MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Νικολό Παγκανίνι: Η τραγική ιστορία του βιολιστή που «πούλησε την ψυχή του στον διάβολο»

Πριν από 241 χρόνια, γεννιέται ο Νικολό Παγκανίνι. Ο θρύλος του βιολιστή συγκινεί ακόμα και σήμερα, όσο και η μοναδική μουσική του.

Monopoli Team

Ο Νικολό Παγκανίνι ήταν ένας κορυφαίος βιολιστής. Όχι. Ο Παγκανίνι ήταν ο κορυφαίος βιολιστής όλων των εποχών. Ήταν ένας ροκ σταρ πριν καν «εφευρεθεί» η ροκ. Ήταν τόσο καλός που κανείς δεν μπορούσε να κάνει όλα αυτά που κάνει με το βιολί του. Ήταν εξωπραγματικά. Ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα ο Παγκανίνι ήταν άφταστος. Κάπως, λοιπόν, έπρεπε να εξηγηθούν όλα αυτά. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι τόσο ταλαντούχος. Και τελικά «αποκαλύφθηκαν» όλα. Ο Παγκανίνι ήταν τόσο ταλαντούχος γιατί «είχε πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο».

Η γέννηση ενός ροκ σταρ

Ο Νικολό Παγκανίνι γεννήθηκε, μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 241 χρόνια, στις 27 Οκτωβρίου 1782, στη Γένοβα της Ιταλίας. Η οικογένεια του είχε έξι παιδιά. Ο Νικολό ήταν ο τρίτος. Ο πατέρας του, ο Αντόνιο Παγκανίνι, ήταν ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας ο οποίος για να καταφέρει να συντηρήσει την πολυμελή οικογένειά του δούλευε ως λιμενεργάτης. Λάτρευε τη μουσική (έπαιζε μαντολίνο για έξτρα εισόδημα) και όταν είδε πως ο γιος του είχε την ίδια αγάπη φρόντισε να «σπρώξει» τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆγγελος Τριανταφύλλου: Ευαγγελισμός για την Ελλάδα θα σήμαινε κοινωνική δικαιοσύνη12.09.2018

Ο τρόπος του, βέβαια, μπορεί να μην ήταν και πολύ… παιδαγωγικός αλλά, εκ του αποτελέσματος, ήταν αποδοτικός. Ο Αντόνιο Παγκανίνι ανάγκαζε τον μικρό Νικολό να μελετά βιολί και μαντολίνο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και δε μιλάμε για μια ηλικία που ο Νικολό ήταν μεγάλο παιδί, στην εφηβεία ας πούμε. Όχι. Από την ηλικία των 5 ετών ο Νικολό ήταν «αναγκασμένος» να μελετά μουσική.

Σκληρό αλλά όπως ήδη ειπώθηκε αποδοτικό. Η πρόοδος του μικρού βιολιστή ήταν τέτοια που δημιουργήθηκε ένα μικρό πρόβλημα. Ο μικρός ξεπέρασε τους δασκάλους του! Στα 11 του έκανε ήδη τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις τους κερδίζοντας τον θαυμασμό των μουσικόφιλων. Η Γένοβα δεν τον «χωρούσε» και έτσι ο πατέρας του τον πήρε και τον πήγε στην Πάρμα προκειμένου να σπουδάσει δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο του βιολιού, τον Αλεσάντρο Ρόλα. Η εξέλιξη που είχε ήταν εκπληκτική. Ακόμα και αυτός ο σπουδαίος, Αλεσάντρο Ρόλα, κάποια στιγμή συνειδητοποίησε πως δεν είχε κάτι παραπάνω να διδάξει τον 14χρονο Νικολό!

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈντγκαρ Άλλαν Πόε: Οι άγνωστες πτυχές του συγγραφέα που ανέδειξε το μυστήριο στη λογοτεχνία12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b