MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
04
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κωμωδία

Μιστέρο Μπούφο, του Ντάριο Φο στο θέατρο Άβατον

Η ομάδα Sussurus Theatre Group παρουσιάζει το «Μιστέρο Μπούφο» του Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία Γιώτας Σερεμέτη.

Monopoli Team

Η ομάδα Sussurus Theatre Group παρουσιάζει το «Μιστέρο Μπούφο» του Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία Γιώτας Σερεμέτη. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου στο Θέατρο Άβατον.

Στην παράσταση τέσσερις ηθοποιοί με εργαλείο τα σώματά τους, τη φωνή τους, μερικά μουσικά όργανα κι ένα σκαμπό, αφηγούνται έξι ιστορίες εμπνευσμένες από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού.

Οι ιστορίες αυτές «παντρεύονται» με την καταγγελτική και συνάμα τρυφερή ποίηση του Θανάση Τριαρίδη, φτιάχνοντας μία παράσταση όπου συνυπάρχουν κωμωδία και τραγωδία, απλότητα και ουσία, χιούμορ και αναρχία σάτιρα και πολιτική πράξη.

Λίγη ιστορία πίσω από το έργο:

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα παρουσιάζονταν στην Εκκλησία τα λεγόμενα λειτουργικά δράματα που αποσκοπούσαν στην προσέλκυση των πιστών. Ουσιαστικά, απλοί άνθρωποι αναπαριστούσαν σκηνές από τις Γραφές, σαν μια μορφή θεατρικής πράξης. Επειδή όμως η θεματολογία ήταν αρκετά «βαριά» και η συγκίνηση μεγάλη, τα λειτουργικά δράματα άρχισαν να διακόπτονται από εμβόλιμες κωμικές σκηνές που παίζονταν από τους γελωτοποιούς της εποχής. Κι αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να ασκηθεί κριτική στην Εκκλησία και στο κατεστημένο.

Μετά από έρευνα και δουλειά ο Ντάριο Φο αναμόρφωσε και διασκεύασε τις ιστορίες αυτές δίνοντάς μας το Μιστέρο Μπούφο, μια σειρά αυτοτελών ιστοριών θρησκευτικού περιεχομένου υπό μορφή μονολόγων. Το σημαντικό είναι πως μέσα από αυτές τις ιστορίες ο Φο ασκούσε κι αυτός κριτική -σαν ένας άλλος γελωτοποιός- κάνοντας ουσιαστικά πολιτικό θέατρο.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

“Με το μπλε πόλο μπλουζάκι του και το μαύρο του παντελόνι, σε μια γυμνή από σκηνικά και φώτα σκηνή, κρατώντας μονάχα ένα μικρόφωνο· έτσι ξεκίνησε να παρουσιάζει το «Μιστέρο Μπούφο» ο Ντάριο Φο, σε ένα τρίωρο one man show.

Αυτή η εικόνα του Φο υπάρχει στο μυαλό μου συνέχεια, μου θυμίζει Stand-Up Comedy, ένα είδος που αγαπώ πολύ. Αγαπώ τους Stand-Up comedians που πέρα από το να προκαλέσουν το γέλιο (αξία ανεκτίμητη), απ΄ τη μία αφουγκράζονται την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα κι απ’ την άλλη έρχονται και ακουμπάνε κάθε φορά στη σκήνη ένα κομμάτι δικό τους. Με συγκινεί αυτό.

Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο που τα ποιήματα του Θανάση Τριαρίδη υπάρχουν στην παράσταση. Αφουγκράζονται την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και σε κάθε ένα από αυτά ο Θανάσης ακουμπάει ένα κομμάτι δικό του. Κι εμείς επιλέξαμε να τα πούμε πάνω σε ένα σκαμπό. Σαν αυτό που έχουν στο Stand-Up.

