MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: 8 προτάσεις για τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Παραστάσεις και συναυλίες, εκθέσεις και εκδηλώσεις στην πόλη που αξίζει να βάλετε στην ατζέντα σας σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023.

Monopoli Team

Θεατρικές παραστάσεις

1. Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι: H Tilda Swinton σε μια παράσταση-φόρο τιμής στον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη στη Στέγη

Η οσκαρική Tilda Swinton και ο ιστορικός μόδας Olivier Saillard έρχονται για πρώτη φορά στη Στέγη με το «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι». Ένα τελετουργικό και απόλυτα ιδιοσυγκρασιακό έργο με πρωταγωνιστές τα κοστούμια των ταινιών του μεγάλου αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή, ποιητή και ακτιβιστή Πιερ Πάολο Παζολίνι. Η παράσταση-ζωντανή εγκατάσταση, με καμβά το ανδρόγυνο σώμα της Τίλντα Σουίντον, περιλαμβάνει μια συλλογή με περισσότερα από τριάντα κοστούμια και αντικείμενα που σχεδίαζε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ο Danilo Donati και ετοίμαζε το ατελιέ Farani για τις ταινίες του Ιταλού σκηνοθέτη. Κοστούμια και αντικείμενα που είναι από μόνα τους έργα τέχνης: από το βιβλικό, εμπνευσμένο από τα καφτάνια των Βεδουίνων και βαμμένο σμαραγδί –σαν από πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου– κοστούμι του Ηρώδη στο «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του 1964 έως το χειροποίητο απ’ άκρη σ’ άκρη και διακοσμημένο με φτερά και όστρακα κοστούμι και στέμμα που φορούσε ως Ιοκάστη η Silvana Mangano στον «Οιδίποδα Τύραννο» του 1967 και από εκεί στα ρούχα και τα αντικείμενα του εξωτικού «Χίλιες και μία νύχτες» (1974) και του σαρωτικού «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα» (1975).
Δευτέρα και Παρασκευή στις 20:00. Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο στις 18:00 και 21:00
5-40 €
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα

2. Βυσσινοκηπος, του Άντον Τσέχοφ στο Θέατρο Θησείον

Ο «Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχοφ παρουσιάζεται, στο Θέατρο Θησείον, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Ντορίνα Ρεμεδιάκη. Μια ιστορία επιστροφής στο σπίτι των παιδικών χρόνων, το σπίτι της μνήμης. Μια απόπειρα ανασύστασης του άδειου χώρου. Από έναν ολόκληρο βυσσινόκηπο βλέπουμε μόνο τα 7 πρόσωπα του σπιτιού μέσα από ένα κβαντικό άλμα στο χρόνο να επιστρέφουν σε ένα σπίτι που είναι πια εργοτάξιο και έχει ήδη πουληθεί. Πώς θα το ξαναοικειοποιηθούν; Μπορούν να γυρίσουν το χρόνο πίσω για να το σώσουν; Ένα αντίο σε διαστολή. Μια μικρή ωδή στην απώλεια και την αντίσταση μας. Μια ειλικρινής απορία για το πώς κανείς ισορροπεί επάνω στα γκρεμίδια.
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
18€ γενική είσοδος, 15€ μειωμένο
Θησείον – ένα Θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Θησείο

