή της εκδήλωσης του BFI επαίνεσε επίσης τον σκηνοθέτη για “τις εξαιρετικά επεξεργασμένες, άγριες παράλογες ιστορίες του και τις σκοτεινά κωμικές εξερευνήσεις της ανθρώπινης κατάστασης”.

Ο Λάνθιμος καταλαβαίνει αυτές τις ταμπέλες. “Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να το περιγράψουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να το κατανοήσουν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα”, είπε στο κοινό. “Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η γλώσσα δεν είναι πάντα επαρκής για [να περιγράψει] κάθε είδους έργο τέχνης” κατέληξε.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b