MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΣΩΠΑ

Πέντε ρόλοι της Jane Birkin που άφησαν εποχή στον κινηματογράφο

Η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός, που γοήτευσε το κοινό στη Γαλλία, μας αποχαιρέτησε σε ηλικία 76 ετών, μετά από μια γενναία μάχη με τον καρκίνο. Καθώς αναπολούμε την εξαιρετική καριέρα της, ας ρίξουμε μια πιο ματιά στους αξέχαστους ρόλους της.

author-image Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η είδηση του θανάτου της Jane Birkin βύθισε σε θλίψη όλους, όσοι έχουν αγαπήσει την Βρετανίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια, είτε μέσα από τη μουσική, είτε μέσα από τις ταινίες της.

Με το μαγευτικό βλέμμα της, το τόσο γοητευτικά μισάνοιχτο στόμα της και τις κομψές αφέλειες, η Jane Birkin έγινε γρήγορα style icon και ενσάρκωσε μερικές από τις πιο σαγηνευτικές ηρωίδες της δεκαετίας του ’60 και του ’70.

Αγκάλιασε άφοβα αντισυμβατικούς ρόλους, υπερασπιζόμενη τη σεξουαλική ελευθερία και εξυμνώντας την ομορφιά του γυναικείου αισθησιασμού στην μεγάλη οθόνη. Βέβαια, δεν είναι κρυφό ότι παρά το αποδεδειγμένο ταλέντο της, τα μέσα της εποχής ασχολήθηκαν περισσότερο με την πολύκροτη σχέση της με τον Serge Gainsbourg, με αποτέλεσμα σήμερα κάποιοι να μην είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις ταινίες, στις οποίες συμμετείχε – στην πλειονότητά τους εμβληματικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜικρό διάλειμμα κάνει ο καύσωνας – Επανακάμπτει από Πέμπτη με 43άρια12.09.2018

Καθ’ όλη τη διάρκεια της λαμπρής καριέρας της, η Jane Birkin πρωταγωνίστησε σε πολλές αξιόλογες ταινίες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον κινηματογράφο. Εμείς θυμόμαστε πέντε από αυτές.

Blowup

Το “Blowup” (1966) σηματοδότησε το ντεμπούτο της Birkin στον κινηματογράφο. Σκηνοθετημένη από τον σπουδαίο Michelangelo Antonioni, η ταινία διεισδύει στον ζωντανό κόσμο της μόδας και της τέχνης στο Λονδίνο.

Je t’aime moi non plus

Το “Je t’aime moi non plus” (1976), σε σκηνοθεσία του πρώην συντρόφου της Birkin, Serge Gainsbourg, εξερευνά την πολυπλοκότητα του έρωτα και της επιθυμίας. Η Birkin αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλευρό του Joe Dallesandro, δημιουργώντας μια μαγευτική απεικόνιση του πάθους στην ασημένια οθόνη.

Death on the Nile

Οι λάτρεις της Αγκάθα Κρίστι θα αναγνωρίσουν τη μαγευτική ερμηνεία της Birkin ως Λουίζ Μπουρζέ στο “Θάνατος στο Νείλο” (1978), ένα συναρπαστικό μυστήριο δολοφονίας εκτυλίσσεται με φόντο μια πολυτελή κρουαζιέρα στον ποταμό Νείλο.

Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο

Το ταλέντο της Birkin λάμπει και πάλι στο “Evil Under the Sun” (1982), μια άλλη διασκευή μυθιστορήματος της Agatha Christie. Εδώ, ζωντανεύει τον χαρακτήρα της Κριστίν Ρέντφερν, προσθέτοντας βάθος και ίντριγκα σε ένα αστυνομικό δράμα, που διαδραματίζεται σε ένα απομονωμένο νησί.

La Pirate

Στο γαλλικό δράμα “La Pirate” (1984), σε σκηνοθεσία Jacques Doillon, η Birkin υποδύεται την Alma, μια γυναίκα που εμπλέκεται σε μια περίπλοκη σχέση με την ερωμένη του συζύγου της. Η ερμηνεία της αυτή ανέδειξε την ικανότητά της να μεταφέρει περίπλοκες πλευρές των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Πέρα από τη συμβολή της στον κόσμο της ψυχαγωγίας, η Jane Birkin έκανε επίσης θραύση στη βιομηχανία της μόδας. Η ξεχωριστή αίσθηση του στυλ της και οι τολμηρές επιλογές της στη μόδα εδραίωσαν τη θέση της ως διαμορφωτή των τάσεων στη Γαλλία της δεκαετίας του 1960 και του 1970. Ειδικότερα, η επιρροή της ενέπνευσε τη δημιουργία της εμβληματικής τσάντας της Hermés, Birkin, το 1984.

Πηγή: The Statesman

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b