MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Βουλή τιμά τη Δόμνα Σαμίου

Στη ζωή και το έργο της μεγάλης κυρίας της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης, της Δόμνας Σαμίου (1928-2012), είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιείται την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19.00, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλής των Ελλήνων.

Monopoli Team

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου παράλληλων δράσεων της έκθεσης «“Σήκω ψυχή μου”!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22», που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (Βασ. Σοφίας 11), και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου.

Στην εκδήλωση, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης, θα μιλήσει για τη Δόμνα Σαμίου και τη συνεργασία τους στο «Ροντέο» και στο «Κύτταρο», ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας (Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ) στην ομιλία του με τίτλο «Κοράσιον ετραγούδαγε!…» θα αναφερθεί στη ζωή της και θα αναλύσει διεξοδικά το έργο της, ενώ ο Θάνος Τσακνάκης, φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου» θα μιλήσει για την κεφαλαιώδους σημασίας συνεισφορά της, στην ομιλία του με τίτλο «H Δόμνα Σαμίου, στολίδι στο υφαντό της ελληνικής παράδοσης».

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ενώ θα συντονίζει ο Σωκράτης Σινόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα από τη Χορωδία «Δόμνα Σαμίου», σε διδασκαλία και διεύθυνση της Κατερίνας Παπαδοπούλου, ερμηνεύτρια με μακρόχρονη πορεία στον χώρο και βαθιά γνώση των τοπικών ιδιωμάτων της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Η είσοδος στο μέγαρο του Κοινοβουλίου είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται επίδειξη δελτίου ταυτότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυναυλία συμπαράστασης στον Σύλλογο Αρχαιολόγων στον πεζόδρομο της Ερμού12.09.2018

Ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής και η Χορωδία «Δόμνα Σαμίου»

Ιδρύθηκε το 1981, με κύριο στόχο την καταγραφή και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Η Δόμνα Σαμίου υπήρξε πρόεδρός του από την ίδρυσή του έως τον θάνατό της, τον Μάρτιο του 2012. Οι κύριες δραστηριότητες του Συλλόγου είναι η οργάνωση και η αξιοποίηση του αρχείου της Δόμνας Σαμίου, η υποστήριξη και ο διαρκής εμπλουτισμός του ιστοχώρου του, οι μουσικές εκδόσεις, η λειτουργία της Χορωδίας «Δόμνα Σαμίου» και η διοργάνωση μουσικών φεστιβάλ, με έμφαση στην προβολή των νέων μουσικών που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική.

Η Χορωδία «Δόμνα Σαμίου» δημιουργήθηκε το 1993 από την ίδια τη Δόμνα Σαμίου. Με την καθοδήγησή της συμμετείχε σε συναυλίες της και ηχογραφήσεις τραγουδιών στις δισκογραφικές εκδόσεις του Συλλόγου. Μετά τον θάνατό της, τη διεύθυνση της χορωδίας ανέλαβε η Κατερίνα Παπαδοπούλου. Η επιλογή των χορωδών γίνεται μέσα από τα τμήματα των μαθημάτων που διοργανώνει ο Σύλλογος, σε διδασκαλία της Κατερίνας Παπαδοπούλου. Το υλικό μελέτης και παρουσίασης προέρχεται κατά κύριο λόγο από το Μουσικό Αρχείο της Δόμνας Σαμίου. Η χορωδία έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Ηρώδειο, στο ΚΠΙΣΝ, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας κ.ά. Έχει επίσης συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές ραδιοφωνικές εκπομπές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, 19:00
Αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλής των Ελλήνων
Ελεύθερη είσοδος

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b