MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 12 δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη

Για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις, προβολές, παραστάσεις και ομιλίες με ελεύθερη είσοδο στην πόλη.

Η Vikkie θα εμφανιστεί στο Borderline Festival 2023, Photo: Katerina Kapetani
Monopoli Team

Σάββατο 22 Απριλίου

Borderline Festival 2023 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το Borderline επιστρέφει για 12η χρονιά στην καρδιά της πόλης, με ένα τριήμερο φεστιβάλ που θα επαναπροσδιορίσει τον ρυθμό του αθηναϊκού κοινού. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου, μέσα από DJ sets και live performances με ελεύθερη είσοδο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μια καλοστημένη και τολμηρή επιμελητική ιδέα, το μακροβιότερο φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει και πάλι στην Αθήνα συνεχίζοντας την εξερεύνηση των οριογραμμών μεταξύ των διαφορετικών τεχνών, πολιτισμών και παραδόσεων. Το Borderline 2023, το οποίο επιμελείται το Movement Radio, το διαδικτυακό ραδιόφωνο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, εξερευνά νέους ήχους και τεχνολογίες, αποδομεί τα ευρέως γνωστά είδη μουσικής και τους τρόπους με τους οποίους η ποπ ανανεώνεται διαρκώς και επαναπροσεγγίζει το μέλλον της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής.
Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, εδώ
22/4 και 23/4, 11:00-14:30
Δημοτική Αγορά Κυψέλης – Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα

Digital Concert Hall: Απευθείας μετάδοση από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο Ινστιτούτο Goethe

Το Σάββατο 22 Απριλίου πέφτει αυλαία για το Digital Concert Hall στο αμφιθέατρο του Goethe-Institut Athen εγκαινιάζει τον Φεβρουάριο το  στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, τη διεύθυνση αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο μόλις 23 χρονών Klaus Mäkelä και επιλέγει έργα Tchaikovsky και Shostakovich. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Φινλανδός είναι ήδη από τους πιο περιζήτητους μαέστρους διεθνώς. Στο ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου θα παρουσιάσει δύο Έκτες Συμφωνίες: Η μία αποπνέει μια διάθεση «άνοιξης, χαράς και νεότητας», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Dmitri Shostakovich ότι ήθελε να μεταδώσει στο έργο του. Ο Tchaikovsky, από την άλλη πλευρά, προκαλεί με την «Παθητική» του μια μελαγχολική νοσταλγία.
22/4, 19:30
Ινστιτούτο Goethe – Ομήρου 14-16, Αθήνα

Μυστήριο 100 “Τα Ιερά Τραγούδια – Άνοιξαν τα δέντρα όλα!” στην Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 100 “Τα Ιερά Τραγούδια – Άνοιξαν τα δέντρα όλα!..”, το Σάββατο 22 Απριλίου στην Ελευσίνα, με τραγούδια και χορούς της Ελληνικής Πασχαλιάς, . Ο κύκλος “Τα ιερά τραγούδια” τιμά τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης, η οποία φέτος συνδυάζεται, με ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο, με τις παραδοσιακές ανοιξιάτικες τελετουργίες της Εβδομάδας της Διακαινισήμου μετά το Πάσχα, όπως είναι η γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και του Άι-Γιώργη, καθώς και η Κυριακή του Θωμά με το λατρευτικό έθιμο των Ποντίων “σα ταφία” που τιμούν τους νεκρούς στα κοιμητήρια με φαγητά και με τραγούδια. Έτσι στις 12:00, στην Πλατεία του Συνοικισμού των Ποντίων, ο Λάμπρος Λιάβας θα μιλήσει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών αυτής της περιόδου, όπου η χριστιανική λατρεία αναβαπτίζεται στις αρχαίες καταβολές της, ενώ από τις 13:00 στην “Όαση”, θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της Ελληνικής Πασχαλιάς.
22/4, 12:00-16:00
Πλατεία του Συνοικισμού των Ποντίων και “Όαση” – Ελευσίνα 

Ο Περίπατος Βιβλίου της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου στην Αθήνα
Photo by Ahmed Almakhzanji on Unsplash

Photo by Ahmed Almakhzanji on Unsplash

Το Σάββατο 22 Απριλίου, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου με πολλές ταυτόχρονες δράσεις σε όλες τις γωνιές της Αθήνας. Από τοπικά βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους μέχρι και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, ο Περίπατος του Βιβλίου δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες και φίλους του βιβλίου να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς, να συμμετάσχουν σε δρώμενα, να νιώσουν μια διαφορετική εμπειρία από την επαφή τους με το βιβλίο και κυρίως… να βρεθούν μεταξύ τους.
22/4, από τις 10:00 σε επιλεγμένες βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία της Αθήνας
Βρείτε όλες τις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου δράσεις στην Αθήνα, εδώ

Περίπατος βιβλίου με τη Νάντια Γεωργακοπούλου και το βιβλιοπωλείο “Επί λέξει”

