MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
12
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Free City: 3 δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη για την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου

Βιβλίο, performances και διαλέξεις στη σημερινή δωρεάν ατζέντα μας, για την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.

Αφροδίτη Ψαρρά, Ventriloquist Ontology, 2022, βίντεο HD, 9'41"(στιγμιότυπο), performer Tingyi Jiang. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και του PCAI
Monopoli Team

1. Video art “I’d rather be a Cyborg than a Goddess” στο The Ellinikon Experience Centre

Από τις 11 Ιανουαρίου 2024 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024, ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) παρουσιάζει το πρόγραμμα video art, “I’d rather be a Cyborg than a Goddess”, σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του PCAI, με έργα της Συλλογής Έργων Τέχνης PCAI. Το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στο The Ellinikon Experience Centre και συγκεντρώνει έργα video art από γυναίκες καλλιτέχνιδες, τα οποία εστιάζουν στις έννοιες της κλιματικής αλλαγής, του καταναλωτισμού, των διαστημικών απορριμμάτων, της τεχνολογίας και του φύλου: σύγχρονες αφηγήσεις, οι οποίες κινούνται από τη γήινη πραγματικότητα στη σφαίρα της δυστοπίας ή της επιστημονικής φαντασίας. Το πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική κληρονομιά και το φουτουριστικό όραμα του αρχιτέκτονα Eero Saarinen (1910-1961), ο οποίος σχεδίασε το κεντρικό κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας, που λειτούργησε στο Ελληνικό έως το 2000. Ευθυγραμμίζεται επίσης με τον στόχο του The Ellinikon να γίνει όχι μόνο ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο, αλλά και μια έξυπνη πόλη που θα μειώνει δραστικά το ανθρακικό αποτύπωμα των κατοίκων της. Το πρόγραμμα σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τη ριζοσπαστικότητα και τις οικολογικές και έμφυλες συνδηλώσεις των ορόσημων του σήμερα και πρόκειται να πλαισιωθεί από μία σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων.
11/01, 17:00 – 20:00
The Ellinikon Experience Centre

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Ο Γλάρος» στο θέατρο Προσκήνιο12.09.2018

2. “Love Solidarity Death (L.S.D.): The Book”: Παρουσίαση βιβλίου, έκθεση με εικαστικά έργα και performance στη Στέγη

Έναν χρόνο μετά την έκθεση των The Callas στη Στέγη, μας προσκαλεί στην παρουσίαση του “Love Solidarity Death (L.S.D.): The Book”. Πρόκειται συγχρόνως για μια παρουσίαση βιβλίου, μια έκθεση με εικαστικά έργα και μια performance, που μας επαναφέρουν στο ψυχεδελικό σύμπαν των The Callas και της 20χρονης δημιουργικής πορείας τους. Πώς ξορκίζεις το παρελθόν και πώς διαμορφώνεις το μέλλον; Δημιουργώντας μικρές ουτοπίες σαν όπλο αντίστασης και επιβίωσης. Η Μικρή Σκηνή της Στέγης μετατρέπεται σε ένα ζωντανό installation και σε μια εκδήλωση που περιλαμβάνει την παρουσίαση του βιβλίου από την επιμελήτρια της έκθεσης, Νάντια Αργυροπούλου, καθώς και χειροποίητα ρούχα, έκθεση εικαστικών έργων των The Callas από τη συλλογή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και live performance από τις Callasettes. Το “Love Solidarity Death (L.S.D.): The Book” είναι μια έκδοση που αποτυπώνει τη διαδικασία που οδήγησε στην ομότιτλη έκθεση των The Callas, συγκεντρώνοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προσχέδια και σημειώσεις για έργα, links από το documentation video της έκθεσης, συζητήσεις και κείμενα από όσους μπλέχτηκαν σε αυτό το ετερόκλητο σύμπαν των αδερφών Ιωνά: Νάντια Αργυροπούλου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Myriam Ben Salah, Ian F. Svenonius, Paul Artrocker και Jim Sclavunos. Απαραίτητη η κράτηση δελτίων εισόδου.
11/01, 20:00 – 22:00
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Μικρή Σκηνή, Συγγρού 107

3. Διάλεξη «Ο Όμηρος και η επική ποίηση: η Ιλιάδα και η Οδύσσεια» στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Photo by RY Recovery Ministries on Unsplash

Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνονται τέσσερις συναντήσεις για τον μεγάλο επικό ποιητή από τον φιλόλογο, ποιητή, Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο. Τι είναι αυτό που μας συναρπάζει στα ομηρικά έπη και στη θεώρηση του κόσμου που αυτά περιέχουν, ώστε τρεις χιλιάδες χρόνια μετά τη σύνθεσή τους επιμένουμε ακόμα να τα διαβάζουμε; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στο οποίο θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στη διάρκεια των συναντήσεων. Για να φτάσουμε στην απάντηση, θα σκύψουμε στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, προκειμένου να διερευνήσουμε ποιος μπορεί να ήταν πραγματικά ο Όμηρος, τι ήταν οι αοιδοί και οι ραψωδοί, πώς συντίθεται ένα ποίημα χωρίς τη χρήση της γραφής, ποια είναι η γλώσσα των επών και το περιεχόμενό τους, ποια τα βασικά τους θέματα και οι απαντήσεις τους στα ερωτήματα που ανέκαθεν απασχολούν τους ανθρώπους. Όπως επίσης θα αναζητήσουμε τα πορίσματα της αρχαιολογίας, της φιλολογίας και της γλωσσολογίας σχετικά με την ομηρική ποίηση και εποχή. Κυρίως όμως θα απολαύσουμε και θα εμβαθύνουμε, σε νεοελληνική μετάφραση με πυκνές ματιές στο πρωτότυπο κείμενο, στην υψηλότερη ποίηση που έχει γραφτεί ποτέ.
11/01, 18:30
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Στρατηγού Καλλάρη 50, Ψυχικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό το Dune μέχρι το Joker: 12 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το 202412.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις