MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

45 χρόνια “Eraserhead”: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την πρώτη ταινία του David Lynch

To “Eraserhead” του David Lynch κυκλοφόρησε πριν 45 χρόνια. Διαβάστε 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την ταινία.

"Eraserhead" του David Lynch
"Eraserhead" του David Lynch
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το 1977 το “Eraserhead”, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του David Lynch. Με αφορμή, λοιπόν, τα 45 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την πρεμιέρα της, ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 trivia για την ταινία που…μπορεί να μη γνωρίζουν όλοι!

Δέκα trivia για το “Eraserhead”

1. Η ταινία δεν έχει πολύ διάλογο, όπως εύκολα παρατηρεί κάποιος. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει ούτε στα πρώτα 10 λεπτά αλλά ούτε και στα τελευταία 20 με 30 λεπτά της.

2. Το σενάριο – με τόσο λίγο διάλογο – ήταν μόνο 20 σελίδες! Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε τον Lynch να λάβει οικονομική υποστήριξη από το American Film Institute. Το budget της ταινίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει, μέχρι την ολοκλήρωσή της. Ενώ κατάφερε να λάβει την επιχορήγηση, μετά από 3 χρόνια που βρισκόταν στο στάδιο της παραγωγής, τα λεφτά τελείωσαν. Κι όταν ο σκηνοθέτης Terrence Malick είδε την ταινία με σκοπό να την χρηματοδοτήσει, βγήκε από την αίθουσα αποκαλώντας την “Βλακεία”.

3. Επιρροές για το “Eraserhead” αποτέλεσαν το μυθιστόρημα του Franz Kafka, “Η Μεταμόρφωση” αλλά και η μικρή ιστορία “H Μύτη” του Nikolay Gogol. Ήταν ορισμένα απ’ όσα διάβαζε ο Lynch ως φοιτητής.

"Eraserhead" του David Lynch

“Eraserhead” του David Lynch

4. Η παραγωγή της ταινίας κράτησε περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζε, με αποτέλεσμα ο David Lynch να χρειαστεί να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο του Henry, του πρωταγωνιστή της ταινίας, για πάνω από έναν χρόνο.

5. Τα γυρίσματα έγιναν αποσπασματικά σε διάρκεια 5 ετών. Αυτό οδήγησε σε διάφορα set να γκρεμιστούν για να χτιστούν άλλα στη θέση τους και να ξαναχτιστούν πάλι αργότερα. Μάλιστα, στα 2 χρόνια, ο διευθυντής φωτογραφίας Herbert Cardwell πέθανε ξαφνικά και τη θέση του πήρε ο Frederick Elmes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη12.09.2018

6. Πολλές φορές έχει ακουστεί λανθασμένα ότι η γυναίκα του David Lynch ήταν έγκυος στην κόρη τους, Jennyfer, όταν τα γυρίσματα ξεκίνησαν, από την οποία θεωρείται πως επηρεάστηκε για την ταινία. Ωστόσο, η κόρη του ήταν ήδη τριών και τελικά έγινε 8 μόλις η ταινία ολοκληρώθηκε.

"Eraserhead" του David Lynch

“Eraserhead” του David Lynch

7. Ο πρωταγωνιστής, Jack Nance, ονόμασε το μωρό Spike, ένα όνομα που τελικά χρησιμοποιήθηκε από όλο το συνεργείο.

8. To μεταλλαγμένο μωρό λέγεται πως δημιουργήθηκε από ένα βαλσαμωμένο μωρό μοσχάρι. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από τον σκηνοθέτη. Μάλιστα, δεν άφηνε ούτε τον υπεύθυνο για τις προβολές να δει πως είχε γίνει, κλείνοντάς του τα μάτια. Στο τέλος, το έθαψε σε μια μυστική τοποθεσία και στο πάρτι για την λήξη των γυρισμάτων υπήρχε μόνο μια απομίμηση!

"Eraserhead" του David Lynch

“Eraserhead” του David Lynch

9. Η πρεμιέρα έγινε στο Filmex Film Festival στο Λος Άντζελες με μόνο 25 θεατές και 24 την επόμενη. Ο υπεύθυνος διανομής της Libra Films International, Ben Berenholtz, πίεσε τα τοπικά σινεμά να το πάρουν για τις μεταμεσονύκτιες προβολές. Έτσι, έμεινε στις αίθουσες για έναν χρόνο! Η πορεία του συνεχίστηκε με 99 εβδομάδες στο Waverly Cinema της Νέας Υόρκης, έναν χρόνο στο Roxie Theatre του Σαν Φρανσίσκο και τρία χρόνια στο Nuart Theatre του Λος Άντζελες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑMs. Marvel και Turning Red: Οι δύο νέες ταινίες της Disney αλλάζουν τα δεδομένα στη συμπεριληπτικότητα12.09.2018

10. Στην πορεία της ως μεταμεσονύκτια ταινία – κυρίως για b-movies – πολλοί σκηνοθέτες του Hollywood την είδαν και την ξεχώρισαν. Μεταξύ άλλων, ο Stanley Kubrick ενθάρρυνε το κοινό να πάει να τη δει, ενώ έβαλε τους πρωταγωνιστές του “The Shining” να τη δουν για να προετοιμαστούν. O Mel Brooks έχοντας δει την ταινία, έδωσε στον Lynch την ευκαιρία να σκηνοθετήσει το γνωστό πια “The Elephant Man”.

Περισσότερα από TOP 10
VIMA_WEB3b