MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το 32ο Φεστιβάλ Ναυπλίου επιστρέφει με ένα πλούσιο πρόγραμμα που δίνει “βήμα στους νέους”

«Βήμα στους νέους» δίνει φέτος με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του ο ιστορικός θεσμός του Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Camerata Junior
Monopoli Team

«Βήμα στους νέους» δίνει φέτος με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του ο ιστορικός θεσμός του Φεστιβάλ Ναυπλίου, ένας δημοφιλής μουσικός προορισμός σε παγκόσμια κλίμακα κι ένας από τους πιο επιτυχημένους της ελληνικής περιφέρειας.

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, κλείνει φέτος – υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη και με κινητήριο δύναμη τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δήμαρχο Δημήτρη Κωστούρο –τα τριάντα δύο  του χρόνια. Πάντα, με συνέπεια στην παράδοση, την ταυτότητα και την ποιότητα και με στόχο τη μύση μικρών και μεγάλων στη μαγεία της κλασικής μουσικής, αφουγκράζεται το κλίμα της εποχής και συστήνει σχήματα και καλλιτέχνες που συγκινούν, εκπαιδεύουν, αγαλλιάζουν την ψυχή και το πνεύμα των ακροατών.

Φέτος, στο πνεύμα αυτό, δίπλα στα σπουδαία ονόματα της κλασικής μουσικής, όπως είναι ο Jean-Louis Steuerman, οι μαέστροι Νίκος Χαλιάσας και Κώστας Ηλιάδης, οι σπουδαίοι μουσικοί Σπύρος Μουρίκης, Ηλίας Λιβιεράτος, και Σταύρος Λάντσιας, προβάλλονται δυναμικά και νεότεροι, φρέσκοι καλλιτέχνες και σχήματα όπως: η Youth Underground Orchestra και η Camerata Junior – Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι νεαροί βιρτουόζοι του πιάνο Φίλιππος Κλαψινάκης και Θεόδωρος Φιλιππόπουλος και φυσικά η Αλεξία Μουζά η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ όταν ήταν μόλις 10 χρονών, και τώρα θεωρείται ένα από τα καταξιωμένα «αστέρια» της κλασικής μουσικής.

Από τις 8 έως τις 16 Ιουλίου, το Ναύπλιο θα αποτελέσει για άλλη μια χρονιά πόλο έλξης των απανταχού μουσικόφιλων και τα πιο μνημειώδη και εμβληματικά σημεία της πόλης (Παλαμήδι, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Εθνική Πινακοθήκη, Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, Βουλευτικό) θα πλημμυρίσουν με κλασική μουσική με τη συμμετοχή κορυφαίων νέων και καταξιωμένων ερμηνευτών διεθνούς φήμης.

Μια πρόταση με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα κάτω από τα αστέρια σε μία πόλη στην καρδιά της Ελλάδας, εύκολα προσβάσιμη σε όλους.

Όλες οι εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ Ναυπλίου έχουν ελεύθερη είσοδο.

Το μήνυμα του καλλιτεχνικού διευθυντή, Γιάννη Βακαρέλη

“Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στο φετινό 32ο Φεστιβάλ Ναυπλίου, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι αφιερωμένο στους νέους.

Δύο από τις σημαντικότερες Ορχήστρες Νέων της Ελλάδας (με ηλικίες από 12 έως 19 ετών), η Youth Underground Orchestra και η Camerata Junior – Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, εμφανίζονται στο Φεστιβάλ, η πρώτη εγκαινιάζοντάς το στις 8 Ιουλίου και η δεύτερη αποχαιρετώντας το στις 16 Ιουλίου

Δύο εξαιρετικά «παιδιά θαύματα» του πιάνου, ο δεκατετράχρονος Φίλιππος Κλαψινάκης και ο εντεκάχρονος Θεόδωρος Φιλιππόπουλος θα μας καθηλώσουν στην συναυλία τους στις 12 Ιουλίου.

Η Αλεξία Μουζά, που παιδούλα 10 χρονών πρωτοεμφανίστηκε στα πρώτα χρόνια του Φεστιβάλ, ξαναέρχεται τώρα, καθιερωμένη πιανίστα πλέον, για μια μοναδική «μουσική συνομιλία» με τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα στις 9 Ιουλίου.

