MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Francis Ford Coppola: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη του «Εξορκιστή», William Friedkin

Ο Francis Ford Coppola αποχαιρετά με ένα συγκινητικό σημείωμα τον εμβληματικό σκηνοθέτη του «Εξορκιστή» και καλό του φίλο, William Friedkin, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

William Friedkin | Φωτογραφία από wikipedia
Monopoli Team

Η σχέση του Francis Ford Coppola και του William Friedkin μετρούσε σχεδόν μισό αιώνα, μέσα στον οποίο οι δύο σκηνοθέτες, μαζί με τον Peter Bogdanovich, δημιούργησαν, γύρω στα ’70ς, την -μικρής διάρκειας ζωής- εταιρεία παραγωγής Directors Company.

Όταν κυκλοφόρησε η είδηση του θανάτου του William Friedkin, στα 87, ο Coppola εξέδωσε μια αφιερωματική ανακοίνωση στη μνήμη του εκλιπόντος σκηνοθέτη του «Εξορκιστή» και του «Ανθρώπου από τη Γαλλία», στην οποία γράφει, ανάμεσα σε άλλα, «Η αξιαγάπητη, οξύθυμη προσωπικότητα του ήταν το προσωπείο ενός όμορφου, ευφυέστατου και βαθιά συναισθηματικού γίγαντα». 

«Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία»

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο William Friedkin υπήρξε ο πρώτος μου φίλος ανάμεσα στους κινηματογραφικούς δημιουργούς της γενιάς μου και πενθώ για την απώλεια του αγαπημένου μου συντρόφου», γράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός, «Τα κινηματογραφικά επιτεύγματα του είναι εντυπωσιακά και μοναδικά. Ήταν ο μόνος συνάδελφος που ξέρω του οποίου το έργο άλλαξε τη ζωή ενός ανθρώπου ( «The People vs. Paul Crump»). Η δουλειά του Billy αποτελεί πραγματικό ορόσημο για το σινεμά, μια λίστα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ: Φυσικά «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία», «Ο Εξορκιστής» και το «Μεροκάματο του Φόβου», ωστόσο, όλες οι ταινίες του ζωντανεύουν χάρη στη ευφυία του. Διαλέξτε οποιαδήποτε και θα σας γοητεύσει. Η αξιαγάπητη, οξύθυμη προσωπικότητα του ήταν το προσωπείο ενός όμορφου, ευφυέστατου και βαθιά συναισθηματικού γίγαντα. Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσω πως ποτέ ξανά δεν θα χαρώ τη συντροφιά του, όμως το έργο του θα παραμείνει». 

«Ο Εξορκιστής»

William Friedkin: Ένας αντικομφορμιστής δημιουργός

Ο William Friedkin, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Ανθρώπου από τη Γαλλία» και εμβληματικός δημιουργός πίσω από τον «Εξορκιστή», έφυγε από τη ζωή, στις 7 Αυγούστου 2023, σε ηλικία 87 ετών.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του, ο «Άνθρωπος από τη Γαλλία» (1971), τιμήθηκε με πέντε βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα τους Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας. Ενώ ο θρυλικός πλέον «Εξορκιστής» του (1973), άλλαξε για πάντα το είδος των ταινιών τρόμου, κερδίζοντας οσκαρικές υποψηφιότητες στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

Ο Friedkin θεωρούταν ένας εκ των αντικομφορμιστών κινηματογραφικών δημιουργών της «σχολής» του Νέου Χόλιγουντ μαζί με τους Peter Bogdanovich και Francis Ford Coppola. Άλλες αξιοσημείωτες ταινίες της φιλμογραφίας του, ορισμένες εκ των οποίων προκάλεσαν “αντιπαραθέσεις” με τον έναν ή τον άλλον τρόπο: «The Birthday Party», «The Boys in the Band», «Το Μεροκάματο του Φόβου», «Το Ψωνιστήρι», «Ο Άνθρωπος από το Λος Άντζελες», «Κατάχρηση Εξουσίας», «Το Μικρόβιο του Φόβου» και πιο πρόσφατα το «Killer Joe».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Dustin Hoffman γίνεται 86 κι εμείς θυμόμαστε τις πιο αριστουργηματικές ερμηνείες του12.09.2018

Η τελευταία του ταινία, «The Caine Mutiny Court-Martial», αναμένεται να πραγματοποιήσει παγκόσμια πρεμιέρα στο επερχόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Πρόκειται για διασκευή θεατρικού έργου του Herman Wouk.

Πηγή: Deadline και Indiewire

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b