3. Ψάρια στη Γυάλα, σε σκηνοθεσία Μαριλένας Ρασιδάκη στο θέατρο Μπέλλος

Βρισκόμαστε στην ταραχώδη για τη γυναίκα και όλες τις θηλυκότητες, δεκαετία του 1970. Τέσσερις γυναίκες στην ακμή τους, σφύζουν από δύναμη, σεξουαλικότητα, ζωή. Επεξεργάζονται το πως θα μπορέσουν να έχουν ένα κομμάτι από την ήδη μοιρασμένη πίτα της κοινωνικής ιεραρχίας. Αναρωτιούνται αν οι επιτακτικές τους επιθυμίες είναι ουτοπίες, αν υπάρχει κίνδυνος στην επιθυμία, αν μπορούν να τολμήσουν να υπάρξουν. Κοιτάζουν τη ζωή πίσω από ένα γυάλινο παραπέτασμα, μακριά από την πρώτη γραμμή κι ας βρίσκονται ολοκληρωτικά στη μάχη. Η κάθε μια παλεύει με τον δικό της τρόπο, διωκόμενη από τον προσωπικό της δαίμονα. Μέσα από τα μάτια 4 νέων ηθοποιών, βλέπουμε μια εποχή που οι γυναίκες παρακολουθούν την ανδρική κούρσα ταχύτητας από τις κερκίδες. Καταλαβαίνουμε τη δύναμη του δεσμού τους μέσα από τα ξαφνικά γέλια τους, τις εκκωφαντικές κραυγές, τους ξέφρενους χορούς και τις μεγάλες σιωπές τους. Βασισμένο στο έργο «Dusa – Fish – Stas and Vi», το πρώτο φεμινιστικό θεατρικό έργο που κατάφερε να ανέβει με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στο West End του Λονδίνου, το «Ψάρια στη Γυάλα» ψάχνει τη φεμινιστική γραφή, την αισθητική και την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 70, βρίσκοντας συνδέσεις με το σήμερα.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
14€ κανονικό, 12€ μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων)
Θέατρο Μπέλλος, Κέκροπος 1, Πλάκα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFree City: 3 δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη για τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου12.09.2018

Συναυλίες

4. Cosmos: Χριστουγεννιάτικο ταξίδι με κάλαντα από όλο τον κόσμο με την El Sistema Greece

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, τη διαπολιτισμική συμφωνική ορχήστρα και τη χορωδία του El Sistema Greece και σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό Χριστουγεννιάτικο ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 80 παιδιά και νέοι ηλικίας 8-26 ετών, που εκπροσωπούν πάνω από 30 εθνικότητες, ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτή τη μεγάλη γιορτινή συναυλία. Οι νεαροί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν εμβληματική εορταστική μουσική από τις πέντε ηπείρους, ενώ ταυτόχρονα θα γιορτάσουν τις πολιτιστικές τους ρίζες, ερμηνεύοντας κομμάτια από τις χώρες καταγωγής τους. Τη συναυλία θα διευθύνει η μαέστρος Κυριακή Κουντούρη.
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 20:00
5-15€
Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ-Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ

5. Happy Birthday Frank Sinatra, με ένα αφιέρωμα από τον Κώστα Τσαγγαρίδη στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου

Σ’ ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στη διαχρονική μαγεία του Frank Sinatra, ο πιανίστας-τραγουδιστής Κώστας Τσαγγαρίδης πρόκειται να μαγέψει το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το “Happy Birthday Mr. Frank Sinatra” – μια “βραδιά piano-bar” την παραμονή των γενεθλίων του Blue Eyes. Απόψε, το κοινό θα μπει σε έναν κόσμο όπου οι κλασικές μελωδίες γεφυρώνουν το παρελθόν και το παρόν, πυροδοτώντας την ατμόσφαιρα με το μουσικό πνεύμα του Sinatra. Η συγκίνηση του “Strangers In The Night” θα απλωθεί στην αίθουσα, καθώς οι συγχορδίες του στο πιάνο θα συνοδεύουν εκείνες τις εμβληματικές πρώτες ματιές και ρομαντικές συναντήσεις, ενώ το συγκλονιστικό “I’ve Got You Under My Skin”, θα υπενθυμίσει σε όλους το αδιάσπαστο, βασανιστικό δέσιμο του έρωτα. Το κοινό θα νιώσει την ενέργεια του “New York, New York”, με τον γνώριμο ρυθμό του να υπόσχεται λαμπερά φώτα και όνειρα μεγάλης πόλης από την καρδιά της Αθήνας.
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 20:00
15€
Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

