MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Gypsy Rose Blanchard: Η δολοφονία της μητέρας της, η αποφυλάκιση και η αποθέωση στα social media

Η Gypsy Rose Blanchard, η οποία αποτέλεσε τον «εγκέφαλο» και τη συνεργό στην δολοφονία της μητέρας της το 2016, αποφυλακίστηκε και με ένα μεγάλο κύμα θαυμαστών από πίσω της, βάζει φωτιά στο διαδίκτυο, παίρνοντας ρόλο…influencer.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 21.01.2024

Το ίντερνετ έχει πάρει φωτιά, οι θαυμαστές των true crime υποθέσεων βρίσκονται σε επιφυλακή, παρατηρώντας ζωντανά την κατάληξη μιας από τις πιο γνωστές υποθέσεις που απασχόλησαν παγκοσμίως την περασμένη δεκαετία. Μερικά ντοκιμαντέρ, αμέτρητες συνεντεύξεις και μια αμφιλεγόμενη ταινία αργότερα, η Gypsy Rose Blanchard είναι ελεύθερη και… influencer.

Ωστόσο, η Gypsy υπήρξε δημόσια φιγούρα, celebrity, πολύ πριν την αποφυλάκισή της. Από την στιγμή της φυλάκισης της, την δημοσιοποίηση την υπόθεσης, των όσων πέρασε και τις αιτίες που την οδήγησαν στον αποτρόπαιο φόνο της μητέρας της, η Gypsy είχε αποκτήσει ένα σταθερά αναπτυσσόμενο fan club. Η υπόθεσή της κυριαρχεί στα social media, στις πλευρές που ασχολούνται αποκλειστικά με true crime, με αναρίθμητα βίντεο που εξερευνούν το χρονικό της δολοφονίας, αλλά και ολόκληρης της ζωής της.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή, και για όσους δεν γνωρίζουν για τι πράγμα μιλάω τόση ώρα, ας εξερευνήσουμε την ανατομία ενός εγκλήματος που σόκαρε το κοινό πίσω στο 2016.

Από μια καταναγκαστικά αρρωστημένη και χειραγωγούμενη ζωή…

Η κακοποίηση της Gypsy ξεκίνησε από τότε που ήταν βρέφος, όταν η μητέρα της, Dede ισχυρίστηκε πως έπασχε από υπνική άπνοια. Όπως θα αποδεικνυόταν περίπου 24 χρόνια αργότερα, η Dee Dee έπασχε από Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Μια πλασματική διαταραχή, κατά την οποία ο γονέας ή γενικότερα ο φροντιστής, επινοεί την εμφάνιση συμπτωμάτων και κατ’ επέκταση προβλημάτων υγείας του παιδιού, ώστε να κερδίζει την προσοχή και την εύνοια του κόσμου.

View this post on Instagram

A post shared by Gypsy-Rose Blanchard-Anderson (@gypsyrose_a_blanchard)

Κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας, η Gypsy «έπασχε» από μυική ατροφία και λευχαιμία. Η μητέρα τα της ξύριζε το κεφάλι γιατί «ούτως ή άλλως τα μαλλιά θα πέσουν», κινούνταν με αναπηρικό καροτσάκι και τρεφόταν πάντα μέσω ειδικού σωλήνα. Με το πέρασμα του χρόνου, τα προβλήματα και οι παρενέργειες αυτών ολοένα και αυξανόταν, με αποτέλεσμα η Gypsy να λαμβάνει υπέρογκες δοσολογίες φαρμάκων, τα οποία δεν χρειαζόταν, και να υποβάλλεται σε διόλου αναγκαίες εγχειρήσεις. Οι αισθητικές παρενέργειες των φαρμάκων στο κορίτσι -πεσμένα δόντια και χλωμή όψη μεταξύ άλλων-, ενίσχυαν τα αρρωστημένα ψέματα της μητέρας της. Κάθε φορά που κάποιος υποψιαζόταν κάτι, γιατρός ή συγγενής, η Dee Dee άλλαζε σπίτι, γειτονιά, μέχρι και πολιτεία. Έτσι, το σχέδιό της συνέχιζε να στέφεται με πλήρη επιτυχία. Γείτονες, φίλοι, ακόμα και τα τοπικά αμερικανικά μέσα, επευφημούσαν την τολμηρή γυναίκα για την αφοσίωση στο παιδί της, ενώ είχε άπλετη οικονομική ενίσχυση και από φιλανθρωπικούς παράγοντες.

Φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ “Mommy Dead and Dearest”, HBO, 2017

Ωστόσο, η είσοδος της Gypsy στην εφηβεία, ξεκίνησε να αποτελεί σοβαρό εμπόδιο, που απειλούσε να σκάσει την μεγάλη φούσκα ψεμάτων της Dee Dee. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, τα ψέματα για την ηλικία της, την εξευτελιστική χειραγώγηση των πάντων, η Gypsy άρχισε να συνειδητοποιεί πως δεν ήταν και τόσο άρρωστη τελικά. Και αυτή ακριβώς ήταν και η αρχή του τέλους για την Dede.

Μέσω ενός χριστιανικού σάιτ γνωριμιών, η 21χρονη τότε Gypsy, γνώρισε τον Nicholas Godejohn και μετά από λίγο καιρό συνομιλιών, σύναψε σχέση μαζί του κρυφά από την μητέρα της.

…στον φόνο της μητέρας της και την φυλάκιση

Μετά από ένα σύντομο ανθρωποκυνηγητό και την μια αφελή κίνηση μετά την άλλη, από την μεριά του αιματηρού ζευγαριού, η Gypsy και ο Nicholas Godejohn συνελήφθησαν από τις αρχές. Η πρώτη μάλιστα είχε δημοσιεύσει στον κοινό λογαριασμό με την μητέρα της στο facebook την φράση «Αυτή η σκ***, είναι νεκρή», ανάρτηση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εύρεση των ιχνών τους. Όπως ομολόγησε αργότερα, το έκανε, καθώς ήθελε να εντοπιστεί το σώμα της Dede. Η Gypsy καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης για δολοφονία δευτέρου βαθμού, ενώ το τότε αγόρι της σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για δολοφονία πρώτου βαθμού.

…στην αποφυλάκιση, τον γάμο και την αποθέωση από το κοινό

Λίγο πριν η υφήλιος υποδεχτεί το 2024, η Gypsy Rose αποφυλακίστηκε υπό όρους, έχοντας εκτίσει τα 8 από τα 10 χρόνια ποινής, με τον -πλέον- σύζυγο της στο πλευρό της. Οι δύό τους γνωρίστηκαν δια αλληλογραφίας, όσο εκείνη βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα.

Η 32χρονη, είχε δημιουργήσει προφίλ στα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τα νέα της αποφυλάκισής της, είχαν ξεσηκώσει τους θαυμαστές και θερμούς υποστηρικτές της ανά τον κόσμο. Η ανταπόκριση στα πρώτα ποστ, ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. Εκατομμύρια σχόλια, δισεκατομμύρια like, αντιδράσεις που γιόρταζαν το γεγονός του ότι η Gypsy είναι επιτέλους ελεύθερη να πάρει την ζωή της στα χέρια της. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έφτασε τους 9.8 εκατομμύρια followers στο Tik Tok, και τους 8.3 εκατομμύρια στο Instagram. Με την περιγραφή στο Bio και των δύο «Δημόσιο Πρόσωπο/Ομιλήτρια, Συγγραφέας, Υποστηρίζοντας την ευαισθητοποίηση για το Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου», καθιστά πέρα για πέρα ξεκάθαρες τις μελλοντικές τις προθέσεις. Από την μέρα αποφυλάκισης της έχει μιλήσει σε ποικίλες εκπομπές, έχει δημοσιεύσει το δικό της βιβλίο με εξομολογήσεις από τα χρόνια στην φυλακή, τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ με εκ νέου πτυχές των απομνημονευμάτων της, αυξάνοντας έτσι την δημοσιότητα γύρω από το όνομά της με εμφανή στρατηγική και ραγδαίους ρυθμούς.

