MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 8 προτάσεις για δωρεάν διασκέδαση στην πόλη

Για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις, προβολές, παραστάσεις και συναυλίες με ελεύθερη είσοδο στην πόλη.

@Μαρίζα Καψαμπέλη
Monopoli Team

1. Music Escapades – In Orbit v.4: Η εγχώρια ηλεκτρονική σκηνή στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ

1 φεστιβάλ, 3 ημέρες, 12 μουσικά σχήματα, μία πλήρης τροχιά γύρω από τον πυρήνα της σύγχρονης αθηναϊκής μουσικής σκηνής. Το Music Escapades: In Orbit v.4 συνεχίζει την ανήσυχη πορεία του στο μουσικό στερέωμα, αναγνωρίζει τις τάσεις, εντοπίζει νέα ταλέντα και παρουσιάζει τον ήχο της πόλης. Την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, o Θόλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί εδραιωμένα και ανερχόμενα ονόματα της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής και ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα ενδεικτικό του μουσικού σύμπαντος της πόλης που παίρνει διαρκώς νέες μορφές και διαστάσεις. Τo Σάββατο, το line-up κινείται σε ηλεκτρονικά μονοπάτια με τους Veslemes, Autow Nite Superstore, Kristof και το δίδυμο των Alex Dimou & Vili να αναμειγνύουν από dance beats μέχρι avant-pop και electronica.
7/10, 20:00
Θόλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

2. Tο Athens Art Book Fair επιστρέφει στο Ωδείο Αθηνών

Tο Athens Art Book Fair επιστρέφει και παρουσιάζει 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Ωδείο Αθηνών φιλοξενεί και φέτος το Athens Art Book Fair στις 6, 7 και 8 Οκτωβρίου 2023. Όπως κάθε χρόνο, η διοργάνωση αποτελεί φυσικό χώρο συνάντησης για τα σύγχρονα εικαστικά, τη φωτογραφία, την ποίηση, το design και την τυπογραφία. Η ομάδα του AABF προσεγγίζει την πολυθεματικότητα του μέσου πολιτικά και επιμελείται τη μεγαλύτερη διαθεματική γιορτή αφιερωμένη στο έντυπο ως έργο τέχνης. Η έκθεση φιλοξενεί καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους, πειραματικές DIY εκδόσεις, micro-publishers, χώρους σύγχρονης τέχνης, διεπιστημονικές συλλογικότητες, riso studios και άλλα αντιπροσωπευτικά εγχειρήματα που απαρτίζουν τις παράλληλες και αλληλοεξαρτώμενες σκηνές των καλλιτεχνικών εκδόσεων. Στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζονται 70 μοναδικά έντυπα έργα από το αρχείο του Athens Art Book Fair, σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό έπιπλο σχεδιασμένο από την ομάδα Ludd Lab. Εκεί θα βρείτε zines, photozines και prints από καλλιτέχνες-εκδότες που δραστηριοποιούνται την Ελλάδα, καθώς και περιοδικά και καλλιτεχνικά βιβλία από διεθνή εκδοτικά εγχειρήματα. Περισσότερα εδώ.
7, 8/10, 12:00-20:00
Ωδείο Αθηνών

3. Μυστήριο 69 GREEKIES: Μια ολοήμερη γιορτή στην Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου, στη συμβολή με την οδό Δραγούμη, μια ολοήμερη γιορτή, υπό την επιμέλεια του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, στο πλαίσιο της δράσης «Μυστήριο 69 GREEKIES». Από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα, δύο καλλιτέχνες γκράφιτι δημιουργούν πάνω στους τοίχους ενός «αδέσποτου» χώρου στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου, στο κέντρο της Ελευσίνας. Παράλληλα διεξάγεται ένα υπαίθριο ολοήμερο φεστιβάλ μουσικής με εργαστήρια χορού, ζωγραφικής, ραπ, open mic, dance battles και after party. Μια μέρα γιορτής και συνάντησης μιας δυναμικής σύγχρονης κουλτούρας, που προσκαλεί τους Ελευσίνιους και τους κατοίκους του Θριασίου πεδίου, κάθε ηλικίας, να παρέμβουν επινοητικά στον δημόσιο χώρο ως αφετηρία ενός δημιουργικού διαλόγου για την πόλη τους. Η γιορτή θα κορυφωθεί με ένα επιτόπιο πάρτι σε συνεργασία με μπαρ του πεζοδρόμου της Νικολαΐδου και με τα νεανικά κοινά της Ελευσίνας και της ευρύτερης Αττικής, που αγαπούν και στηρίζουν αντίστοιχες δράσεις, να γεμίζουν ασφυκτικά τον πεζόδρομο τα Σάββατα. Τα GREEKIES ξεσηκώνουν τον πεζόδρομο της Νικολαΐδου σε συνεργασία με τους HipHop4Hope, μια πολυπολιτισμική κοινότητα που προσεγγίζει μέσω του hip hop ευπαθείς ομάδες νέων στην Ελλάδα, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία, καθώς και με τους ζωγράφους SIMEK [Christos Tzaferos] (δημιουργό δημόσιων και εσωτερικών τοιχογραφιών με έντονα μοτίβα και γεωμετρικές συνθέσεις), και Αλέξανδρο Σιμόπουλο (καλλιτέχνη με δημόσιες τοιχογραφίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και πολυάριθμες συμμετοχές σε εκθέσεις διεθνώς). Περισσότερα εδώ.
7/10, 12:00-00:00
Πεζόδρομος Νικολαΐδου & Δραγούμη, Ελευσίνα