6. Οι P42 σε μια μουσική βραδιά με έργα Γάλλων Συνθετών στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”

To καταξιωμένο πιανιστικό duo των Beata Pincetic και Χρήστου Σακελλαρίδη που αποτελούν τους Piano for Two (P42), παρουσιάζουν μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με έργα Γάλλων Συνθετών για δύo πιανίστες σε ένα πιάνο. Σύντροφοι στην ζωή και στην τέχνη οι P42 παίζουν μαζί από το 2003 σε Ελληνικές και Ευρωπαϊκές σκηνές, εντυπωσιάζονταςμε την μουσικότητα και δεξιοτεχνία τους. Στο μουσικό αυτό οδοιπορικό θα ακουστούν ορισμένα από τα πιο εμβληματικά έργα των C.Debussy, M.Ravel, E.Satie και G.Bizet. Θα παρουσιαστούν τρεις από τις σημαντικότερες συνθέσεις για ορχήστρα του 20ού αιώνα μεταγραμμένες δεξιοτεχνικά για πιάνο 4 χέρια, από το παραμυθένιο “Ma mère l’Oye” του Ravel και το σαγηνευτικό “Prélude à l’après-midi d’un faune” του Debussy, στους ζωηρούς ρυθμούς της “Rapsodie espagnole” του Ravel. Πλάι τους ακούγεται η χιουμοριστική “La Belle Excentrique” του Ε.Satie, και τα “Jeux d’enfants” του Bizet που με την Μικρή Σουίτα του C.Debussy αποπνέουν την λαμπερή αθωότητα της νιότης στο λυκόφως της Belle Epoque.
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 20:30
10-15€
Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”, Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

7. Οι Πυξ Λαξ στο Christmas Theater

Μετά το διπλό sold out στο ανακαινισμένο θέατρο του Λυκαβηττού τον Σεπτέμβριο, οι Πυξ Λαξ έρχονται στο Christmas Theater για να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν. Μαζί τους θα θυμηθούμε ξανά τις μαγικές στιγμές που ερωτευτήκαμε, θα τραγουδήσουμε για τους εκπληρωμένους και ανεκπλήρωτους έρωτες μας και για τις παλιές αγάπες που πήγαν στον παράδεισο. Θα θυμηθούμε τι είναι αυτό που μας ενώνει, θα ξανανιώσουμε, θα συγκινηθούμε και γιατί όχι, θα ερωτευτούμε ξανά. Οι Πυξ Λαξ συνεχίζουν να εξερευνούν την τέχνη τους, ν’ αναζητούν και να χτίζουν νέες μουσικές ταυτότητες αλλά πάνω απ’ όλα συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: συναυλίες!
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 21:00
12-48€
Christmas Theater, Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την Alexis Blake, πριν δείτε την performance της στο ΕΜΣΤ12.09.2018

Εκθέσεις

8. Αλεξάνδρα Καψή – It’s just a job: Έκθεση στον χώρο τέχνης Ισόγειο

Ο χώρος τέχνης Ισόγειο υποδέχεται την Αλεξάνδρα Καψή με την έκθεσή της “It’s just a job”. Εκεί, η εικαστικός θα μάς παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα ενότητα έργων της, 60 πορτρέτα προσώπων που έχουν κοινό σημείο την δημιουργική πράξη. Το φως, η κίνηση, ο χώρος και ο χρόνος προκύπτουν αβίαστα μέσα από το σκηνικό στο οποίο έχει επιλέξει να εντάξει τους πρωταγωνιστές της. Η θεατρικότητα των έργων της μαρτυρά την δράση της στον κινηματογράφο και στο θέατρο, τομείς που της «επιτρέπουν» να εκφράσει και να εξελίξει την πολύπλοκη και δυναμική εικαστική της γλώσσα.
Καθημερινά 12:00-22:00
Χώρος Τέχνης Ισόγειο, Αγ. Δημητρίου 14, Κηφισιά

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b