MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
25
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Αρχαία Τραγωδία

Εκάβη, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Η «Εκάβη«, το εμβληματικό έργο του Ευριπίδη, παρουσιάζεται, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, με την Ελένη Κοκκίδου στον ομώνυμο ρόλο.

Monopoli Team

Η Θεατρική Διαδρομή παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ευριπίδη «Εκάβη» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη.  Στο ρόλο της Εκάβης η Ελένη Κοκκίδου.

«Εκάβη»: Λίγα λόγια για το έργο

Στην πρώτη – και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους – περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431- 420 π. Χ.) ο Ευριπίδης επιχειρεί να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του – και σε όλους τους Έλληνες – την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος.

Εικοσιτέσσερις αιώνες μετά, το διαχρονικό έργο του Ευριπίδη γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ. Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου  μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο, αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε.

Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο,  από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Μαζί της οι γυναίκες, οι αόρατες του πολέμου, μπροστά στο Ακατανόητο που τις σαρώνει και μέσα από το κοινό βίωμα της απώλειας συγκροτούνται ως κοινότητα. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑDer Wij / Βίι: Με την αντιπολεμική παράσταση του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ «ανοίγει» φέτος η Πειραιώς 26012.09.2018

Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Νίκος Γαλενιανός
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφία: Κίνηση: Χαρά Κότσαλη

Παίζουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης | Χορός: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου, Αμαλία Τσεκούρα | Μουσικός επί σκηνής: Άρτεμις Βαβάτσικα

Τιμές Εισιτηρίων: Από 15€
Διάρκεια Παραστάσεων: 11-12 Αυγούστου 2023
Πληροφορίες: aefestival.gr, viva.gr
Παραστάσεις: Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Αυγούστου στις 21:00
Βοηθός Σκηνοθετη: Α’ βοηθός σκηνοθέτιδας: Μάγια Κυριαζή. Β’ βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιάννης Τσιπτσής
Link Εισιτηρίων: https://aefestival.gr/festival_events/ekavi/
Πληροφορίες Χώρου: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Επίδαυρος. Τηλέφωνο: 2753 022026 | aefestival.gr
Φωτογραφίες: Φωτογραφίες παράστασης: Κική Παπαδοπούλου
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