Το Σάββατο 22 Απριλίου, το βιβλιοπωλείο Επί Λέξει και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου, προσκαλούν το κοινό σε ένα ιστορικό και βιωματικό ταξίδι, νοσταλγικό όσο και ψύχραιμο, δοξαστικό αλλά και ειρωνικό, στα πρώτα εκατό χρόνια της νέας Αθήνας με ξεναγό τη Νάντια Γεωργακοπούλου και το βιβλίο της «Επιστροφή στη Νέα Αθήνα». Με αφετηρία και κατάληξη το βιβλιοπωλείο «επί λέξει» και συνοδοιπόρους κείμενα και στοχασμούς Ελλήνων και Ευρωπαίων, οι παρευρισκόμενοι θα επισκεφτούν δημόσιους χώρους και εμβληματικά κτίρια των αθηναϊκών boulevards: Αθηναϊκή Τριλογία, Πλατεία Κλαυθμώνος, Πλατεία Καρύτση, Σύνταγμα, Εθνικός Κήπος, Ιλίου Μέλαθρον, και με πολλές ενδιάμεσες μικρές στάσεις και ματιές, θα εστιάσουν πότε στην αρχιτεκτονική, πότε στην ιστορία, πότε στα λόγια των ίδιων των πρωταγωνιστών.
22/4, 12:00
Βιβλιοπωλείο Επί Λέξει, Ακαδημίας 32, Αθήνα

Το 1ο Athens Civil Society Festival στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Το πρώτο Φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων για την Κοινωνία των Πολιτών είναι γεγονός! Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου, το 1ο Athens Civil Society Festival, μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και του ΣυνΑθηνά, θα ενώσει, θα συνδέσει, θα στηρίξει, θα αναδείξει και θα ενδυναμώσει το ενεργό κομμάτι της πόλης: τις οργανώσεις, τους φορείς και τις ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών. Πίσω από την έμπνευση για την υλοποίηση του φεστιβάλ κρύβεται ένα παιχνίδι: το κινεζικό παζλ Tangram, που αποτελείται από επτά επίπεδα σχήματα, τα οποία ενώνονται, «συνεργάζονται», συνδυάζονται για να σχηματίσουν όλα μαζί άπειρα σύμβολα, εικόνες, σχέδια, χωρίς το ένα κομμάτι να επικαλύπτει το άλλο. Μια εικόνα το ίδιο σημαντική και ξεχωριστή με κοινό στόχο: μία Αθήνα που θα ανήκει σε όλους και μία ζωή μέσα στην πόλη όπου ο καθένας θα τη ζει με αποδοχή, ισότητα, ισοτιμία, στήριξη και αλληλεγγύη.
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ
22/4 και 23/4, 10:00-22:00
Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144 

Μυστήριο 84 “Πανηγύρι – Live Cinema / Εργατική Τάξη / Σειρήνες” στην Ελευσίνα

Ένας τριήμερος κινηματογραφικός μαραθώνιος με real time ταινίες, γυρίσματα, δημόσιες ομιλίες, διαδραστικές περφόρμανς, σειρήνες, μουσική, χορό και το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου συνεχίζεται στην Ελευσίνα το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου στην οδό Παγκάλου. Με τίτλο “Μυστήριο 84 “Πανηγύρι – Live Cinema / Εργατική Τάξη / Σειρήνες”, το πρωτοποριακό αυτό φεστιβάλ «συνδιαλέγεται» με έναν θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό θεσμό όπως είναι το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ενσωματώνοντας νέα χαρακτηριστικά στη συλλογική συνείδηση με ολοήμερες και ολονύκτιες κινηματογραφικές προβολές, δημόσιες ομιλίες έξι ωρών, VR περφόρμανς και ζωντανά γυρίσματα στον δημόσιο χώρο με στόχο τη δημιουργία δύο ταινιών, σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη συμμετοχή του κοινού, θα μονταριστούν επιτόπου και θα προβληθούν στη λήξη του φεστιβάλ, σε μια σύλληψη του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, με τη συνεπιμέλεια της ακαδημαϊκού και cultural practitioner Μαρίας Χατζηχριστοδούλου aka Maria X, και του κριτικού κινηματογράφου και programmer Lorenzo Esposito, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το LADA – The Live Art Development Agency (Λονδίνο).
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και άλλων εκδηλώσεων για το Σάββατο και την Κυριακή, εδώ 
22/4 και 23/4, 09:15-21:00
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Χαριλάου 28, Ελευσίνα

