MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
14
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Pietà, σε σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η Μάρθα Μπουζιούρη ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας μέσα από τη νέα της παράσταση Θεάτρου Ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Pietà», που παρουσιάζεται, στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Monopoli Team

Η σκηνοθέτρια Μάρθα Μπουζιούρη καταθέτει άλλη μία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, αυτή τη φορά τολμώντας να αγγίξει ένα επώδυνο, επίκαιρο και εκκωφαντικά επείγον θέμα, με την πολύτιμη συμβολή μιας καλλιτεχνικής ομάδας που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες ηθοποιούς και δημιουργικούς συντελεστές. Η παράσταση «Pietà» ψηλαφεί το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας – της ύστατης πράξης στην πυραμίδα κλιμάκωσης της έμφυλης βίας.

Pietà, σε σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Pietà»: Λίγα λόγια για το έργο

Έμπνευση και οδηγός της παράστασης στάθηκαν πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν την υπέρτατη απώλεια, τη δολοφονία του παιδιού τους: Οι Κούλα Αρμουτίδου (μητέρα Ελένης Τοπαλούδη), Ελένη Κρεμαστιώτη (μητέρα Ερατώς Μανωλακέλλη), Κατερίνα Κώτη (μητέρα Ντόρας Ζαχαριά), Αλεξάνδρα Μάκου (μητέρα Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου) και Ρόζα Φωτιάδου (μητέρα Σοφίας Σαββίδου).

Μέσα από μια μακρά κι έντονα φορτισμένη περίοδο συναντήσεων, εκμυστηρεύσεων κι ανταλλαγών, διανοίχτηκε ένας χώρος εγγύτητας κι εμπιστοσύνης, εντός του οποίου διαμορφώθηκε σταδιακά το κείμενο της παράστασης, βασισμένο στις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων, αλλά και σε βιωματικό υλικό των ηθοποιών.

Μέσα από την αιχμηρή και ταυτόχρονα παρηγορητική γλώσσα του θεάτρου, η παράσταση «Pietà» πραγματοποιεί ένα δύσκολο ταξίδι στα μονοπάτια της απώλειας, του πένθους και της αναγέννησης, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη σκηνή σε έναν τόπο αλληλοφροντίδας, διεκδίκησης και δημόσιας μνήμης. Πρόκειται για μια βαθιά βιωματική θεατρική παράσταση που ισορροπεί με γενναιότητα και ευαισθησία ανάμεσα στο πολιτικό και το ανθρώπινο, αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα γυναικοκτονιών και σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω.

Η σκηνοθέτρια Μάρθα Μπουζιούρη σημειώνει:

«Πέντε σπουδαίες γυναίκες, παρά την οδύνη από την υπέρτατη απώλειά τους, μου επέτρεψαν να τις πλησιάσω, και μέσα από αυτές να πλησιάσω και να αφουγκραστώ την Ελένη, την Ερατώ, την Ντόρα, τη Γαρυφαλλιά, τη Σοφία. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στις γυναίκες αυτές, που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας αλλά ζουν μέσα από εμάς. Γινόμαστε η φωνή τους. Η ομορφιά και η μνήμη τους φωτίζει τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς βία, χωρίς διακρίσεις, χωρίς φόβο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚωλόκαιρος, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Θέατρο Χώρα12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Κείμενο: Η Ομάδα, με την πολύτιμη συνδρομή των μητέρων: Κούλας Αρμουτίδου, Ελένης Κρεμαστιώτη, Κατερίνας Κώτη, Αλεξάνδρας Μάκου και Ρόζας Φωτιάδου
Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη

Σκηνικά: Άρτεμις Φλέσσα
Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Μουσική: Άννα Στερεοπούλου
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Χορογραφία: Επιμέλεια κίνησης: Μαριέλα Νέστορα

Παίζουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ελίνα Ρίζου

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 18€, Μειωμένο (Άνεργοι, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνω των 65) 15€
Πληροφορίες: Προπώληση: viva.gr.
Παραστάσεις: Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:30 και Κυριακή στις 21:15
Βοηθός Σκηνοθετη: Δανάη Πολυκάρπου
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/pieta/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 117 43 Αθήνα. T: 2109212900. Ε: [email protected].
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Το Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας στο θέατρο Αλκμήνη
Θεατρικά Νέα
Σκυλίσια ζωή της Μάρτα Μπουτσάκα στο Θέατρο Eliart
ΘΕΑΤΡΟ
Κοιμούνται τα ψάρια; του Jens Raschke στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Surriento – Ο Κόσμος Ξανά του Θανάση Τριαρίδη στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιο
ΘΕΑΤΡΟ
Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία του Ροζέ Βιτράκ στο Θέατρο Σταθμός
ΘΕΑΤΡΟ
Τα Ζευγαρώματα, για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός
ΘΕΑΤΡΟ
Αλλαγή: Μέθοδος, του Ένταρ Λούι για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Φούρνος
Δραστηριότητες
Μπες στα Παπούτσια μου, από την ομάδα Ονειρόδραμα για 5η χρονιά στο Θέατρο Εν Αθήναις
ΘΕΑΤΡΟ
Ξανθή: Mια πολυμεσική performance για την ιστορία μιας Χιώτισσας στο Ρεκτιφιέ
ΘΕΑΤΡΟ
Οι περιπέτειες του Πινόκιο, από τον Αντώνη Καλομοιράκη στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον
ΘΕΑΤΡΟ
«Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» επιστρέφουν στο Θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Τέλεση, του Φώτη Δούσου σε σκηνοθεσία Αγγελίνας Λάτση & Σταύρου Μόσχη στο Studio Μαυρομιχάλη