MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΙΝΙΕΣ

36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: 7 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις

Το 36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει κι εμείς, αφού μελετήσαμε το πρόγραμμα, σας προτείνουμε μια ταινία για κάθε ημέρα διεξαγωγής του.

Φωτεινή Νικολίτσα | 28.11.2023

To 36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διεξάγεται φέτος από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους Έλλη και Ανδόρα.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με μια προφεστιβαλική ρετροσπεκτίβα αφιερωμένη στον Emir Kusturica, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα, τόσο για να παρευρεθεί στην πρεμιέρα της ρετροσπεκτίβας, όσο και για ένα masterclass. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ εντάσσονται ακόμη δύο masterclass: στη 1/12 από τον Elia Suleiman και στις 5/12 από τον Περικλή Χούρσογλου. Ακόμη, επιλέχθηκε η βωβή ταινία “Πιστή Καρδιά” του Jean Epstein ως προέναρξη στις 29/11 στο Γαλλικό Ινστιτούτο με ελεύθερη είσοδο, η οποία φέτος γιορτάζει τα 100 της χρόνια και θα προβληθεί με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Η Αφίσα για το 36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η αφίσα για το 36o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ακολουθούν 7 ταινίες που σας προτείνουμε από το φετινό πρόγραμμα, μια για κάθε ημέρα του φεστιβάλ.

Η Τελευταία Παμπ του Ken Loach: Πέμπτη 30/11 στις 20:00, Κινηματογράφος Έλλη

Πλοκή: Ο ιδιοκτήτης μιας παμπ σε ένα χωριό της Αγγλίας παλεύει να την κρατήσει ανοιχτή καθώς οι κάτοικοι ολοένα και λιγοστεύουν μετά το κλείσιμο των ορυχείων της περιοχής. Στα άδεια σπίτια στεγάζονται Σύριοι πρόσφυγες, γεγονός που θα προκαλέσει εντάσεις.

Η νέα ταινία του δυναμικού σκηνοθέτη, Ken Loach, αποτελεί την επίσημη έναρξη του 36oυ Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Στην προβολή θα βρεθεί ο σεναριογράφος Paul Laverty. Η ταινία έλαβε υποψηφιότητα για τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών και κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, μεταξύ άλλων.

Γυναίκες που Περάσατε Από Εδώ του Σταύρου Τσιώλη: Παρασκευή 1/12 στις 20:00, Κινηματογράφος Ανδόρα

Πλοκή: Δύο άνεργοι άντρες προσλαμβάνονται για να φυλάνε τσίλιες σε έναν δρόμο-πέρασμα ενόσω θα χτίζεται αυθαίρετα ένα επιπλέον δωμάτιο σε ένα αθηναϊκό σπίτι.

Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια του αφιερώματος για την διευθύντρια φωτογραφίας Ολυμπία Μυτιληναίου. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ταινία του Σταύρου Τσιώλη, γυρισμένη το 2017. Η προηγούμενη ταινία που είχε σκηνοθετήσει ήταν το “Φτάσαμεε!…” το 2004. Με αυτή την ταινία και τις ταινίες “Παρακαλώ, Γυναίκες, μην Κλαίτε…” (1992) και “Ας Περιμένουν οι Γυναίκες” (1998), ολοκληρώθηκε μια άτυπη τριλογία του σκηνοθέτη.

Ανθρωπίστρια Βρικόλακας Αναζητά Αυτοκτονικό Άτομο της Ariane Louis-Seize: Σάββατο 2/12 στις 22:30, Κινηματογράφος Ανδόρα

Πλοκή: Μια νεαρή βρικόλακας αδυνατεί να σκοτώσει άνθρωπο για να του πιεί το αίμα. Όταν οι γονείς της θα την αναγκάσουν να το κάνει, σταματώντας να της παρέχουν τροφή, εκείνη θα αναγκαστεί να βρει μια μέση λύση.

