MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γιώτα Γιάννα: Η ξεχωριστή μουσική πορεία της «Ελληνίδας Τζάνις Τζόπλιν»

Η Γιώτα Γιάννα, η τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, αφήνοντας τη δική της σφραγίδα στην ελληνική μουσική σκηνή μέσα από μια καριέρα που διήρκεσε περισσότερες από έξι δεκαετίες.

Monopoli Team

ΗΓιώτα Γιάννα, η τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και το κοινό που την αγάπησε, έχοντας αφήσει, όμως, τη δική της σφραγίδα στην ελληνική μουσική χάρη στη μοναδική της παρουσία.

Η Παναγιώτα Γιαννέλου, όπως ήταν το κανονικό της όνομα γεννήθηκε το 1928 στους Αμπελοκήπους στην Αθήνα όπου ζούσε μέχρι και το τέλος της ζωής της.

Μάλιστα, για τις μετακινήσεις της χρησιμοποιούσε κυρίως ποδήλατο, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ίδια δεν έτρωγε κρέας παρά μόνο σαλάτες, λαδερά και τυρί.

Η μητέρα της, Μικρασιάτισσα στην καταγωγή, πέθανε σε νεαρή ηλικία και έτσι η Γιώτα Γιάννα μεγάλωσε με τον πατέρα της, ο οποίος είχε καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας και ήταν αυτοκινητιστής.

Είχε δύο αδελφούς, αλλά ο ένας, ο Δημήτρης σκοτώθηκε το 1974 κατά τη διάρκεια της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο.

Η Γιώτα Γιάννα ήθελε μόνο να τη γνωρίζουν ως η «τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα» και να την κοιτούν με θαυμασμό στα μάτια. Δημιούργησε το δικό της στιλ μουσικής με τη φυσαρμόνικα, πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Ελλάδας στα ’60s και στα ’70s.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑJosé James: Ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής της τζαζ στο Ηρώδειο12.09.2018

Η πολύχρονη καριέρα της και οι μεγάλες συνεργασίες

Η καριέρα της Γιώτας Γιάννα στην ελληνική μουσική σκηνή διήρκησε περισσότερο από έξι δεκαετίες. Ο Σταμάτης Κραουνάκης την έχει χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις την είχε αποκαλέσει «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας».

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσικές, camping και παρεΐστικη ατμόσφαιρα: Μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα που πρέπει να ανακαλύψεις12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b