4. Αφιέρωμα στα graphic novels στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ίκαρος που φέτος γιορτάζουν τα 80 χρόνια τους, διοργανώνουν αφιέρωμα σε αγαπημένα graphic novels παρέα με τους σπουδαιότερους Έλληνες δημιουργούς του είδους το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 από τις 16:00 το απόγευμα έως και τις 20:30 το βράδυ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:  “Long Story Short”, ένα εργαστήριο με τον Αλέκο Παπαδάτο για άτομα 16-21 ετών  (απαραίτητη δήλωση συμμετοχής), 16:00-18:30. Το εργαστήριο εισάγει vεαρούς και νεαρές κομίστες στην τέχνη και τεχνική των Graphic Novels. “History & Politics: Το Graphic Novel ως καθρέφτης“, συζήτηση σε στρογγυλό Τραπέζι με τους Αλέκο Παπαδάτο, Aντώνη Νικολόπουλο (Soloúp), Θανάση Πέτρου (19:00-20:30). Πολιτική επικαιρότητα, ιστορική συγκυρία και Graphic Novel: Ποια είναι η σχέση τους; Είναι αλληλένδετες η ιστορική και πολιτική στιγμή με την τέχνη; Παράγει πολιτική η τέχνη; Ιστοριογραφεί; Πώς συνομιλεί το “σκίτσο” με την πραγματικότητα και πώς μπορεί να αποτυπώσει μια εποχή; Πώς παγιδεύονται περασμένες μέρες με σχέδιο και χρώμα; Μπορεί ένα strip να σε ταξιδέψει 100 χρόνια πίσω; Παραδείγματα, προσωπικές ιστορίες/εμπειρίες και σκέψεις.
7/10, 16:00-20:30
Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHome Cinema: Οι 5 ταινίες που βλέπουμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση12.09.2018

5. Παρουσίαση των έργων της τριλογίας “Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ”

Credit: Ελίνα Γιουνανλή

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου τα καλλιτεχνικά έργα της τριλογίας Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο μιας πολυετούς έρευνας με θέμα τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και την επανεκκίνηση της ζωής σε έναν νέο τόπο. Η παράσταση Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία (19:00) αποτελεί ένα ιδιότυπο χρονικό της ιστορίας των Μικρασιατών προσφύγων της Άνω Ελευσίνας με πρωταγωνιστές τους απογόνους τους. Οι ψηφίδες των διηγήσεων που συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, οδηγούν τους θεατές ανάμεσα στα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια του Συνοικισμού. Εκεί αποκαλύπτεται μια νέα εκδοχή της ιστορίας που κατατίθεται για πρώτη φορά, μέσα από μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αξιοποιεί εκφραστικά μέσα των εικαστικών και παραστατικών τεχνών αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας. Το Ε_ΦΥΓΑ Πόντος (21:00) διηγείται ένα υποφωτισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Οι αφηγήσεις, που ξεδιπλώνονται με δάκρυα στα μάτια αλλά και χιούμορ, καθρεφτίζουν το διαχρονικό τραύμα που έφερε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες όλων των ηλικιών. Θα πραγματοποιηθεί μεταφορά κοινού από το Έ_ΦΥΓΑ Μικρασία (Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας) στο Έ_ΦΥΓΑ Πόντος (Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας “Νέα Τραπεζούντα”) με πούλμαν της 2023 Ελευσίς.
7/10, 19:00, 21:00
Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας “Νέα Τραπεζούντα”, Ελευσίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑFamily Weekend: 6 προτάσεις δημιουργικής διασκέδασης με τα παιδιά12.09.2018

