MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
19
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

MΙΝΙΟΝ: Από το σκοτάδι στο φως

Το ιστορικό ακίνητο που στέγαζε το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, και αναπτύσσεται σήμερα από την DIMAND, «ζωντάνεψε» ξανά. Το αναγεννημένο, βιοκλιματικό κτήριο, φωταγωγήθηκε, συμμετέχοντας στον εορταστικό στολισμό της πρωτεύουσας.

Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
Monopoli Team

Λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση του έργου που θα δώσει νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, το εμβληματικό κτήριο των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου, που «κουβαλά» αναμνήσεις ετών, φωτίστηκε, προσφέροντας λάμψη και χαρά στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Η μελέτη φωτισμού, είχε ως στόχο την ανάδειξη της νέας αρχιτεκτονικής των όψεων και τη δημιουργία ενός νυχτερινού τοπόσημου στο κέντρο της Αθήνας, με περιβαλλοντική υπευθυνότητα για την ενεργειακή κατανάλωση και τη φωτορύπανση.

Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ

Στο νέο αυτό, σύγχρονο πλέον, κτήριο, έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά συστήματα φωτισμού LED, custom σχεδίασης, με εμπλουτισμένο φάσμα (CRI 90) για την καλύτερη απόδοση των χρωμάτων. Παράλληλα, έχει πραγματοποιηθεί οπτικός έλεγχος ακριβείας των φακών ώστε το φως να διαχέεται προς τις όψεις του κτηρίου και όχι προς τον ουρανό ή τα παρακείμενα ακίνητα.

Στόχος ήταν το οπτικό αποτέλεσμα της νυχτερινής εικόνας του ΜΙΝΙΟΝ να συμβαδίζει με την αειφορία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά χαμηλές καταναλώσεις. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του φωτισμού έχει καταγραφεί χαμηλότερη ακόμα και από την απαίτηση του LEED (2.2 W/m2), ενώ έχει τοποθετηθεί ειδικός αισθητήρας, ο οποίος θα σβήνει το φωτισμό των όψεων όταν υπάρχει επαρκές φυσικό φως. Ενδεικτικό και αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε τμήμα της όψης του κτηρίου, καταναλώνει τόση ενέργεια όση ένα συμβατικό οικιακό κλιματιστικό.

Διαβάστε περισσότερα στο Reporter.gr

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Αγορές
Το σουβλάκι σε… καθεστώς πολυτέλειας: Νέος κύκλος ανατιμήσεων προ των πυλών
Επίκαιρα
Αυτό είναι το πολιτιστικό masterplan του Υπουργείου Πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη
Επίκαιρα
ΟΦΥΠΕΚΑ – Καλλιστώ: Καταγγέλλουν την άγρια δολοφονία νεαρής αρκούδας στην ορεινή Δράμα
Επίκαιρα
«Προς τιμήν των πεσόντων»: Τι συμβολίζει το εμβληματικό γλυπτό του Μέμου Μακρή στο Πολυτεχνείο
Επίκαιρα
«Τουρισμός για όλους 2025»: Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα για τη χειμερινή περίοδο
Επίκαιρα
Πολυτεχνείο: Η πορεία για την 52η επέτειο – Ποιοι σταθμοί κλείνουν
Επίκαιρα
Ημερολόγιο μιας Εβδομάδας: Όταν ο Γιάννης Ρίτσος περιέγραφε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου
Επίκαιρα
Eurostat: Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους μισθούς στην ΕΕ
Επίκαιρα
ΕΛΤΑ: Οι εργαζόμενοι σε στάση αναμονής – Ζητούν διασφάλιση θέσεων εργασίας
Επίκαιρα
Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Επίκαιρα
Οι Δήμοι εκπέμπουν «SOS»: Οικονομική ασφυξία και θεσμική αβεβαιότητα
Επίκαιρα
42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο