MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Εικαστικοί «Βίοι παράλληλοι» στην Καλαμάτα

Μια διαδρομή στη νεοελληνική τέχνη, από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, μέσα από τα έργα 35 καλλιτεχνών, προσφέρει στον επισκέπτη της η έκθεση «Βίοι παράλληλοι», που φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Σπύρος Κακουριώτης | 15.11.2023 Photo cover: «Ο Ακροβάτης» του Γιώργου Λάππα

Μια περιδιάβαση στη νεοελληνική τέχνη, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, προσφέρει στον επισκέπτη της η έκθεση «Βίοι παράλληλοι», που εγκαινιάστηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου και θα φιλοξενείται για ένα μήνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις, όλων των διαστάσεων, που φέρουν τις υπογραφές 35 εμβληματικών ελλήνων καλλιτεχνών, ζώντων και τεθνεώτων, σε έναν μεταξύ τους θεματικό διάλογο που ενορχήστρωσε η επιμελήτριά της Άρτεμις Ποταμιάνου.

Βίοι Παράλληλοι: 35 έργα εμβληματικών καλλιτεχνών σε μια έκθεση στην Καλαμάτα

Έργο της Έλλης Κελεμενδρή

Στην αίθουσα Black Box του Μεγάρου Χορού, όπου φιλοξενούνται οι «Βίοι παράλληλοι», η επιμελήτρια έχει διαμορφώσει μια ιδεατή «διαδρομή», μέσω της οποίας ο θεατής έχει διαδοχικά πρόσβαση σε επιμέρους θεματικές ενότητες, με βάση τις οποίες τα έργα «συνομιλούν» μεταξύ τους.

Σε αυτή τη διαδρομή αναπτύσσονται διαδοχικά προβληματισμοί των καλλιτεχνών για την ταυτότητα και τη μνήμη, τις έμφυλες σχέσεις, τον προσανατολισμό μέσα στον κόσμο και τη μετανάστευση, την εξουσία, τη δημοκρατία και τα τοπόσημά τους, το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τα ίδια τα μέσα της αναπαράστασης που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες.

Στην παρουσίαση τους στον εκθεσιακό χώρο, η κερκίδα των θεατών τέμνει οριζόντια τις τρεις νοητές αίθουσες της έκθεσης, έτσι ώστε η εικαστική πρακτική, ο διάλογος ανάμεσα στα έργα να ενεργοποιείται υπό το βλέμμα του θεατή.

Έργα του Μάριου Σπηλιόπουλου, «Προς Εκκλησιασμός -Ν. Γ. Πεντζίκη», «Νυχτερινό Λάβαρο», «Το Μέγα Σχήμα», «Συνοδεία -Ν. Γ. Πεντζίκη», «Άμφιο κληρικού»

«Θέλησα στην έκθεση το ένα έργο να διαδέχεται το άλλο με έναν τρόπο που να αναδεικνύει και την ιστορία των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα που, δυστυχώς, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, με συνέπεια να μην αναδεικνύεται η συνέχεια, οι κοινές παραδόσεις και η κοινή νοοτροπία», επισήμανε η επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου, μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης.

«Η έκθεση “Βίοι Παράλληλοι” δεν περιορίζεται απλώς στην παρουσίαση σημαντικών έργων, αλλά πραγματεύεται εντέλει την ελληνική ιστορία της τέχνης», σημείωσε, από τη μεριά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, τονίζοντας ότι ο δήμος της πόλης «υποστηρίζει σταθερά πολιτιστικές πρωτοβουλίες που προάγουν το έργο των καλλιτεχνών».

«Διαδήλωση» Γιάννης Ψυχοπαίδης, «Διαδήλωση, 1941-42» Γιώργος Σικελιώτης, «Εν-τυπώσεις» Παναγιώτης Κουλούρας, «Άτιτλο» Κώστας Χριστόπουλος

Τέλος, ο εικαστικός Παναγιώτης Λαμπρινίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Τομέα της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης «Φάρις», στην οποία ανήκει και η ευθύνη της διοργάνωσης, χαρακτήρισε την έκθεση «μια ζώσα βιωματική εμπειρία, που διεκδικεί μια θέση σε προσωπικούς προβληματισμούς και συγχρόνως ενθαρρύνει έναν διάλογο στην πόλη».

Από αριστερά έργα “Ακρόπολη” του Κωνσταντίνου Μαλέα, “Leftovers” της Φρύνης Μουζακίτου, “Αναλογικά 2, αριθ. 10” της Ναυσικά Πάστρα, έργα της Βάσω Γκαβαισέ και του Σπύρου Βικάτου

Καλλιτέχν(ιδ)ες που συμμετέχουν

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που φέρουν τις υπογραφές των: Αλέξη Ακριθάκη, Άγγελου Αντωνόπουλου, Κωστή Βελώνη, Σπύρου Βικάτου, Γιάννη Γαΐτη, Βάσως Γκαβαϊσέ, Βαγγέλη Γκόκα, Γιάννη Γρηγοριάδη, Γιώργου Γουναρόπουλου, Γιώργου Γύζη, Γιάννη Ζιώγα, Βλάση Κανιάρη, Έλλης Κελεμένδρη, Παναγιώτη Κουλουρά, Παναγιώτη Λαμπρινίδη, Γιώργου Λάππα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Χριστίνας Μήτρενσε, Φρύνης Μουζακίτου, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Παρθένη, Ναυσικάς Πάστρα, Παύλου (Διονυσόπουλου), Άρτέμιδος Ποταμιάνου, Ιφιγένειας Σδούκου, Γιώργου Σικελιώτη, Άγγελου Σκούρτη, Βασίλη Σκυλάκου, Μάριου Σπηλιόπουλου, Μαρίας Σταμάτη, Τάσσου (Αλεβίζου), Γιάννη Χρηστάκου, Κώστα Χριστόπουλου, Χρύσας (Βαρδέα), Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Τα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση προσέφεραν από τις συλλογές τους η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης της Πόλλυς και του Χρήστου Κολλιαλή, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος.

Από αριστερά «Καλημέρα Κύριε Παπαλουκά» του Γιάννη Ζιώγα, «Θάλασσα στη Πάρο» του Σπύρου Παπαλουκά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εικαστική έκθεση «Βίοι παράλληλοι»
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Διάρκεια: 12 Νοεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή, 9.00-14.00, 18.00-21.00
Είσοδος ελεύθερη

 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b