MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου, το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 68 χρόνια, η ευημερούσα ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, βάφτηκε στο αίμα εξαιτίας ενός φονικού πογκρόμ που έστησαν οι Τούρκοι.

Monopoli Team

Ο Σεπτέμβριος του 1955 έμεινε στην Ιστορία ως ο μήνας που οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν αντιμέτωποι με το τέρας της τυφλής βίας. Μια προβοκάτσια που στήθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά συμφέροντα ενός ανθρώπου που τελικά κατέληξε στην αγχόνη. Τα «Σεπτεμβριανά», όπως έμειναν στην Ιστορία και χαράχτηκαν βαθιά στο συλλογικό υποσυνείδητο, είναι μια μαύρη σελίδα, ήταν η αφορμή για να συρρικνωθεί δραματικά η ελληνική κοινότητα των 100.000 έως τότε Ελλήνων που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη, φτάνοντας στις μέρες μας μόλις τα 2.000 άτομα.

Η «προβοκάτσια» που πυροδότησε το αιματηρό πογκρόμ

Το μεσημέρι της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, μικρής ισχύος, εξερράγη στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγαζόταν στο σπίτι που μεγάλωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς ενώ σημειώθηκαν και μικρές ζημιές (κυρίως στα τζάμια του κτιρίου). Για την επίθεση στο προξενείο συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές ένας μουσουλμάνος φοιτητής από την Κομοτηνή (που αργότερα τιμήθηκε στην πατρίδα του και μάλιστα διορίστηκε κυβερνήτης σε επαρχία, ενώ ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης από τους Έλληνες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑγία Σοφία: Η ιστορία πίσω από τον ναό – ορόσημο της Χριστιανοσύνης12.09.2018

Οι τουρκικές εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός και κατόπιν, όπως αποδείχθηκε αργότερα, κυβερνητικών οδηγιών έκαναν λόγο για «τρομερή έκρηξη που σχεδόν κατεδάφισε το σπίτι του Κεμάλ». Η εφημερίδα «Ισταμπούλ Εξπρές», μάλιστα, έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει σειρά παραποιημένων φωτογραφιών. Τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας είχαν αναλάβει τον ρόλο της προετοιμασίας του εδάφους. Και η «δουλειά» που έκαναν ήταν… εξαιρετική. Η προβοκάτσια είχε πετύχει το στόχο της και, πλέον, το μόνο που είχε μείνει ήταν να μπει σε εφαρμογή και το τελευταίο κομμάτι του σχεδίου. Και αυτό ήταν και το πιο εύκολο. Απλά άφησαν ανεξέλεγκτο έναν εξαγριωμένο όχλο.

Περίπου στις 5 το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου ένα αφιονισμένο πλήθος 50.000 ατόμων άρχισε να κινείται κατά των ελληνικών περιουσιών στη συνοικία Πέραν. Όλοι τους οπλισμένοι με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, αξίνες, σφυριά, σιδερένιους λοστούς και μπιτόνια βενζίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Άλωση της Πόλης: 5 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε για τη μαύρη αυτή επέτειο της ιστορίας12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b