MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Βωλάξ: Μια performance video installation της Άννας Τζάκου στον Πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Η performance video installation «Βωλάξ: earth and sky and me», μια συλλογική εμπειρία πνευματικής εμβύθισης από την Άννα Τζάκου και την ομάδα Γεωποιητική, παρουσιάζεται, στον Πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Monopoli Team

«Βωλάξ». Τέσσερις γυναίκες καλλιτέχνιδες των παραστατικών τεχνών συνδιαλέγονται ζωντανά με την εικόνα και την ενσώματη εμπειρία του τοπίου του Βώλακα. Εξερευνούν μια βιωματική χαρτογράφηση του Κυκλαδίτικου τόπου και δημιουργούν ένα δίκτυο εγγύτητας και συγγένειας μεταξύ εαυτών, θεατών και παρούσας στιγμής. Από 19 Ιανουαρίου 2024 στον Πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Βωλάξ: Μια performance video installation της Άννας Τζάκου στον Πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

«Βωλάξ»: Λίγα λόγια για την performance

Το έργο βασίζεται στη μεθοδολογία του ερευνητικού εργαστηρίου Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους (ομάδα Γεωποιητική, Τήνος 2021) που διερευνά το Κυκλαδίτικο τοπίο ως τρόπο ύπαρξης, οντολογικής διαδικασίας και πρακτικής του «είμαι» και την ίδια στιγμή εξετάζει τις διαδικασίες με τις οποίες το βλέπουμε, προβάλουμε και εκδηλώνουμε το συλλογικό μας ονείρεμα.

Η performance οργανώνεται γύρω από μια βίντεο εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας βασισμένη στο οπτικό υλικό του ερευνητικού έργου στην Τήνο. Οι προβολές σε ύψος προσομοιώνουν το Τηνιακό γεωλογικό τοπίο  με τον ουδέτερο χώρο του ΚΕΤ και αναπαράγουν τον αρχετυπικό χρόνο των Κυκλάδων ως πεδίο αμιγούς εμπειρίας και ανοιχτής επίγνωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδιαλλαγή και αναστοχασμό μαζί του οι καλλιτέχνιδες επιτελούν μια  ζωντανή δράση και προσκαλούν τους θεατές να ανταποκριθούν ενσώματα χαράσσοντας την δική τους εσωτερική διαδρομή. Σε ένα υβριδικό «ανάμεσα», μεταξύ ψηφιακού και φυσικού χώρου εσωτερικές και εξωτερικές τοπιογραφίες συνυφαίνονται σε ένα πολυμεσικό αφήγημα δημιουργώντας ένα περιβάλλον καταβύθισης προς έναν συλλογικό Εαυτό.

Άννα Τζάκου

Η Άννα Τζάκου είναι περφόρμερ, σκηνοθέτης και  practice-based ερευνήτρια. Σπουδάζει θέατρο στη Θεσσαλονίκη και τεχνικές της σύγχρονης performance στην Αμερική (Naropa University, Boulder, CO). Το 2017 αποκτά διδακτορικό στις παραστατικές πρακτικές (PhD in performance practice) με τίτλο: Γεωποιητική, μια θεατρική μεθοδολογία ενσυνειδητότητας για τον εξωτερικό χώρο στο πανεπιστήμιο του Exeter (UK). Έχει εργασθεί σε θεατρικές παραγωγές/ performances  του Φεστιβάλ Αθηνών, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της Athens Biennale και του Αρχείου Καβάφη Ίδρυμα Ωνάση.

Το 2012 συστήνει την ομάδα Geopoetics στην οποία σκηνοθετεί τοποειδικές παραστάσεις σε αστικά και φυσικά τοπία όπως Αίγινα, Νίσυρος, Σύρος, Τήνος, Αθήνα (Ηριδανός Ποταμός, Πλατεία Συντάγματος, Λόφος Λυκαβηττού, Νεάπολη Εξαρχείων), Θεσσαλονίκη (Γενί Τζαμί), Κύπρος (Ακάμας). Η ομάδα έχει αναλάβει αναθέσεις από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφου 2017, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ και τα Δημήτρια,. Η Άννα έχει δημοσιεύσει έρευνά της σε Αμερική, Αγγλία και Ελλάδα και έχει διδάξει στο Exeter (UK), στο Fontys (NL) και στο DAI (NL). Από το 2019 διδάσκει σκηνοθεσία, υποκριτική και performance στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών. https://annatzakou-geopoetics.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Απόγονοι: Ηρώ Μπέζου και Χρήστος Θάνος σε μια devised μουσική παράσταση στο ΠΛΥΦΑ12.09.2018

Ερευνητικό έργο Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους

Σύλληψη, έρευνα, καθοδήγηση: Άννα Τζάκου
Performers: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άννα Απέργη, Άννα Τζάκου
Relational art/ κοινοτική έρευνα: rosanayaris (Rosana Sánchez & Άρης Σπέντσας)
Κινηματογράφηση: Χριστίνα Φοίβη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσική: Θάλεια Ιωαννίδου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Παίζουν: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άννα Τζάκου

Τιμές Εισιτηρίων: 10 € γενικό, 8 € μειωμένο.
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 19 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2024
Σενάριο: Άννα Τζάκου
Πληροφορίες: Κρατήσεις: more.com και τηλ. 213 00 40 496
Παραστάσεις: 19, 26 Ιανουαρίου και 2,9,16 Φεβρουαρίου 2024 | Ώρες έναρξης: 9μμ
Βοηθός Σκηνοθετη: Κωνσταντίνα Κοντομανώλη.
Πληροφορίες Χώρου: Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 3004 0496.
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b