Δουλέψαμε αρκετό καιρό με τις ιστορίες του Μιστέρο, αγαπήσαμε κάθε χαρακτήρα -φανταστικό ή μη- ξεκλειδώσαμε το χιούμορ και αντιμετωπίσαμε με ευαισθησία τους ήρωες και τους αντιήρωες. Μας έγινε σαφής η κοινωνική και πολιτική κριτική που ασκείται μέσα από τα «ιερά» σύμβολα και πρόσωπα και το πως αυτές οι ιστορίες με τον απλό και ουσιαστικό λόγο τους εστιάζουν στο ανθρώπινο στοιχείο, στην ανθρώπινη ευάλωτη κατάσταση, στην προβληματική ανθρώπινη φύση. Μου έλειπε όμως κάτι για να δέσουν όλες μαζί και να μιλήσουν στο σήμερα και στο πάντα. Και το βρήκα αυτό στην ποίηση του Θανάση, που με έναν εξίσου απλό και ουσιαστικό λόγο, καταγγελτικό και ταυτόχρονα τρυφερό μιλάει για την ανθρώπινη φύση που κατά βάθος αγαπάει πολύ.

Και μόλις συνειδητοποιώ πως αυτές οι στιγμές των ποιημάτων στην παράσταση είναι στην πραγματικότητα εμβόλιμες, όπως ήταν κι οι στιγμές των γελωτοποιών.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Seven Sisters δίνουν τη δική τους φωνή στις ιστορίες της Κιτσοπούλου12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ντάριο Φο
Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη

Σκηνικά: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Κοστούμια: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Φωτισμοί: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου

Παίζουν: Χριστίνα Κουρλίτη, Σταύρος Μόσχης,Αλέξανδρος Σάουκ και Αλεξάνδρα Σταμούλη

Διάρκεια: 70'
Τιμές Εισιτηρίων: 13 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (μειωμένο: ΑΜΕΑ, φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65)
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 19 Νοεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου 2024
Πληροφορίες: 210 3412689
Παραστάσεις: Κυριακές από 19 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου, Τρίτες 26 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου και Κυριακή 7 Ιανουαρίου στις 21:00
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/mistero-mpoufo-sto-theatro-abaton/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Κεραμεικός (5’ λεπτά από το μετρό του Κεραμεικού), Τηλέφωνο: 210 3412689
Φωτογραφίες: Γιάννης Παπαγεωργίου
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Αρχιμάστορας Σόλνες, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη στο Θέατρο Τέχνης
ΘΕΑΤΡΟ
“violet76 – is that horror?”: Ένα dancegig της Χριστίνας Σκουτέλα στο ΙΛΙΟΝ Plus
ΘΕΑΤΡΟ
Το Μεγάλο Φαγoπότι: Η εμβληματική ταινία του Marco Ferreri γίνεται παράσταση στο Θέατρο Συγγρού 33
ΘΕΑΤΡΟ
Άμλετ (machine): Η Σοφία Αντωνίου σκηνοθετεί τη “συνάντηση” Σαίξπηρ–Μύλλερ στο Θέατρο Πορεία
ΘΕΑΤΡΟ
Η «Ισμήνη» της πολυβραβευμένης Καρόλ Φρεσέτ στο Θέατρο Arroyo
ΘΕΑΤΡΟ
Το Αμάρτημα της Μητρός μου, του Γεωργίου Βιζυηνού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Γλάρος: Μια σύγχρονη ανάγνωση του τσεχωφικού έργου στο ΦΙΑΤ
ΘΕΑΤΡΟ
Teen Talk About Bullying, από τον Μικρό Βορρά στο Θέατρο Nous
ΘΕΑΤΡΟ
IN-Visible: Μια ψηφιακή συμμετοχική performance για την ενδοσυντροφική κακοποίηση
ΘΕΑΤΡΟ
Τέλος το θέατρο, σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες
ΘΕΑΤΡΟ
Όμορφες Σκέψεις: Η παράσταση της Ήρας Κατσούδα comedy συνεχίζεται στο θέατρο Olvio
ΘΕΑΤΡΟ
Γιου γιαϊ γιάκο, της Μαρίσσας Φαρμάκη στο Rabbithole