MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ε_ΦΥΓΑ Τριλογία: Η Γιολάντα Μαρκοπούλου παρουσιάζει στην Ελευσίνα τρεις ιστορίες ξεριζωμού

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου επιστρέφει στην Ελευσίνα και παρουσιάζει για πρώτη φορά μαζί τα τρία καλλιτεχνικά έργα της τριλογίας της, που συμπυκνώνουν έναν αιώνα ιστοριών προσφυγιάς και ξεριζωμού, από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στους Πόντιους, μέχρι τους σημερινούς πρόσφυγες και μετανάστες από ασιατικές χώρες.

@Ελίνα Γιουνανλή
Monopoli Team

Οι παραστάσεις αυτές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ολοκληρώνουν τον κύκλο μιας πολυετούς έρευνας της Γιολάντας Μαρκοπούλου με θέμα τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και την επανεκκίνηση της ζωής σε έναν νέο τόπο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές

Τρεις διαφορετικές ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές, οι δύο site – specific περιπατητικές παραστάσεις Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία, στον Συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας, και Ε_ΦΥΓΑ Πόντος, στο πρώην κάμπινγκ ΟΑΣΗ, καθώς και η πολυμεσική εγκατάσταση Ε_ΦΥΓΑ στο Αναψυκτήριο του παραλιακού μετώπου, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη, ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο.

Ε_ΦΥΓΑ Εγκατάσταση credit: Ελίνα Γιουνανλή

Οι διωγμοί, η προσφυγιά και η αναγκαστική μετεγκατάσταση βρίσκονται στον πυρήνα της τριλογίας, καρπού καλλιτεχνικής έρευνας και δημιουργίας στην πόλη της Ελευσίνας, που πρωτοξεκίνησε το 2014. Οι εμπειρίες των συμμετεχόντων σε κάθε δρώμενο μεταπλάθονται και παρουσιάζονται με διαφορετικά μέσα.

Η τριλογία συμπυκνώνει ένα αιώνα ιστοριών προσφυγιάς και ξεριζωμού, από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στους Πόντιους, μέχρι τους σημερινούς πρόσφυγες και μετανάστες από ασιατικές χώρες. Η Ελευσίνα γίνεται το κέντρο, η εστία υποδοχής των ξεριζωμένων, ο τόπος όπου οι θεατές γίνονται κοινωνοί της εμπειρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιολάντα Μαρκοπούλου, τι έχεις μάθει από τους πρόσφυγες;12.09.2018

Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία

Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία credit: Eλίνα Γιουνανλή

Η παράσταση Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία (5 & 7 Οκτωβρίου) αποτελεί ένα ιδιότυπο χρονικό της ιστορίας των Μικρασιατών προσφύγων της Άνω Ελευσίνας με πρωταγωνιστές τους απογόνους τους. Οι ψηφίδες των διηγήσεων που συνθέτουν το μωσαϊκό της παράστασης, οδηγούν τους θεατές ανάμεσα στα μικρά προσφυγόσπιτα και τα αδιέξοδα σοκάκια του Συνοικισμού. Εκεί αποκαλύπτεται μια νέα εκδοχή της ιστορίας που κατατίθεται για πρώτη φορά, μέσα από μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση που αξιοποιεί εκφραστικά μέσα των εικαστικών και παραστατικών τεχνών αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί ήδη πέντε φορές στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς και κλείνει πανηγυρικά τον κύκλο της στην Ελευσίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Πόντιοι της Ελευσίνας αφηγούνται το παρελθόν τους12.09.2018

Ε_ΦΥΓΑ Πόντος

Ε_ΦΥΓΑ Πόντος credit: Ελίνα Γιουνανλή

Το Ε_ΦΥΓΑ Πόντος (6 & 7 Οκτωβρίου) διηγείται ένα υποφωτισμένο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Οι αφηγήσεις, που ξεδιπλώνονται με δάκρυα στα μάτια αλλά και χιούμορ, καθρεφτίζουν το διαχρονικό τραύμα που έφερε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες όλων των ηλικιών. Το απρόβλεπτο κολάζ αφηγήσεων κινείται μεταξύ ιστορικής μαρτυρίας, προσωπικής ανάμνησης αλλά και ονειροπόλησης και ξετυλίγεται ανάμεσα στα ψηλά δέντρα του πρώην κάμπινγκ ΟΑΣΗ στην Άνω Ελευσίνα, τη γειτονιά που χτίστηκε από τους Πόντιους.

Ε_ΦΥΓΑ Εγκατάσταση

Η Τριλογία ολοκληρώνεται με την πολυμεσική εγκατάσταση (4 έως 15/10) της Γιολάντας Μαρκοπούλου και της ομάδας Station Athens. Μια νέα εκδοχή της παράστασης Ε_ΦΥΓΑ που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 στον Συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας, αποτελώντας το έναυσμα για την περαιτέρω έρευνα και δημιουργία των δύο έργων που ακολούθησαν. Κινηματογραφικό υλικό αυτής της παράστασης θα παρουσιαστεί σε μια πρωτότυπη πολυμεσική εγκατάσταση, με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς της ομάδας Station Athens από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές: Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί και Αϊντίμ Τζοϊμάλ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία

Ημερομηνίες: Πέμπτη 5 Οκτωβρίου και Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023
Ώρα έναρξης: 19.00
Σημείο συγκέντρωσης: Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας
(Λαμψάκου 13, Ελευσίνα) Διάρκεια: 75 λεπτά

Ε_ΦΥΓΑ Πόντος

Ημερομηνίες: Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και Σάββατο 7 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 21.00
Σημείο συγκέντρωσης: Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» (Ευκλείδη και Φιλικής Εταιρείας, Ελευσίνα)
Διάρκεια: 75 λεπτά

Ε_ΦΥΓΑ πολυμεσική εγκατάσταση

Αναψυκτήριο παράκτιου μετώπου
Ώρες Λειτουργίας: Tετάρτη 4/10 & Πέμπτη 05/10, 17.00-21.00 | Παρασκευή 6/10 & Σάββατο
7/10, 17.00-23.00 | Τετάρτη 11/10 έως Κυριακή 15/10, 17.00-21.00
Εγκαίνια: Παρασκευή 6/10 | 19.00

Παρουσίαση και των τριών έργων της Τριλογίας: Σάββατο 7/10

Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία: έναρξη στις 19.00
Ε_ΦΥΓΑ Πόντος: έναρξη στις 21.00
Ε_ΦΥΓΑ πολυμεσική εγκατάσταση: ώρες λειτουργίας 17.00-23.00

** Μεταφορά κοινού από το Έ_ΦΥΓΑ Μικρασία (Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας) στο Έ_ΦΥΓΑ Πόντος (Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα») με πούλμαν της 2023 Ελευσίς και επιστροφή μετά το τέλος της παράστασης στο χώρο του Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία.

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b