MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Jean-Michel Basquiat: Έως 60 εκ. δολάρια θα δημοπρατηθεί η «χαμένη» αυτοπροσωπογραφία του

Το έργο του Basquiat, με τίτλο «Self Portrait as a Heel (Part Two)», έχει να εκτεθεί δημοσίως από το 1999, όταν και πωλήθηκε σε μια άλλη δημοπρασία, με τον Sotheby’s να εκτιμάει την αξία του, τώρα, στα 40-60 εκ. δολάρια.

Sotheby's
Sotheby's
Monopoli Team

Μια αυτοπροσωπογραφία του Jean-Michel Basquiat με «οκταψήφια» εκτιμώμενη αξία αναμένεται να τραβήξει όλα τα βλέμματα κατά την φθινοπωρινή σεζόν δημοπρασιών της Νέας Υόρκης, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφότου εθεάθη για τελευταία φορά δημοσίως.

Το ύψους 8 ποδιών «Self Portrait as a Heel (Part Two)» (1982) θα είναι το κορυφαίο έργο της βραδινής δημοπρασίας σύγχρονης τέχνης του Sotheby’s στις 15 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να αποφέρει κέρδη μεταξύ 40 και 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Εφόσον ο πίνακας πωληθεί εντός του εύρους εκτιμήσεών, θα είναι από τα ακριβότερα δημοπρατημένα έργα του Basquiat -αν και είναι απίθανο να πλησιάσει το υψηλότατο όριο των 110 εκατομμυρίων δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών), το οποίο είχε θέσει ένας άτιτλος πίνακας του με ένα κρανίο (επίσης του 1982) στον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης το 2017.

Ο «Αντιήρωας» του κόσμου της τέχνης

Ο Basquiat ζωγράφισε το συγκεκριμένο έργο κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης παραμονής του στο Λος Άντζελες, για την πρώτη του έκθεση στη Δυτική Ακτή, με διοργανωτή τον έμπορο τέχνης Larry Gagosian, ο οποίος είχε φιλοξενήσει για ένα διάστημα τον Basquiat στο σπίτι του στη Βενετία. Ο πίνακας θεωρείται αυτοβιογραφικός και αφορά την εμπειρία του Basquiat στο Λος Άντζελες, δηλώνουν οι ειδικοί του Sotheby’s.

Η Tamra Davis, φίλη του Jean-Michel Basquiat και σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ «Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child», σχολιάζει ότι ο ίδιος «αναδημιούργησε τον εαυτό του» στο Λος Άντζελες, λέγοντας ότι επρόκειτο «για μια νέα πόλη όπου κανείς δεν τον ήξερε πραγματικά, οπότε μπορούσε να είναι ελεύθερος. Γι’ αυτό ζωγράφισε τόσο πολύ εδώ».

Για όσο καιρό έμεινε στο Λος Άντζελες, ο Basquiat δημιούργησε τρία έργα που περιλαμβάνουν τη λέξη “heel”. Ο όρος μπορεί να περιγράφει ως «κακοποιοί» ή «εγκληματίες», ενώ η λέξη χρησιμοποιείται επίσης για να υποδηλώσει τον κακό ή το αντίπαλο δέος του ήρωα στην επαγγελματική πάλη. Αποκαλώντας τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο, ο Basquiat αυτοαπεικονίζεται ως ένας “αντιήρωας” του κόσμου της τέχνης, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών.

Ο αδελφικός πίνακας, το «Self-Portrait as a Heel» (1982) πουλήθηκε για 5,9 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2010, ενώ ο πίνακας «Hollywood Africans» (1983) αποτελεί μέρος της συλλογής του Whitney Museum of American Art στη Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας «Self Portrait as a Heel (Part Two)» ανήκε προηγουμένως στον Βέλγο συλλέκτη Stéphane Janssen, ο οποίος υπήρξε πρώιμος υποστηρικτής του Basquiat.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒαρκελώνη: Ανοίγει Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης με διάσημα λογοκριμένα έργα τέχνης12.09.2018

Ο αποστολέας απέκτησε τον πίνακα από τη λονδρέζικη γκαλερί Blain Southern, η οποία έκλεισε στις αρχές του 2020. Ο πίνακας εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια το 1999, όταν πωλήθηκε στον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης έναντι 772.500 δολαρίων. Το «Self Portrait as a Heel (Part Two)» θα εκτεθεί για πρώτη φορά δημοσίως  στις γκαλερί του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: The Art Newspaper

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b