MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τζούντι Γκάρλαντ: Σαν σήμερα… “ένα αστέρι γεννιέται”

Σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου 1922, γεννιέται η βραβευμένη Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Τζούντι Γκάρλαντ.

Monopoli Team

Η Τζούντι Γκάρλαντ, γεννημένη ως Φράνσις Ήθελ Γκαμ στη Μινεσότα, ήταν το τελευταίο παιδί των Ήθελ Μάριον και του Φράνσις Αβέντ “Φρανκ” Γκαμ, και οι δύο στον κόσμο της show business, όπου μετά εισήλθε και η Τζούντι.

Η είσοδός της στον κόσμο του θεάματος έγινε μόλις στην ηλικία των 3 ετών, με την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή να γίνεται στο στούντιο της MGM. Η Τζούντι ξεκίνησε να εμφανίζεται σε βωντβίλ παραστάσεις μαζί με τις αδελφές της, ενώ αργότερα το ρεπερτόριό της επεκτάθηκε, όταν συμμετείχε στην ταινία “Pigskin Parade” που αποτέλεσε και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Η ταινία αυτή ήταν μόνο το ξεκίνημα για την πλούσια κινηματογραφική της καριέρα.

Μία πλούσια καριέρα που άφησε εποχή

Μια από τις πιο γνωστές της κινηματογραφικές επιτυχίες, “Ο Μάγος του Οζ“, ήρθε το 1939. Ο ρόλος της Dorothy, καθώς και το τραγούδι “Over the Rainbow“, απέφεραν στην ταινία τεράστια αναγνώριση και διθυραμβικές κριτικές, ωστόσο το υψηλό κόστος παραγωγής σήμαινε ότι η ταινία απέφερε κέρδος μόνο από την επανακυκλοφόρησή της το 1940 και έπειτα.

Τον ίδιο χρόνο, η Τζούντι τιμήθηκε με το Όσκαρ Ανηλίκων για τη συμμετοχή της στις ταινίες “Ο Μάγος του Οζ” και “Babes in Arms“. Μέσα στα επόμενα χρόνια, όχι μόνο πρωταγωνίστησε σε ένα μεγάλο αριθμό ταινιών, χτίζοντας έτσι το όνομά της, αλλά και ενεπλάκη σε μια σειρά προσωπικών σχέσεων, συνήθως με άσχημες καταλήξεις. Το 1945 παντρεύτηκε τον Vincente Minelli, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Liza. Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο το 1951.

Ακολούθησαν οι ταινίες “The Pirate“, “Easter Parade“, και “Words in Music“. Το 1950 ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στο “Annie Get Your Gun“, ωστόσο απολύθηκε από τη ταινία λόγω της ολοένα και χειρότερης ψυχικής της υγείας. Η Γκάρλαντ έμεινε για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο, αλλά επανήλθε για την ταινία “Summer Stock” μαζί με τον Gene Kelly, ο οποία κυκλοφόρησε το 1950.

Η τελευταία της ταινία με τίτλο “I Could Go On Singing” κυκλοφόρησε το 1963. Η χρονιά αυτή ήταν πολυτάραχη για εκείνη, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή, καθώς ακυρώθηκε η τηλεοπτική σειρά της και εκδόθηκε το διαζύγιό της με τον Sidney Luft. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στο θέατρο με την 18χρονη τότε κόρη της Liza.

Το διαζύγιο, καθώς και η κακή διαχείριση της περιουσίας της από τους αντζέντες της οδήγησε σε κακή οικονομική κατάσταση και συσσώρευση χρεών, τα οποία την ανάγκασαν να πουλήσει το σπίτι της σε τιμή πολύ κάτω από την αρχική του αξία. Η προσπάθειά της για συγκέντρωση χρημάτων απέτυχε, καθώς μετά από μια σειρά παραστάσεων , το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της πήγε σε φόρους.

Μέχρι το 1969, η υγεία της είχε χειροτερέψει σημαντικά. Στς 22 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, η Τζούντι Γκάρλαντ βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της στο Λονδίνο στην ηλικία των 47 μόλις ετών. Το πόρισμα του ιατροδικαστή ήταν ότι ο θάνατός της επέλθη μετά από ακούσια υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

Ηθοποιός κινηματογράφου και θεάτρου, τραγουδίστρια με φωνή κοντράλτο που φάνταζε αταίριαστη με το μόλις 1,51μ. ανάστημά της, η Τζούντι Γκάρλαντ συμμετείχε σε πάνω από 35 ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Υπήρξε υποψήφια για πολλαπλά βραβεία Όσκαρ και Χρυσής Σφαίρας, ενώ το αστέρι της κοσμεί το Hollywood Walk of Fame.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b