Η ίδια πάντως δηλώνει πως “νιώθω ευτυχισμένη που είμαι ελεύθερη, όχι όμως που (η μητέρα μου) είναι νεκρή”.

Happy end και άφεση αμαρτιών ή ένα καλοστημένο σχέδιο marketing;

Η τεταμένη αντιπαράθεση γύρω από την θεοποίηση της περσόνας της Gypsy, αποτελεί ένα από τα πιο hot θέματα αυτή την στιγμή στον κόσμο του διαδικτύου. Υποστηρικτές ή όχι, αυτό που μπορούμε να παραδεχθούμε είναι πως, η Gypsy -και κυρίως οι δικηγόροι και οι άνθρωποι από πίσω της- έχουν χειριστεί άψογα την στάση και το κοινωνικό της στάτους τόσο εντός, όσο και εκτός φυλακής. Μέσα από τα ντοκιμαντέρ που είχαν προηγηθεί κάποια χρόνια πριν την αποφυλάκισή της, στα οποία η ίδια εξηγούσε την πολυετή τραυματική της εμπειρία, αλλά και τον τρόπο σκέψης που την οδήγησε στο έγκλημα, η νεαρή κοπέλα είχε καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου. Βλέποντας πίσω, με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτό ήταν η αρχή ενός building up για την στιγμή που θα ήταν ελεύθερη.

@gypsyroseblanchard727 The evolution of my life 💖#ThePrisonConfessionsOfGypsyRoseBlanchar @LifetimeTV ♬ Bejeweled – Taylor Swift

Πλέον, κάπως άτσαλα και ίσως αμήχανα ορισμένες φορές, ανακαλύπτει μια νέα της πτυχή, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο. Αυτό της influencer. Κυρίως μέσω Tik Tok, η Gypsy μοιράζεται εμφανώς πιο προσωπικά, φωτογραφίες, εξομολογήσεις και στιγμές από την ζωή της, προσπαθώντας να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και να εμψυχώσει άτομα που βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ σκηνοθέτης Γρηγόρης Ρέντης “ακολουθεί” τους μισθοφόρους της Σομαλίας12.09.2018

Παρά τον παροξυσμό και τις εκκωφαντικές εκδηλώσεις θαυμασμού και αγάπης προς το πρόσωπό της, υπάρχουν κι αυτοί που υπογραμμίζουν το τραγικό οξύμωρο σχήμα. Από την μια ο εορτασμός της αποφυλάκισης, από την άλλη μια δολοφονία που συνέβη, όσο κι αν μια μεγάλη μερίδα το προσπερνά. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα γεγονότα, η Gypsy πλήρωσε για το έγκλημά της και τώρα όπως όλα δείχνουν επιθυμεί να εκμεταλλευτεί -και ίσως να εμπορευματοποιήσει θα προσθέσω εγώ – το τραύμα της, δημιουργώντας μια πλατφόρμα ασφαλείας που θα βοηθήσει άτομα που πέρασαν ή περνούν ακόμα ανάλογες καταστάσεις. Τώρα, το αν όλα αυτά αποτελούν ακόμα ένα μέρος μιας θεατρικής πράξης, μόνο ο χρόνος θα το δείξει και μπορεί και να μη το μάθει ποτέ κανείς. Αν σκεφτείς πως υπάρχουν κοινότητες που αποθεώνουν ακόμα και σήμερα δολοφόνους όπως ο Jeffrey Dhamer και τον Night Stalker aka Richard Ramirez, μπορούμε να συμφωνήσουμε νοητά πως η Gypsy Rose, αν και κάπως προβληματική, είναι ελαφρώς άκακη και όπως όλα δείχνουν πλήρως σωφρονισμένη.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b