Καλλιτέχνες και προσωπικότητες όπως η πασίγνωστη ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο διάσημος και πολύ αγαπητός Jean-Louis Steuerman, οι μαέστροι Νίκος Χαλιάσας, Κώστας Ηλιάδης, οι σπουδαίοι μουσικοί Σπύρος Μουρίκης, Ηλίας Λιβιεράτος, Σταύρος Λάντσιας και πολλοί άλλοι θα μας χαρίσουν ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης και χαράς στο 32ο Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Σας εύχομαι ένα όμορφο μουσικό ταξίδι”

Γιάννης Βακαρέλης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσικές, camping και παρεΐστικη ατμόσφαιρα: Μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα που πρέπει να ανακαλύψεις12.09.2018

Ακολουθεί το πρόγραμμα:

Σάββατο 8 Ιουλίου
Πλατεία Αγίου Γεωργίου
Ώρα: 21:00

Youth Underground Orchestra

The Underground Youth Orchestra
Κώστας Ηλιάδης, διεύθυνση ορχήστρας / conductor
Μαρία Ευθυμίου, ιστορικός / Maria Eythymiou, historian
Κωνσταντίνα Ψωμά, συντονισμός / Konstantina Psoma, coordination

Μουσικές νεανικές ιστορίες
Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο μαέστρος Κώστας Ηλιάδης και η νεανική ορχήστρα Underground Youth Orchestra σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της νεότητας μέσα από τα νεανικά έργα των σημαντικών συνθετών Ροσσίνι, Μότσαρτ, Μέντελσον, Σούμπερτ, Μπιζέ και Γκλαζούνοφ.

Κυριακή 9 Ιουλίου
Παλαμήδι
Ώρα: 21:00

Αλεξία Μούζα

Ιστορίες για λευκά και μαύρα πλήκτρα:
Ο Παύλος Τσίμας «συνομιλεί» με την Αλεξία Μουζά

Τι κάνει ένα έργο αγαπημένο για τον κάθε ακροατή; Είναι η στιγμή, ο τόπος, μια ανάμνηση που το κάνουν ξεχωριστό; Μια απρόσμενη μουσική «συνομιλία» μεταξύ του Παύλου Τσίμα και της ταλαντούχας πιανίστα Αλεξίας Μουζά. Ο δημοφιλής δημοσιογράφος επιλέγει αγαπημένα του έργα για πιάνο (κλασικά και όχι μόνο) και αφηγείται στο κοινό τις ιστορίες που κάνουν κάθε κομμάτι ιδιαίτερο για τον ίδιο, ενώ η Αλεξία Μουζά τις ζωντανεύει στο πιάνο.

Παύλος Τσίμας, αφήγηση | Αλεξία Μουζά, πιάνο

Δευτέρα 10 Ιουλίου
Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα
Ώρα: 21:00

Hanna Bachmann, credits: Nancy Horowitz

Ηλίας Λιβιεράτος – Hanna Bachmann
Μουσική δωματίου
Ένας φόρος τιμής στις κλασικές παραδόσεις, μέσα από ένα ταξίδι σε τέσσερις χώρες. Κάθε έργο έχει διασκευαστεί ιδανικά για να αναδείξει τη μοναδική ζεστασιά της φωνής της βιόλας σε συνδυασμό με τις αρμονίες του πιάνου, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ακουστική εμπειρία.

