MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
24
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μουσικοθεατρική παράσταση

Σμύρνη… Μανίτσα μου!, σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου στο θέατρο Μπέλλος

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η παράσταση «Σμύρνη… Μανίτσα μου!» ανεβαίνει στο θέατρο Μπέλλος, σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Monopoli Team

Hπαράσταση «Σμύρνη… Μανίτσα μου!» είναι ένα μουσικοθεατρικό αναλόγιο με άξονα δύο ημερολόγια του αξιωματικού Γεράσιμου Γεννατά που υπηρέτησε ως υπολοχαγός στην Μικρασιατική εκστρατεία. Το ένα του πολέμου και το άλλο του έρωτα.

Ο Γεράσιμος Γεννατάς γνώρισε τον αληθινό έρωτα στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας, στης οποίας το σπίτι διέμεινε όταν έφτασε στη Σμύρνη το 1919 μαζί με τον ελληνικό στρατό. Ο αξιωματικός παντρεύτηκε την κοπέλα αλλά επίσης έχασε τον αγαπημένο του αδελφό Φώτιο σε μια μάχη στα βάθη της Ανατολής το 1922. Η μετέπειτα ζωή των νεονύμφων εδώ, στην Ελλάδα, ακολούθησε την ίδια αλληλουχία ηδονής και οδύνης πάντα ανάλογα με την ιστορική συγκυρία που ήθελε τον αξιωματικό άλλοτε στον πόλεμο και άλλοτε στην εξορία και την γυναίκα του, μητέρα πιά με τέσσερα παιδιά, να ακολουθεί και να αναμένει.

Για όλους εμάς τους νεότερους ο πόλεμος είναι μέσα στη φαντασία μας τρόμος και φρίκη. Για τον στρατιωτικό είναι η δουλειά του και ενώ θα περίμενε κανείς σ’ αυτά τα ημερολόγια να βρει κανείς τη φρίκη καταγεγραμμένη, ο συγκεκριμένος υπολοχαγός μιλάει κυρίως για τον έρωτα. Τη φρίκη την αποσιωπά ή την καταθέτει με λιτό και δωρικό τρόπο.

Και όμως είναι αυτή η ίδια φρίκη που ξαναζωντανεύει δεκαετίες αργότερα στον B’ εμφύλιο το 1948, όταν ο εν αποστρατεία πλέον αξιωματικός θα χάσει και τον γιo του Φώτη πάνω στα βουνά των Αγράφων όπου εκλήθη να υπηρετήσει το στρατιωτικό του ως κληρωτός εν μέσω του εμφυλίου. Ο αγνοούμενος Φώτης Γεννατάς στοιχειώνει ως απουσία -φασματική παρουσία πλέον- την οικογενειακή ιστορία όλων των συγχρόνων του και των επιγόνων ως βαρύ διαγεννεαλογικό τραύμα που συνδέει ευθέως την ήττα της μικρασιατικής εκστρατείας με την ήττα της αριστεράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Δρακοδόντι, από τους Χαΐνηδες και την ομάδα Κι όμΩς κινείται στο Θέατρο Ροές12.09.2018

Τα βίντεο επιμελήθηκε από το οικογενειακό αρχείο της οικογένειας Γεννατά- Παπαδημητρίου, η Αθηνά Χατζηαθανασίου.

Παίζουν, αφηγούνται και τραγουδούν: Μενέλαος Κυπαρίσσης και Αθηνά Χατζηαθανασίου. Στο πιάνο και την αφήγηση η Μάνια Παπαδημητρίου.

Θα προηγηθεί προβολή της ιστορικής τοποθέτησης του Τάσου Σακελλαρόπουλου, υπεύθυνου των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Η παράσταση στηρίζεται στα ίδια στοιχεία από τα οποία προέκυψε και το βιβλίο «Σμύρνη… Μανίτσα μου!» που έγραψε η Μάνια Παπαδημητρίου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου


Παίζουν: Μενέλαος Κυπαρίσσης, Αθηνά Χατζηαθανασίου, Μάνια Παπαδημητρίου

Διάρκεια: 75 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Από 8€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 11 έως 18 Μαΐου 2023
Παραστάσεις: Πέμπτη στις 21:00
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/smyrni-manitsa-mou/
Πληροφορίες Χώρου: Κέκροπος 1, Πλάκα-Ακρόπολη. Tηλ.: 2103229889, 6948230899
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Βασιλιάς Γυμνός, του Γιάννη Παπάζογλου στο Θέατρο Αργώ
Θέατρα
Ομήρου «Οδύσσεια», από την Παιδική Σκηνή Γιούλης Ηλιοπούλου για 2η χρονιά στο Θέατρο Πειραιώς 131
Θέατρα
Το πεντάμορφο…τέρας: Μια νέα διαδραστική παράσταση για παιδιά από την Ομάδα ΒίΔα στο Θέατρο Σταθμός
Θέατρα
Γουτού Γουπατού, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από την Παιδική-Εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη
ΘΕΑΤΡΟ
Η Στιγμή του Έθνους: Μια ελληνική κοινωνική σάτιρα του Κώστα Κουτρούλη στο Θέατρο Κ4
ΘΕΑΤΡΟ
AI-MILIA: Η παραστασιακή αφήγηση με την Αιμιλία Υψηλάντη ξανά στο Θέατρο Αργώ
ΘΕΑΤΡΟ
Τα Ραδίκια Ανάποδα, του Γιώργου Γαλίτη για 12η χρονιά στο Altera Pars
ΘΕΑΤΡΟ
Λύκοι, του Ντίνου Σπυρόπουλου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη στο Μικρό Παλλάς
ΘΕΑΤΡΟ
Μα Τι Πατριώτισσες!: Μια άκρως Drag 28η Οκτωβρίου στο Big Bar Athens
ΘΕΑΤΡΟ
Στο Αμφι-Θέατρο το «Tiger» της Σοφίας Βγενοπούλου: Ένα έργο για τη νεανική παραβατικότητα και την αποδοχή
ΘΕΑΤΡΟ
Στα Χαμένα: Η bijoux de kant ανεβάζει στο Hood το έργο του Άκη Δήμου
ΘΕΑΤΡΟ
Σερβιρισμένες, από την ομάδα ‘Α Ύλες στο Θέατρο Φούρνος