6. Music Escapades – In Orbit v.4: Deaf Radio, Lungs, AMKA και Amalia & the Architects στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ

@Μαρίζα Καψαμπέλη

1 φεστιβάλ, 3 ημέρες, 12 μουσικά σχήματα, μία πλήρης τροχιά γύρω από τον πυρήνα της σύγχρονης αθηναϊκής μουσικής σκηνής. Το Music Escapades: In Orbit v.4 συνεχίζει την ανήσυχη πορεία του στο μουσικό στερέωμα, αναγνωρίζει τις τάσεις, εντοπίζει νέα ταλέντα και παρουσιάζει τον ήχο της πόλης. Την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, o Θόλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί εδραιωμένα και ανερχόμενα ονόματα της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής και ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα ενδεικτικό του μουσικού σύμπαντος της πόλης που παίρνει διαρκώς νέες μορφές και διαστάσεις. Την Κυριακή οι κιθάρες αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο με το πάντα εξελισσόμενο εγχώριο rock να εκπροσωπείται φέτος από τους Deaf Radio, Lungs, AMKA και Amalia & the Architects.
8/10, 20:00
Θόλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

7. Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο 2023 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ «Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο», για ένα ζωντανό, δημιουργικό, και ξεχωριστό «Μάθημα Θεάτρου». Το Φεστιβάλ «Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» που εγκαινιάστηκε από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το 2018, συνεχίζει και το 2023, μετά από διετή διακοπή λόγω πανδημίας, την επιτυχημένη του πορεία με το ανέβασμα τριών σύγχρονων νεοελληνικών έργων. Οι ανοιχτές πρόβες του Φεστιβάλ μάς δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά και «εκ των έσω» τη συναρπαστική δημιουργική διαδικασία της θεατρικής πράξης. Θα καταδυθούμε και θα ξεναγηθούμε στα άδυτα του θεάτρου, θα παρακολουθήσουμε τις ανοιχτές πρόβες και θα γνωρίσουμε από κοντά τους τεχνικούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές μιας παράστασης, συζητώντας μαζί τους για τη δημιουργία της. Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις πρόβες της παράστασης “Επαναστατικές Μέθοδοι για τον Καθαρισμό της Πισίνας σας” της Αλεξάνδρας Κ*.
07/10 στις 10.00-12.30 & 12.30-15.00
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHome Cinema: Οι 5 ταινίες που βλέπουμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση12.09.2018

8. Έκθεση “Akin” των Céline Condorelli και Angela Melitopoulos στον χώρο τέχνης Tavros

Céline Condorelli, Pentimenti (The Corrections), 2023, φωτογραφία εγκατάστασης, The National Gallery, Λονδίνο. Φωτογραφία Ben Fisher

Στον χώρο τέχνης Tavros παρουσιάζεται η έκθεση Akin, αποτέλεσμα μιας πολυετούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των καλλιτέχνιδων Céline Condorelli και Angela Melitopoulos. Μέσα από τις ονειρικές καταστάσεις που δημιουργεί το έργο τους, αναδύεται ένας αστερισμός αλλό-κοσμων και από-κοσμων ιδεών. Πρόκειται για μια μορφή συλλογικής δημιουργίας κόσμων, που μας ωθεί να ξαναφανταστούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, σε μια προσπάθεια να “ξεκολλήσουμε”. Για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόθεση, οι δύο καλλιτέχνιδες δανείζονται μια πληθώρα εργαλείων και στρατηγικών από ιθαγενείς πρακτικές και άλλες μορφές νοημοσύνης – στην περίπτωση της Melitopoulos από τους πολιτισμούς των Titjikala, Yuendumu και Lajamanu της Αυστραλίας και στην περίπτωση της Condorelli από την αρχαία τεχνολογία των κεφαλόποδων. Η έκθεση θα παραμείνει διαθέσιμη έως και τις 20 Δεκεμβρλιου 2023. Ωράρια Λειτουργίας: Τετάρτη/Πέμπτη/Παρασκευή: 16:00 – 20:00, Σάββατο: 12:00 – 17:00
7/10, 12:00 – 17:00
Xώρος τέχνης Tavros, Αναξαγόρα 33, Ταύρος

[relart 3]

 Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b