MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

O Τζέιμς Κάμερον δηλώνει συγκλονισμένος για το μοιραίο ναυάγιο του υποβρυχίου «Titan»

Ο βραβευμένος Καναδός σκηνοθέτης του «Τιτανικού» έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος 33 αποστολές στο περιβόητο ναυάγιο και θεωρεί πως η σημερινή τραγωδία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το 1912.

Τζέιμς Κάμερον
Monopoli Team

Ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού», Τζέιμς Κάμερον, μίλησε σε συνέντευξη του στο ABC News για το βαθυσκάφος «Titan» το οποίο εξαφανίστηκε καθώς μετέφερε πέντε ανθρώπους 4.000 μέτρα στον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού όπου βρίσκεται το πιο περιβόητο ναυάγιο στην ιστορία.

Μετά την ανακοίνωση της εταιρείας OceanGate η οποία ανέφερε πως οι πέντε επιβαίνοντες στο «Titan» θεωρούνται πλέον νεκροί, ο Κάμερον μοιράστηκε τις σκέψεις του για την τραγωδία ως μέλος της καταδυτικής κοινότητας. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει 33 αποστολές στον Τιτανικό.

«Η κοινότητα έτρεφε πολλές ανησυχίες για το συγκεκριμένο βαθυσκάφος», δήλωσε ο Τζέιμς Κάμερον, «Μεγάλοι “παίκτες” στον τομέα αυτό, μηχανικοί με ειδίκευση την κατάδυση σε μεγάλα βάθη, έγραψαν ακόμη και γράμματα προς την εταιρεία, προειδοποιώντας την πως αυτό που κάνει είναι αρκετά πειραματικό και έπρεπε να γίνει πιστοποίηση. Είμαι συγκλονισμένος από την ομοιότητα του συμβάντος με το ναυάγιο του Τιτανικού, όπου ο πλοίαρχος είχε λάβει επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις για παγόβουνα, ωστόσο διατήρησε υψηλές ταχύτητες μια αφέγγαρη μάλιστα νύχτα με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Για εμάς πρόκειται για μια παρόμοια τραγωδία όπου όσοι προειδοποιούσαν δεν εισακούστηκαν. Το να συμβεί ακριβώς στο ίδιο μέρος, δεδομένου τις αμέτρητες καταδύσεις που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο, είναι συγκλονιστικό. Είναι πραγματικά σουρεαλιστικό». 

Οι προειδοποιήσεις και οι προσπάθειες διάσωσης

Το 2018 η επιτροπή για τα Επανδρωμένα Καταδυτικά Σκάφη της Κοινότητας Ναυτικής Τεχνολογίας έγραψε στον CEO της OceanGate Stockton Rush -ένα από τα θύματα του μοιραίου βαθυσκάφους- για την «ομόφωνη ανησυχία» του όσον αφορά την κατασκευή του «Titan», σύμφωνα με γράμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους New York Times.

Ο Τζέιμς Κάμερον επίσης μίλησε για την απώλεια του εξερευνητή Paul-Henri “PH” Nargeolet που επέβαινε στο «Titan» με τον οποίον τους συνέδεε φιλία 25 χρόνων.

«Ο PH, κορυφαίος Γάλλος πιλότος υποβρυχίων ήταν φίλος μου», δήλωσε ο Καναδός σκηνοθέτης,  «Τον γνωρίζω εδώ και 25 χρόνια, και το ότι πέθανε με τόσο τραγικό τρόπο είναι δύσκολο για εμένα να το επεξεργαστώ». 

Διεθνείς ομάδες διάσωσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ένωσαν τις δυνάμεις τους την εβδομάδα αυτή για να εντοπίσουν και να διασώσουν το βαθυσκάφος. Την Τρίτη που μάς πέρασε ένα Καναδικό αεροσκάφος εντόπισε «ήχους» προερχόμενους από την υποθαλάσσια περιοχή ερευνών. Ωστόσο, την Πέμπτη η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως βρήκε συντρίμμια στον πυθμένα δίπλα από το ναυάγιο. Μέσα σε λίγες ώρες επιβεβαιώθηκε πως όσοι επέβαιναν στο εν λόγω βαθυσκάφος πέθαναν από μια «καταστροφική έκρηξη» του οχήματος.

Τον Φεβρουάριο, ο Κάμερον, είχε αναρτήσει υλικό από την πρώτη ανακάλυψη του Τιτανικού το 1986 από το εξερευνητικό βαθυσκάφος HOV (Human Occupied Vehicle) Alvin. Το 2012 ο σκηνοθέτης πλοήγησε ένα βαθυσκάφος με όνομα «Deepsea Challenger» στο βαθύτερο σημείο του Ωκεανού την Τάφρο των Μαριανών, που βρίσκεται σε 35,876 πόδια βάθος. Εκεί συνέλεξε δείγματα και κατέγραψε την όλη εμπειρία κινηματογραφικά για ένα ντοκιμαντέρ του Nat Geo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠοιοι θα ζήσουν στους 100 ορόφους του κρυστάλλινου πύργου Binghatti Jacob & Co Residences στο Ντουμπάι;12.09.2018

Ο Parks Stephenson -ειδικός στο ναυάγιο του Τιτανικού που συμβούλεψε τον Κάμερον και τον Bill Paxton για το ντοκιμαντέρ τους «Ghosts of the Abyss» το 2003, έγραψε στο facebook στις 19 Ιουνίου για τις προσπάθειες διάσωσης του «Titan»:

«Ό,τι και να διαβάσετε τις επόμενες ώρες, το μόνο πραγματικά γνωστό είναι πως χάθηκε κάθε επικοινωνία με το βαθυσκάφος και αυτό είναι αρκετά σπάνιο ώστε να προκαλεί ανησυχία».

Εκτός από τους Nargeolet και Rush στο βαθυσκάφος βρίσκονταν ο Βρετανός επιχειρηματίας Hamish Harding και ο Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood με τον 19χρονό γιο του Suleman.

Πηγή: Variety

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b