Ηλίας Λιβιεράτος, βιόλα
Hanna Bachmann, πιάνο

Τρίτη 11 Ιουλίου
Πλατεία Ευαγγελίστριας,
Ώρα: 21:00

Νεανική Χορωδία «Καιρός»
Laura Kakis-Serper, καλλιτεχνική διεύθυνση

Τετάρτη 12 Ιουλίου
Βουλευτικό
Ώρα: 21:00

Φίλιππος Κλαψινάκης – Θεόδωρος Φιλιππόπουλος

Ρεσιτάλ Πιάνου
Ο Φίλιππος Κλαψινάκης γεννήθηκε το 2009 στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Πέντε ετών, άρχισε μαθήματα μουσικής με τη μητέρα του, δασκάλα πιάνου, Ντιάνα Νάγκη. Έχει αριστεύσει σε 35 διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και έχει παρακολουθήσει σημαντικά masterclass μουσικής. Τον Ιανουάριο, έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συναυλία αφιερωμένη στον Μότσαρτ. Από το Δεκέμβριο του 2022, είναι μαθητής του Κολεγίου «George Enescu» στο Βουκουρέστι, με καθηγήτρια πιάνου την Cristina Maria Ralea. Τον Απρίλιο, απέσπασε το α΄ βραβείο στη Μουσική Ολυμπιάδα στη Ρουμανία.

Ο Θοδωρής Φιλιππόπουλος γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2011 στην Αθήνα και ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στο πιάνο σε ηλικία 7 ετών. Είναι σπουδαστής στην Ανωτέρα Σχολή πιάνου του Ωδείου Αθηνών στην τάξη της Σοφίας Ντούσια -Μυράτ. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια με διακεκριμένους καθηγητές (Ν. Μιχαηλίδου, Μ. Ευστρατιάδου, Χρ. Παπαγεωργίου κ.ά.), ενώ συμμετείχε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, όπου απέσπασε τα ανώτερα βραβεία στην κατηγορία του. Αγαπά με πάθος τη μουσική και ενδιαφέρεται πολύ για τη λογοτεχνία.

Πέμπτη 13 Ιουλίου
Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Παράρτημα Ναυπλίου
Ώρα: 21:00

Σοφία Κουτσούρη
Ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού

Σοφία Κουτσούρη,υψίφωνος
Δημήτρης Κωσταρέλος, βαθύφωνος
Χρύσα Γρένδα, πιάνο

Η υψίφωνος Σοφία Κουτσούρη σε ένα ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με άριες από όλο το φάσμα του λυρικού ρεπερτορίου, από τον ιταλικό βερισμό μέχρι τη γαλλική όπερα. Στο πιάνο συνοδεύει η πιανίστα Χρύσα Γρένδα. Συμμετέχει ο βαθύφωνος Δημήτρης Κωσταρέλος.

Παρασκευή 14 Ιουλίου
Βουλευτικό
Ώρα: 21:00

Jean Louis Stauerman

Jean Louis Steuerman
Ρεσιτάλ Πιάνου

Ο Ζαν-Λουί Στόυερμαν γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε μουσική οικογένεια. Έκανε το ντεμπούτο του με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βραζιλίας όταν ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών. Ήταν νικητής στον Διαγωνισμό J.S. Bach της Λειψίας και γρήγορα κέρδισε αναγνώριση σε όλη την Ευρώπη ως σολίστ.

Έχει πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις με τη Συμφωνική του Λονδίνου υπό τον Κλάουντιο Αμπάντο, τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον Γεχούντι Μενουχίν και τον Βλαντιμίρ Ασκενάζυ, και τη Φιλαρμόνια υπό τον Κρίστοφ Έσενμπαχ. Το ντεμπούτο του στα BBC Proms, το 1985, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Ο Στόυερμαν έχει εμφανιστεί με την Ορχήστρα Γκεβάντχαους της Λειψίας υπό τον Κουρτ Μαζούρ, τη Συμφωνική της Βασιλείας, την Τονχάλλε της Ζυρίχης, τη Συμφωνική του Βερολίνου, τη Συμφωνική NDR, τη Φιλαρμονική του Ελσίνκι, την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας και τη Συμφωνική του Μιλάνου. Έχει επίσης εμφανιστεί με πολλές αμερικανικές ορχήστρες. Πραγματοποιεί εκτεταμένες περιοδείες σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία. Στη μουσική δωματίου συνεργάζεται με μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου.

