MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πριν από 28 χρόνια πεθαίνει ο Ρόρι Γκάλαχερ – Η επεισοδιακή συναυλία του στην Αθήνα και η ατάκα μετά το χάος

Πέρασαν 28 χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ιρλανδός ροκάς Ρόρι Γκάλαχερ. Το 1981, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, είχε έρθει για μια και μοναδική συναυλία στην Αθήνα η οποία, όμως, σίγουρα θα του έμεινε αξέχαστη εξαιτίας του χάους που προκλήθηκε.

Photo: YouTube
Monopoli Team

Ο Ρόρι Γκάλαχερ δεν είναι ένας απλός μουσικός. Είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Αρχικά ήταν από αυτούς που δεν έπαιζε κιθάρα. Ερωτοτροπούσε μαζί της. Όλοι μπορούσαν να κρατήσουν στα χέρια τους την ίδια κιθάρα αλλά εκείνος θα την έκανε να… «κελαηδάει». Άλλαξε και στη συνέχεια καθόρισε τη ροκ μουσική σκηνή. Αλλά δεν ήταν ροκάς μόνο πάνω στη σκηνή. Ήταν ροκάς και έξω από αυτή. Με πάρτι, με συναυλίες, με ταξίδια. Και έπινε πολύ. Και αυτό ήταν που τελικά τον στέρησε από τον κόσμο της μουσικής. Ο Ρόρι Γκάλαχερ έφυγε μια ημέρα σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια. Στη διάρκεια της πορείας του, ωστόσο, έκανε και ένα μικρό πέρασμα από την Ελλάδα για μια συναυλία στην Αθήνα η οποία σίγουρα του έμεινε αξέχαστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζούντι Γκάρλαντ: Σαν σήμερα… “ένα αστέρι γεννιέται”12.09.2018

Το αξεπέραστο «Moonchild» της ροκ μουσικής

Γέννημα θρέμμα της Ιρλανδίας, ο Ρόρι Γκάλαχερ, άρχισε να παίζει κιθάρα από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Στο σχολείο είχε την δική του μπάντα και πριν καν γίνει 15 χρονών ( είτε με τους Fontana, είτε με τους Ipact που ήταν τα πρώτα του συγκροτήματα) είχε δώσει συναυλίες ακόμα και εκτός συνόρων. Όλοι έβλεπαν πως αυτός ο τυπάκος με τα μακριά μαλλιά είχε κάτι το ιδιαίτερο.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν βολευόταν πουθενά, προσπαθούσε να βρει το κατάλληλο σχήμα. Αυτό με το οποίο θα μπορούσε να αποδόσει με νότες όλα όσα είχε μέσα στο κεφάλι του. Στα 20 του μετακομίζει στο Λονδίνο και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των «Taste» (με ντράμερ τον Τζον Γουίλσον και μπασίστα τον Ρίτσαρντ ΜακΚράκεν) ηχογραφούν στην Polydor μία σειρά από άλμπουμ, με σημαντικότερο το «On The Boards» του 1970. Εκείνη τη χρονιά το γκρουπ διαλύεται και ο Γκάλαχερ αποφασίζει πως πρέπει να φτιάξει την προσωπική του μπάντα. Προσλαμβάνει τον Τζέρι ΜακΑβόι στο μπάσο και τον Γουίλγκαρ Κάμπελ στα ντραμς και από εκεί και πέρα ο χρόνος συμπυκνώνεται. Η πορεία προς την κορυφή έχει ξεκινήσει. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ο Γκάλαχερ κάνει όχι απλά βήματα αλλά ολόκληρα άλματα.

Ο Ροντ Ντε Αθ αντικαθιστά τον Κάμπελ στα ντραμς ενώ στο σχήμα προστίθεται και ο Λου Μάρτιν στα κίμπορντς. Το συγκρότημα ηχογραφεί τα άλμπουμ «Blueprint» (1973), «Tattoo» (1973), «Irish Tour ’74» (1974), «Against the Grain» (1975) και «Calling Card». Μόλις στα 27 του χρόνια ο Ρόρι Γκάλαχερ ήταν ήδη ένας θρύλος για τη ροκ μουσική. Τα υπόλοιπα ήρθαν, περίπου, φυσιολογικά, όπως φυσιολογικά ήρθαν και όλα τα άλλα που «συνοδεύουν» τη ζωή ενός ροκά. Μεγάλωσε σε ένα συντηρητικό περιβάλλον άρα ήταν, μάλλον, δύσκολο να μπλέξει με τα ναρκωτικά, ωστόσο, το αλκοόλ ήταν η μεγάλη του αγάπη και όπως αποδείχθηκε η «αχίλλειος πτέρνα» του.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBeatles: Θα κυκλοφορήσει ένα “τελευταίο” τραγούδι τους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b