MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Ηuman Requiem In Eleusis: Μια site specific παράσταση στην Ελευσίνα με τη συμμετοχή της Rundfunkchor Berlin

Το «Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis», μια site specific τελετουργική παράσταση με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), παρουσιάζεται, στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία Sasha Waltz.

Marlis Petersen & Rundfunkchor Berlin | Πρόβα στην Ελευσίνα (2016)
Marlis Petersen & Rundfunkchor Berlin | Πρόβα στην Ελευσίνα (2016)
Monopoli Team

Το «Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis», η πολυαναμενόμενη site specific παράσταση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε σκηνοθεσία του Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Μια υπερβατική μουσική δημιουργία-στοχασμός για τα ίδια υπαρξιακά ερωτήματα που έθεταν τα φημισμένα Ελευσίνια Μυστήρια επί σχεδόν δύο χιλιετίες.

Ηuman Requiem In Eleusis: Μια site specific παράσταση στην Ελευσίνα με τη συμμετοχή της Rundfunkchor Berlin

Πρόβα στην Ελευσίνα (2016)

Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis: Λίγα λόγια για την παράσταση

Το «Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis» αποτελεί μια ανασύνθεση του Human Requiem (Ανθρώπινο ρέκβιεμ), ειδικά σχεδιασμένη για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με βάση το έργο του Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem (Γερμανικό ρέκβιεμ). Το αρχαίο ιερό της Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε ανοιχτό δημόσιο χώρο συλλογικής κάθαρσης, όπου το κείμενο και το σώμα, ο χώρος και ο ήχος συνενώνονται σε ένα ενιαίο έργο τέχνης. Δεν πρόκειται για νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά για μια τελετή εορτασμού της ζωής: memento mori (θυμήσου τον θάνατο) που μετατρέπεται σε carpe diem (άδραξε τη μέρα). Μια εμπειρία συλλογικής κάθαρσης που βασίζεται στην παραδοχή ότι η θνητότητα ενώνει όλους τους ανθρώπους σε μία κοινή μοίρα.

Jochen Sandig | credit: Jean-Baptiste Millot

Το Human Requiem δημιουργήθηκε το 2012 από τον Γερμανό σκηνοθέτη Jochen Sandig, τη χορογράφο Sasha Waltz, τον εικαστικό Brad Hwang και πολλούς ακόμη καλλιτεχνικούς συνεργάτες για τη Χορωδία Ραδιοφωνίας του Βερολίνου. Βασισμένο στη σύνθεση του Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem, μια συγκινητική, διαθρησκειακή παρηγορία για τους ζωντανούς, την οποία ο Sandig τήρησε κατά γράμμα, το έργο μεταστοιχειώθηκε σε ένα ανθρώπινο Requiem ως ένα συναρπαστικό συναυλιακό γεγονός. Ορόσημο της επιτυχημένης διεπιστημονικής σειράς της Rundfunkchor Berlin, η παράσταση έχει περιοδεύσει έκτοτε ανά την υφήλιο, από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ, από το Βερολίνο και την Αθήνα στην Αδελαΐδα και από το Άμστερνταμ στη Γρανάδα. Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Classical: NEXT Innovation Award, ενώ χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα New York Times «παράσταση-ύμνος στην εποχή μας».

Η συνάντηση –από το 2016 ακόμη– του Jochen Sandig με την Ελευσίνα και το οικουμενικό της αφήγημα, έτσι όπως απηχείται από τα Ελευσίνια Μυστήρια, έδωσε την κρίσιμη έμπνευση για τον οριστικό προσδιορισμό του έργου «Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis». Μετατρέποντας το βαθιά ανθρώπινο και διαθρησκειακό μήνυμα του Requiem σε μια εμπειρία των αισθήσεων, η παράσταση επικεντρώνεται στην αγάπη που υπερβαίνει την οδύνη και τη θλίψη, υμνώντας τη ζωή με την πεπερασμένη φύση της. Η χορωδία Rundfunkchor Berlin παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό έργο υπό τη μοναδική μουσική διεύθυνση του Gijs Leenaars, με τις φωνές των μελών της χορωδίας να γεμίζουν τον χώρο σαν καθένα τους να ήταν σολίστ.

Sasha Waltz

Διεθνές Συμπόσιο Μυστήριο 299

H πρεμιέρα του έργου «Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis» αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων του Διεθνούς Συμποσίου Μυστήριο 299 «Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στο ΙΡΙΣ, στην Ελευσίνα. Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε μια καινοτόμο τριήμερη συνάντηση για την αρχαία γνώση, την ιατρική, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την πνευματικότητα, την τέχνη και τον οικολογικό πολιτισμό, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣτο “Σπίτι” που ο Δημήτρης Καραντζάς γίνεται (και) συγγραφέας12.09.2018

Μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του World Human Forum, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Χορωδίας Rundfunkchor Berlin σε συνεργασία με το Sasha Waltz & Guests και το Radialsystem Berlin. Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

*Η παράσταση θα κινηματογραφηθεί και τις τρεις ημέρες της παρουσίασής της, στο πλαίσιο δημιουργίας σχετικού ντοκιμαντέρ από τον κινηματογραφιστή Stephan Talneau.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Jochen Sandig

Σκηνικά: Brad Hwang
Φωτισμοί: Jörg Bittner
Χορογραφία: Sasha Waltz

Παίζουν: Marlis Petersen (σοπράνο), Benjamin Appl (βαρύτονος), Angela Gassenhuber & Philip Mayers (πιάνο) και 65 χορωδοί της Rundfunkchor Berlin | Χορευτές/τριες: Clémentine Deluy (Δήμητρα), Claudia de Serpa de Soares (Περσεφόνη), Virgis Puodziunas (Άδης)

Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 25 € γενική είσοδος, 15 € φοιτητικό, 65+, άνεργοι, ΑμεΑ & συνοδοί (στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο)
Διάρκεια Παραστάσεων: 29 Σεπτεμβρίου - 1η Οκτωβρίου 2023
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων: online: www.ticketservices.gr, τηλεφωνικά: 2107234567, εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα. Εισιτήρια θα διατίθενται τις ημέρες των παραστάσεων στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (16.30 - 18.00).
Παραστάσεις: Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, Κυριακή 1 Οκτωβρίου | Ώρα προσέλευσης: 18.30
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/mystery-14-human-requiem-in-eleusis/?lang=el
Πληροφορίες Χώρου: Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας (κεντρική είσοδος), Ελευσίνα. https://2023eleusis.eu/
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b