Οι ηχογραφήσεις του για τις Παρτίτες, το Ιταλικό Κοντσέρτο και τη Γαλλική Εισαγωγή του Μπαχ τιμήθηκαν με το βραβείο Diapason d’Or. Έχει επίσης ηχογραφήσει τα Κοντσέρτα για πληκτροφόρο του Μπαχ με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης, όλα τα έργα του Μέντελσον για πιάνο και ορχήστρα με την Ορχήστρα Δωματίου της Μόσχας, όλα τα έργα για πιάνο του Σαίνμπεργκ, του Ότμαρ Σαικ και του Τζιρόλαμο Αρρίγκο.

Το ρεπερτόριό του καλύπτει πολλές περιόδους μουσικής δημιουργίας και περιλαμβάνει στις συναυλίες του έργα του τέλους του εικοστού αιώνα. Έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση σημαντικά νέα έργα.

Σάββατο 15 Ιουλίου
Πλατεία Συντάγματος
Ώρα: 21:00

Σταύρος Λάντσιας: Αφιέρωμα στον Έννιο Μορρικόνε

Σταύρος Λάντσιας: πιάνο, μελόντικα, μεταλλόφωνο
Stavros Lantsias: piano, melodica, metallophone

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα, flugelhorn
Andreas Polyzogopoulos: trumpet, flugelhorn

Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσο
Michalis Kalkanis: double bass

Μιχάλης Καπηλίδης: τύμπανα
Michalis Kapelides: drums

Κυριακή 16 Ιουλίου
Πλατεία Συντάγματος
Ώρα: 21:00

Camerata Junior

Camerata Junior
Νίκος Χαλιάσας, μουσική διεύθυνση-διδασκαλία
Nikos Haliassas, coductor-orchestra coach

Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο

Η συναυλία με την οποία η Camerata Junior, Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής και Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, εμφανίζεται για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ Ναυπλίου ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της, καθώς πρόσφατα η Ορχήστρα Εγχόρδων των Φίλων της Μουσικής μετατράπηκε σε Συμφωνική, προσθέτοντας πνευστά όργανα στο δυναμικό της.

Με την πλήρη σύνθεσή της και υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, η Ορχήστρα παρουσιάζει δύο αριστουργήματα της μουσικής φιλολογίας γραμμένα από τον μεγάλο αυστριακό συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: τη δημοφιλή Συμφωνία αρ. 40 και το περίφημο Κοντσέρτο για κλαρινέτο σε λα μείζονα, τελευταίο ορχηστρικό έργο του συνθέτη.
Με την Camerata Junior συμπράττει ως σολίστ ο διεθνώς διακεκριμένος κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης.

Εθνική Πινακοθήκη 
Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
Παράρτημα Ναυπλίου

Μόνιμη έκθεση
1821-Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία 1821

Περιοδική έκθεση
Μύθοι και σύμβολα στη νεοελληνική τέχνη (19ος – α΄ μισό του 20ού αιώνα)

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο: 10:00-15:00
Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00-15:00 & 17:00-20:00
Κυριακή: 10:00-14:00
Τρίτη: κλειστά
Δευτέρα: Είσοδος ελεύθερη

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σάββατο 8 Ιουλίου 2023
Ώρα: 20:30
Η Φιλαρμονική του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου αναγγέλλει μουσικά το 32ο Φεστιβάλ Ναυπλίου Κλασικής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη.

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023
Προμαχώνας Επαμεινώνδα
Ώρα: 20:30
Μουσική εκδήλωση διάρκειας είκοσι λεπτών από το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου.

Τετάρτη 12 Ιουλίου
Βουλευτικό
Ώρα: 20:30
Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Ναυπλίου ΣΥΜΦΩΝΙΑ παρουσιάζει έργα από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.
Διδασκαλία-Διεύθυνση: Θεοδόσης Αντωνιάδης.

Πέμπτη 13 Ιουλίου
Βουλευτικό
Ώρα: 19:30
Soli Deo Gloria
A cappella χορωδία
Allen H. Simon, καλλιτεχνική διεύθυνση

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Όλες οι εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ Ναυπλίου έχουν ελεύθερη είσοδο.
Για διαθεσιμότητα και κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στα γραφεία του ΔΟΠΠΑΤ.
Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
Λεωφόρος Ασκληπιού (Βίλα Ζυμβρακάκη)
Τηλ.: 2752027153, 2752099085

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b