Μαύρη κωμωδία με horror στοιχεία είναι μια καλή συνταγή για μια επιτυχημένη και άκρως ενδιαφέρουσα ταινία ενηλικίωσης. Από την σκηνοθεσία και τη διεύθυνση φωτογραφίας μέχρι την υποκριτική και το σενάριο, αυτή η ταινία είναι μια άχαστη επιλογή για την μεγάλη οθόνη. Κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Giornate degli Autori του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας.

Mal Viver του João Canijo: Κυριακή 3/12 στις 21:40, Κινηματογράφος Έλλη

Πλοκή: Πέντε γυναίκες προσπαθούν για τη σταθερότητα ενός ξενοδοχείου που κληρονόμησαν ενώ υπάρχουν πολλές συζητήσεις μέσα στην οικογένεια που για χρόνια δεν γίνονται.

Η ταινία κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Πριν από την ταινία αυτή, θα μπορείτε να δείτε και την μικρού μήκους ταινία “In Between” της Εύας Καζαντζή για μια γυναίκα που παλεύει με τους φόβους της και προσπαθεί να βρει μια διέξοδο ενώ μάλλον ο μόνος τρόπος είναι να αποδεχτεί την “αμαρτία” της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑAthens Short Film Festival: Γίνεται τριήμερο και επιστρέφει με 35 διαμάντια του ανεξάρτητου σινεμά12.09.2018

Η Ευτυχία της Agnès Varda: Δευτέρα 4/12 στις 19:30, Κινηματογράφος Ανδόρα

Πλοκή: O Φρανσουά ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους μέχρι που γνωρίζει μια υπάλληλο του ταχυδρομείου και την ερωτεύεται.

Η ταινία συσχετίζεται με τη Nouvelle Vague και είναι η πρώτη έγχρωμη ταινία της Agnès Varda. Κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής/Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1965. Προβάλλεται στο 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στα πλαίσια αφιερώματος στη σκηνοθέτιδα.

Sparrow’s Call του Tim Kent: Τρίτη 5/11 στις 20:00, Κινηματογράφος Έλλη

Πλοκή: Ο Μάικ είναι παντρεμένος και έχει μια επιτυχημένη καριέρα. Ερωτεύεται μια εξωτική χορεύτρια, την Βαλ, και σύντομα θέτει τον γάμο αλλά και την καριέρα του σε κίνδυνο.

Η ταινία θα προβληθεί στην τελετή λήξης μετά την βράβευση των ταινιών του Διαγωνιστικού Τμήματος και των τιμώμενων προσώπων, παρουσία του σκηνοθέτη Tim Kent και του παραγωγού Alessio Bergamo. Πρόκειται για την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας!

Μάτια Χωρίς Πρόσωπο του Georges Franju: Τετάρτη 6/12 στις 18:30, Κινηματογράφος Ανδόρα

Πλοκή: O χειρουργός Δρ. Ζενεσιέ προκάλεσε ένα ατύχημα που παραμόρφωσε το πρόσωπο της κάποτε όμορφης κόρης του, Κριστιάν. Προσπαθώντας να επανορθώσει, σκοτώνει όμορφες γυναίκες για να τους αφαιρέσει το πρόσωπο και να το βάλει στην κόρη του. Όταν εκείνη ανακαλύψει τι συμβαίνει, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν…

Το αριστούργημα του Georges Franju άνοιξε τον δρόμο για τις ταινίες στο είδος του τρόμου, εμπνέοντας πολλούς μετέπειτα σκηνοθέτες. Η χρονιά του 1960 ήταν σπουδαία και καθοριστική για το συγκεκριμένο είδος καθώς μαζί με αυτή την ταινία, βγήκε και το “Psycho” του Alfred Hitchcock αλλά και το “Peeping Tom” του Michael Powell. Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια αφιερώματος στον σκηνοθέτη και έδωσε έμπνευση στην φετινή αφίσα του 36oυ Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b