MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ο David Lynch διαμαρτύρεται για τον θάνατο του σινεμά: “Οι ταινίες είναι σε κακή κατάσταση”

Σε μία σπάνια συνέντευξή του, ο διάσημος σκηνοθέτης μίλησε για τους παράγοντες που “σκοτώνουν” τον κινηματογράφο, προειδοποιώντας ότι η εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας θα αποτελέσει παρελθόν.

Ο David Lynch στο Twin Peaks
Ο David Lynch στο Twin Peaks
Monopoli Team

Ο David Lynch έδωσε μία σπάνια συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Cahiers du Cinema και μίλησε για την κατάσταση του κινηματογράφου, η οποία στα μάτια του μάλλον δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρα, απαριθμώντας μία σειρά από παράγοντες που έχουν συμβάλλει στις δύσκολες ώρες που βιώνει το σινεμά.

Λέγοντας ότι “ο κορονοϊός έχει βάλει τέλος” στο να βλέπουμε ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες, ο Lynch πρόσθεσε: “Οι ταινίες είναι σε κακή κατάσταση, οι σειρές έχουν πάρει τη θέση τους… Μπορούσες να κάτσεις κάτω και να έχεις στην πραγματικότητα την εμπειρία του να μπαίνεις σε έναν ολοκαίνουριο κόσμο. Τώρα όλα αυτά είναι στα βιβλία ιστορίας. Είναι στενάχωρο”.

Τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με την Guardian, ο δεύτερος μεγαλύτερος κινηματογραφικός γίγαντας της Βρετανίας, το Cineworld, προέβλεψε ότι ο αριθμός εισιτηρίων θα παραμείνει μικρότερος από τα προ-πανδημικά επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Εκτός από την πανδημία, ωστόσο, ο διάσημος σκηνοθέτης αναγνωρίζει δύο ακόμη φαινόμενα, που δεν βοηθούν καθόλου στην άνθηση του κινηματογράφου: τις streaming πλατφόρμες (και συγκεκριμένα τον τρόπο που βλέπει πλέον το κοινό σινεμά) και την αύξηση των τηλεοπτικών σειρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ45 χρόνια “Eraserhead”: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την πρώτη ταινία του David Lynch12.09.2018

Για ακόμη μια φορά, κατέκρινε το streaming στα smartphones, λέγοντας: “Πάντα λέω ότι οι άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν δει μία ταινία, αλλά αν την έχουν δει στο κινητό τους, δεν έχουν δει τίποτα. Είναι θλιβερό”.

Και φυσικά, αν και παραδέχτηκε ότι “η τηλεόραση δεν είναι κακή” – εξάλλου έχει υπογράψει το Twin Peaks μία από τις σπουδαιότερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών – αναγνώρισε τη συμβολή της στην κακή κατάσταση του σινεμά σήμερα και είπε: “… το να πεις αντίο στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Η τέχνη και το γράψιμο έχουν τελειώσει. Οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων… συνεχίζουν να αγαπούν το σινεμά. Είναι ακόμα ήρωες που παλεύουν για αυτό”.

Ο David Lynch μίλησε επίσης για τη δημοφιλή σειρά – “δελτίο καιρού” που είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο YouTube, αποκαλύπτοντας ότι δεν θα τη συνεχίσει. Είπε: “Τώρα μπορώ να κοιμηθώ περισσότερο το πρωί. Έπρεπε να ξυπνάω πολύ πρωί για να συμβουλευτώ το πραγματικό προγνωστικό του καιρού. Μέσα σε δύο χρόνια, δεν έχασα κανένα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝα κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση των ιστορικών σινεμά Ιντεάλ και Άστορ12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b