MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Tatami: Πρεμιέρα στη Βενετία για την ιρανοϊσραηλινή ταινία που γυρίστηκε “υπό άκρα μυστικότητα”

Το «Tatami», ένα θρίλερ για μια Ιρανή πρωταθλήτρια του τζούντο που διατάσσεται να μην αγωνιστεί ενάντια στην Ισραηλινή αντίπαλο της, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, με τους δύο σκηνοθέτες της ταινίας να μιλάνε για τους κινδύνους δημιουργίας της.

Tatami: H "πολιτική" ιρανοϊσραηλινή ταινία που γυρίστηκε υπό άκρα μυστικότητα
Monopoli Team

Η πρώτη παραγωγή σε συν-σκηνοθεσία Ιρανών και Ισραηλινών κινηματογραφικών δημιουργών έπρεπε να γυριστεί μυστικά για να αποφευχθεί πιθανή παρέμβαση της Τεχεράνης, δήλωσαν οι σκηνοθέτες Zar Amir Ebrahimi και Guy Nattiv στο Reuters.

Το «Tatami», ένα θρίλερ με επίκεντρο ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το Σαββατοκύριακο, και καταχειροκροτήθηκε.

Η ταινία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια μιας και μόνο ημέρας του πρωταθλήματος, καθώς μια Ιρανή πρωταθλήτρια τζουντόκα, την οποία υποδύεται η Αμερικανίδα ηθοποιός Αριέν Μαντί, διατάσσεται να προσποιηθεί έναν τραυματισμό για να αποφύγει μια πιθανή αναμέτρηση με μια Ισραηλινή συναθλήτρια.

Γυρίσματα υπό άκρα μυστικότητα

Η Amir Ebrahimi και ο Nattiv γύρισαν το «Tatami» στη Γεωργία, μια χώρα που οι Ιρανοί μπορούν εύκολα να επισκεφθούν. Έμειναν σε ξεχωριστά ξενοδοχεία, μίλησαν αγγλικά και δεν άφησαν να εννοηθεί ότι γύριζαν ένα τόσο πολιτικά φορτισμένο φιλμ.

«Ήξερα ότι θα υπάρχουν πολλοί Ιρανοί εκεί, οπότε προσπαθούσαμε να το κρατήσουμε μυστικό», δήλωσε η Zar Amir Ebrahimi, η οποία, εκτός από τη συν-σκηνοθεσία, υποδύεται, στην ταινία, την τρομοκρατημένη προπονήτρια της Ιρανής τζουντόκα.

«Δράσαμε υπό άκρα μυστικότητα. Ξέραμε ότι κάναμε κάτι επικίνδυνο», δήλωσε ο Guy Nattiv, του οποίου η πολυαναμενόμενη ταινία «Golda», με την Έλεν Μίρεν, έκανε πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το πλαίσιο

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και έχει απαγορεύσει στους αθλητές του να αγωνίζονται εναντίον Ισραηλινών. Σε ένα περιστατικό που ενέπνευσε το «Tatami», η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο το 2021 επέβαλε στο Ιράν τετραετή αποκλεισμό επειδή πίεσε έναν από τους αθλητές του να μην αντιμετωπίσει έναν Ισραηλινό.

Η Amir Ebrahimi, η οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στις Κάννες το 2022 για την ταινία «Ιερή Αράχνη», εγκατέλειψε το Ιράν το 2008 υπό το φόβο διώξεων μετά τη διαρροή ενός ιδιωτικού της βίντεο.

Δήλωσε ότι χρειάστηκε χρόνο για να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες πριν αποδεχτεί την πρόταση του Nattiv να γυρίσουν μαζί την ταινία.

«Αυτό που έμαθα για την ιρανική κυβέρνηση είναι ότι όσο φοβάσαι μπορούν να σε συλλάβουν, μπορούν να σε σκοτώσουν, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα γύρω σου. Αλλά όσο δεν φοβάσαι … όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε.

Η ταινία γυρίστηκε ασπρόμαυρη, “με στενή” 4:3 φορμά, όπως στα παλιά τηλεοπτικά προγράμματα.

«Αυτές οι γυναίκες ζουν σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο. Δεν υπάρχουν χρώματα. Το “κουτί” είναι ο κλειστοφοβικός κόσμος στον οποίο ζουν. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που θέλουν να σπάσουν. Θέλουν την ελευθερία τους», δήλωσε ο Nattiv.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό Φίντσερ μέχρι Λάνθιμο: Οι 10 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο 80ο Φεστιβάλ Βενετίας12.09.2018

Όσα ενώνουν και όσοι… χωρίζουν τους δύο λαούς

Τα παιδιά που μεγαλώνουν στο Ιράν έχουν μάθει να φοβούνται το Ισραήλ ως αδυσώπητο εχθρό, είπε η Amir Ebrahimi – κάτι που, όπως παραδέχτηκε ο Nattiv, συμβαίνει και στη δική του πατρίδα, με το Ιράν να παρουσιάζεται ως υπαρξιακή απειλή.

Ο Nattiv αποκάλυψε ότι είχε βοηθήσει την Amir Ebrahimi να πραγματοποιήσει μια μυστική επίσκεψη στο Ισραήλ, κάτι που η Τεχεράνη απαγορεύει για τους πολίτες της.

«Μου άρεσε πολύ. Θα μπορούσαμε να είμαστε από το ίδιο έθνος, την ίδια οικογένεια, είμαστε ίδιοι», δήλωσε η Amir Ebrahimi.

Πηγή: Reuters

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b