MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Helmut Berger: Έφυγε από τη ζωή ο σταρ του ευρωπαϊκού σινεμά και πρωταγωνιστής του Βισκόντι

Ο Helmut Berger, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα του ευρωπαϊκού σινεμά με τη θυελλώδη ζωή και τους πρωτοποριακούς ρόλους, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Monopoli Team

Ο Helmut Berger, διάσημος ηθοποιός και πρωταγωνιστής πρωτοποριακών αριστουργημάτων του ευρωπαϊκού σινεμά – από τους “Καταραμένους” του Luchino Visconti μέχρι τον “Κήπο των Φίντζι Κοντίνι” του Vittorio De Sica – έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, από φυσικά αίτια, σύμφωνα με ανακοίνωση του ατζέντη του.

Γεννημένος στην Αυστρία το 1944, ο Berger μετακόμισε στην Ρώμη και εκεί κυνήγησε μία καριέρα στον κινηματογράφο. Ξεκίνησε με ρόλους κομπάρσου μέχρι που γνώρισε τον Visconti το 1964, ο οποίος του έδωσε έναν μικρό ρόλο στην ταινία του “Οι Μάγισσες” του 1967. Έτσι ξεκίνησε μία επαγγελματική και ερωτική σχέση που θα διαμόρφωνε το ευρωπαϊκό σινεμά για μία ολόκληρη δεκαετία.

Σε μία από τις “χρυσές” εποχές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο Berger καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο τολμηρούς και διάσημους σταρ μέσα από μια σειρά ταινιών σε σκηνοθεσία του Visconti. “Οι Καταραμένοι”, “Λούντβιχ” και “Η γοητεία της αμαρτίας” ήταν μερικές από τις ταινίες τους που γνώρισαν την αποθέωση. Για τον ρόλο του στους “Καταραμένους” ο Berger ήταν υποψήφιος για Χρυσή Σφάιρα, ενώ η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου.

“Οι Καταραμένοι”

Το 1970 είχε πρωταγωνιστήσει στο οσκαρικό αριστούργημα του Vittorio De Sica “Ο Κήπος των Φίντζι Κοντίνι”, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε προσοχή για τον ρόλο του ως Ντόριαν Γκρέι στην ομώνυμη ιταλική ταινία.

Πέρα από την συνεργασία του με τον Βισκόντι, ο Μπέργκερ είχε μία μεγάλη – αν και κάπως αμφιλεγόμενη – καριέρα, λόγω του εθισμού του στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και την ερωτική του ζωή, που τον έκαναν “αγαπημένο” των paparazzi και των “κίτρινων” φύλλων. Μάλιστα, στην βιογραφία του το 1998, έγραψε τις αναμνήσεις του από πολλές από αυτές τις περιπέτειες, που περιλάμβανε την ερωτική του σχέση με τον Mick Jagger και την τότε σύζυγό του, Bianca, αλλά και με την επόμενη σύζυγό του, Jerry Hall, τον σταρ του μπαλέτου, Rudolf Nureyev, την Linda Blair, την Ursula Andress και πολλούς άλλους.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, η συμπεριφορά του τού στοίχισε τελικά την καριέρα του στον κινηματογράφο, κάνοντας guest ρόλο στην σαπουνόπερα “Δυναστεία”. Την πρώτη δεκαετία του 2000, ο Berger αποσύρθηκε από την βιομηχανία του κινηματογράφου για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα του.


Το 2007, η Berlinale τον βράβευσε με το βραβείο “Teddy” για τους πρωτοποριακούς, δημιουργούς ρόλους του, που εξερευνούσαν ομοφυλόφιλους και bisexual χαρακτήρες – οι καλύτερες ερμηνείες του Berger που φυσικά δεν γνώρισαν επιτυχία στο συντηρητικό κοινό του Χόλιγουντ.

Η drag περσόνα του ως Marlene Dietrich στην ταινία “Οι Καταραμένοι” είχε κάνει τον θρυλικό Billy Wilder να σχολιάσει: “Εκτός από τον Helmut Berger δεν υπάρχουν άλλες ενδιαφέρουσες γυναίκες σήμερα”, ενώ η Madonna, είχε αναφέρει ότι το ανδρόγυνο του David Bowie και του Helmut Berger επηρέασε τη δουλειά της όσο τίποτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τη Barbie έως το Oppenheimer: Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά σινεμά12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b