MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΙΝΙΕΣ

Γιορτή της Μητέρας: 6 ταινίες – “ύμνοι” στην μητρική αγάπη

Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή αφορμή να σας προτείνουμε έξι αγαπημένες ταινίες με θέμα τη μητρική αγάπη, που μπορείτε να βρείτε σε δημοφιλείς πλατφόρμες.

Φωτεινή Νικολίτσα | 14.05.2023

Καθώς σήμερα, 14 Μαΐου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Μητέρας, είναι μια καλή αφορμή για να αναλογιστούμε τη θέση τους στη ζωή μας. Η μητρική αγάπη είναι, ως γνωστόν, ανιδιοτελής και πηγή τεράστιας δύναμης για μια γυναίκα. Η Τέχνη έχει εμπνευστεί με ποικίλους τρόπους ανά τους αιώνες από αυτού του είδους την αγάπη και, φυσικά, ο κινηματογράφος δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα! Από το “Mother!” του Darren Aronofsky έως το “All About My Mother” του Pedro Almodóvar, το αρχέτυπο της Μητέρας και της αγάπης που έχει για τα παιδιά της, έχει αγγίξει πολλούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους, φέρνοντας στη μεγάλη οθόνη μικρά και μεγάλα αριστουργήματα.

Εάν, φέτος, ψάχνετε έναν διαφορετικό τρόπο να γιορτάσετε με τη μητέρα σας τη δική της ξεχωριστή ημέρα, τότε μπορείτε να επιλέξετε να δείτε μια ταινία μαζί της. Εμείς, μέσα σε τόσες πολλές επιλογές, διαλέξαμε και σας προτείνουμε 6 ταινίες για την μητρική αγάπη σε διάφορες εκδοχές της που μπορείτε να παρακολουθήσετε σε γνωστές online πλατφόρμες.

“Mother” του Bong Joon-ho: Cinobo

Πλοκή: Όταν ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται δολοφονημένο, τα στοιχεία δείχνουν ως ένοχο έναν νεαρό άντρα. Η μητέρα του θα προσπαθήσει μόνη της να βρει τον αληθινό δολοφόνο προκειμένου να αθωώσει τον γιο της.

Ο Bong Joon-ho, πολύ πριν τα “Παράσιτα”, σκηνοθέτησε αυτήν την πολύ ιδιαίτερη ταινία, κοντά στις ταξικές και κοινωνικές θεματικές που απολαμβάνει. Εδώ, η ιστορία μιας μητέρα που προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητα του παιδιού της, είναι ικανή να λύσει μια δολοφονία, που ούτε η αστυνομία είναι σε θέση να το κάνει.

“Pieces of a Woman” του Kornél Mundruczó: Netflix

Πλοκή: Η γέννα στο σπίτι μιας γυναίκας δεν έχει αίσιο τέλος, βυθίζοντας τη νεαρή γυναίκα σε μια περίοδο έντονου θρήνου, γεγονός που θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους γύρω της.

Η βαθιά συναισθηματική ερμηνεία της Vanessa Kirby, της έδωσε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, παίζοντας πλάι στην Ellen Burstyn και τον Shia LaBeouf. Η μητρική αγάπη έχει πολλές εκδοχές και, δυστυχώς, υπάρχει και αυτή η όψη της, αληθινή και συνάμα τραυματική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ7ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας: Έρχεται να σημάνει την έναρξη της θερινής κινηματογραφικής σεζόν12.09.2018

“Pari” του Siamak Etemadi: Ertflix έως 06/06

Πλοκή: Μια γυναίκα φτάνει από το Ιράν στην Αθήνα με τον άντρα της για να επισκεφτούν το γιο τους που σπουδάζει. Όταν εκείνος θα είναι εξαφανισμένος, η μητέρα του θα ψάξει όπου μπορεί για να τον βρει, θέτοντας ακόμη και την ίδια της τη ζωή σε κίνδυνο.

Η εξαφάνιση ενός παιδιού και η αγωνία της μητέρας που παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, είναι μια χιλιοειπωμένη ιστορία. Ωστόσο, εδώ δίνεται με έναν φρέσκο τρόπο στην Αθήνα του σήμερα και υπογραμμίζεται πως μπορεί οι πολιτιστικές διαφορές να είναι ορατές, όμως η μητρική αγάπη είναι οικουμενικά η ίδια.

“The Florida Project” του Sean Baker: Cinobo

Πλοκή: Η εξάχρονη Moonee περνάει το καλοκαίρι σκαρώνοντας συνεχώς φάρσες και κάνοντας ζαβολιές με την παρέα της ενόσω η νεαρή σε ηλικία μητέρα της προσπαθεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και να τη φροντίσει.

Μπορεί η μητρική φιγούρα σε αυτήν την ταινία να μοιάζει αδιάφορη, απόμακρη και εντελώς αντισυμβατική για αυτό που έχουμε όλοι στον νου μας, δεν παύει όμως να είναι κι εκείνη μια μητέρα που προσπαθεί και παλεύει για το παιδί της. Την μητέρα ενσαρκώνει η Bria Vinaite και έναν μικρό ρόλο ανέλαβε και ο Willem Dafoe.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOppenheimer: Νέο καθηλωτικό trailer για την πολυαναμενόμενη ταινία του Christopher Nolan12.09.2018

“I Am Mother” του Grant Sputore: Netflix

Πλοκή: Μια έφηβη κοπέλα έχει ανατραφεί από ένα ρομπότ, το οποίο αποκαλεί “μητέρα”, σε μια εποχή που η ανθρωπότητα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Όταν γνωρίσει για πρώτη φορά έναν άλλον άνθρωπο, η νεαρή κοπέλα θα αρχίσει να αμφισβητεί όσα της έλεγε η “μητέρα” της τόσα χρόνια.

Φυσικά, το είδος της επιστημονικής φαντασίας δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο από τη μητρική φιγούρα. Στην συγκεκριμένη ταινία εξετάζονται ζητήματα όπως η ανθρώπινη επαφή, η ανατροφή και γαλούχηση, η μητέρα στην εποχή των AI αλλά και η αμφισβήτηση του μητρικού προτύπου. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η εκπληκτική Hilary Swank!

“Everybody Knows” του Asghar Farhadi: Cinobo

Πλοκή: Μια μητέρα πηγαίνει με τα παιδιά της στο πατρικό της στην Ισπανία με αφορμή τον γάμο της αδερφής της. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, η μεγάλη της κόρη θα πέσει θύμα απαγωγής κι όλοι θα κάνουν τα πάντα για να τη βρουν.

Μια διαφορετική ιστορία για την αγωνία της μητέρας που ψάχνει το παιδί της. Σε αυτήν την εκδοχή υπάρχουν κρυμμένα μυστικά, κίνητρα και ενδοοικογενειακές αντιπαραθέσεις που σιγά σιγά βγαίνουν στο φως. Η Penélope Cruz βρίσκεται στον ρόλο της μητέρας με συμπρωταγωνιστές τον Javier Bardem και τον Ricardo Darín.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b