MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
05
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

MΙΝΙΟΝ: Από το σκοτάδι στο φως

Το ιστορικό ακίνητο που στέγαζε το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, και αναπτύσσεται σήμερα από την DIMAND, «ζωντάνεψε» ξανά. Το αναγεννημένο, βιοκλιματικό κτήριο, φωταγωγήθηκε, συμμετέχοντας στον εορταστικό στολισμό της πρωτεύουσας.

Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
Monopoli Team

Λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση του έργου που θα δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, το εμβληματικό κτήριο των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου, που «κουβαλά» αναμνήσεις ετών, φωτίστηκε, προσφέροντας λάμψη και χαρά στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Η μελέτη φωτισμού, είχε ως στόχο την ανάδειξη της νέας αρχιτεκτονικής των όψεων και τη δημιουργία ενός νυχτερινού τοπόσημου στο κέντρο της Αθήνας, με περιβαλλοντική υπευθυνότητα για την ενεργειακή κατανάλωση και τη φωτορύπανση.

Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ

Στο νέο αυτό, σύγχρονο πλέον, κτήριο, έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά συστήματα φωτισμού LED, custom σχεδίασης, με εμπλουτισμένο φάσμα (CRI 90) για την καλύτερη απόδοση των χρωμάτων. Παράλληλα, έχει πραγματοποιηθεί οπτικός έλεγχος ακριβείας των φακών ώστε το φως να διαχέεται προς τις όψεις του κτηρίου και όχι προς τον ουρανό ή τα παρακείμενα ακίνητα.

Στόχος ήταν το οπτικό αποτέλεσμα της νυχτερινής εικόνας του ΜΙΝΙΟΝ να συμβαδίζει με την αειφορία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά χαμηλές καταναλώσεις. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του φωτισμού έχει καταγραφεί χαμηλότερη ακόμα και από την απαίτηση του LEED (2.2 W/m2), ενώ έχει τοποθετηθεί ειδικός αισθητήρας, ο οποίος θα σβήνει το φωτισμό των όψεων όταν υπάρχει επαρκές φυσικό φως. Ενδεικτικό και αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε τμήμα της όψης του κτηρίου, καταναλώνει τόση ενέργεια όση ένα συμβατικό οικιακό κλιματιστικό.

Διαβάστε περισσότερα στο Reporter.gr

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Λήγει η προθεσμία για τον Προσωπικό Αριθμό – Τα βήματα για την έκδοσή του
Επίκαιρα
Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης – Οι ημερομηνίες αιτήσεων και πληρωμών
Επίκαιρα
ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2026
Επίκαιρα
Το 25% των νοικοκυριών καθυστερούν να πληρώσουν τους φόρους τους
Επίκαιρα
Grokipedia: Ο Ίλον Μασκ λανσάρισε τη δική του “εγκυκλοπαίδεια”
Επίκαιρα
Το Ισραήλ σταματά τις επιθέσεις στη Γάζα – Ανακοίνωσε επιστροφή στην “εκεχειρία”
Επίκαιρα
Έρευνα: Το 58% στην Ελλάδα διαθέτει εισόδημα μόνο για την κάλυψη βασικών αναγκών
Επίκαιρα
Η γυναίκα ως όπλο: Γερμανίδες κατάσκοποι στην Ελλάδα
Επίκαιρα
Πώς θα κινηθούν μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία την 28η Οκτωβρίου
Επίκαιρα
Μπλόκα στις παρελάσεις σχεδιάζουν οι αγρότες
Επίκαιρα
Eurostat: Η Ελλάδα με το υψηλότερο ποσοστό υποκειμενικής φτώχειας στην ΕΕ το 2024
Επίκαιρα
Έρευνα: Το 80,5% θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν νοιάζονται για τις απόψεις των πολιτών