“Ο Θάλαμος” της Πηνελόπης Μπουρλή στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Απριλίου, το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ παρουσιάζει την παράσταση “Ο Θάλαμος”, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Πηνελόπης Μπουρλή. Υπόθεση: Τι σχέση μπορεί να έχει ο Ιπποκόμος της Βασίλισσας με μια μικρή πωλήτρια που της έκλεψαν τη γούνα; Πώς συνδέεται κάποιος που απέδρασε από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης με μια Φινλανδή καριερίστα και ένα κορίτσι που κλαίει μόνο σε μια πλατεία; Τι ενώνει ένα ερωτευμένο αγόρι που ονειρεύεται με μια γυναίκα που έχει ξεχάσει να νιώθει;
22/4 και 23/4, 21:00
Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ – Ρήγα Παλαμήδου 2, Αθήνα  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς είναι ο ήχος της μουσικής του μέλλοντος; Το φετινό Borderline ίσως δώσει την απάντηση12.09.2018

Κυριακή 23 Απριλίου

80 χρόνια “Μικρός Πρίγκιπας” στο ΚΠΙΣΝ Μικρός Πρίγκιπας

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την πρώτη έκδοση του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καλεί μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, διαβάζοντας ένα από τα πιο διάσημα βιβλία του 20ου αιώνα. Ο ηθοποιός Νικόλας Χανακούλας θα μας ταξιδέψει με την αφήγησή του στις σελίδες του «Μικρού Πρίγκιπα», ενώ η συγγραφέας Ελένη Κατσαμά θα μας ξεναγήσει στο σύμπαν του Σαιντ Εξυπερύ, μιλώντας για τα βιογραφικά και ιστορικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από τους συμβολισμούς του έργου και την αριστοτεχνική ικανότητα του Γάλλου λογοτέχνη να μετουσιώσει το προσωπικό βίωμα σε ένα διαχρονικό μνημείο της σύγχρονης λογοτεχνίας.
Στην εκδήλωση, θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο «Μικρός Πρίγκιπας σε μετάφραση Άλκης Ζέη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ελεύθερη συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας
23/4, 18:00
Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στον Ι.Ν Παναγίας Γιάτρισσας

Photo by Theodor Vasile on Unsplash

Αν ψάχνετε ακόμα έναν λόγο να βρεθείτε αυτήν την Κυριακή κοντά στη θάλασσα, θα τον βρείτε στο Λουτράκι, όπου κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Παναγίας Γιάτρισσας φιλοξενεί ένα παραδοσιακό πανήγυρι μέσα σε μια πασχαλινή ατμόσφαιρα με έντονα εορταστική διάθεση. Εκεί, τόσο το παιδικό όσο και το τμήμα ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου «Μελαγκάβι» δίνουν τον ρυθμό παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολουθεί ελεύθερος χορός και γλέντι καθώς και κέρασμα για όλους τους παρευρισκόμενους.
23/4, από τις 10:00
Ι.Ν Παναγίας Γιάτρισσας – Παναγιάς & Καραϊσκάκη, Λουτράκι

WOMANIFESTO: Προβολή και συζήτηση στον κινηματογράφο Ίριδα

Την Κυριακή 23 Απριλίου, στα πλαίσια του φεστιβάλ ΙΡΙΔΑ VISIONS – μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α., που συνδιοργανώνουν ο Κινηματογραφικός, ο Φωτογραφικός, ο Θεατρικός και ο Χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), στον κινηματογράφο Ίριδα θα προβληθεί το “WOMANIFESTO”, το πρώτο μωσαϊκό φιλμ-μανιφέστο από γυναίκες δημιουργούς σήμερα. Η εικαστικός Έφη Σπύρου και η ομάδα της μη κερδοσκοπικής καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας RUNONART, προσκάλεσε στο σύνολο 30 γυναίκες δημιουργούς από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για να γράψουν και να παρουσιάσουν το δικό τους μανιφέστο δίνοντας για ένα λεπτό on camera την δική τους διακήρυξη στις προκλήσεις των καιρών. Οι καλλιτέχνιδες θέτουν εκεί ερωτήματα γύρω από την καταγωγή, την ταυτότητα, την ανθρωπινότητα, τη μνήμη και την απώλεια, την εξουσία, το περιβάλλον, τη γη και τη γλώσσα, το Άλλο-το άγνωστο ή το οικείο, το τραύμα, την απελευθέρωση και τον Έρωτα.
23/4, 17:00 (προκράτηση θέσης εδώ)
Κινηματογράφος Ίριδα – Ακαδημίας 55, Αθήνα

Αφιέρωμα σε 8 ταινίες μικρού μήκους στον κινηματογράφο Ίριδα

Την Κυριακή 23 Απριλίου, στα πλαίσια του φεστιβάλ ΙΡΙΔΑ VISIONS – μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α., που συνδιοργανώνουν ο Κινηματογραφικός, ο Φωτογραφικός, ο Θεατρικός και ο Χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.), στον κινηματογράφο Ίριδα θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στις μικρού μήκους ταινίες. Θα προβληθούν 8 ταινίες από διαφορετικούς δημιουργούς. Οι προβολές θα χωριστούν σε δύο μέρη και μετά την προβολή του κάθε μέρους, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς των ταινιών.
23/4, 20:00 (δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών εδώ και προκράτηση θέσης εδώ)
Κινηματογράφος Ίριδα – Ακαδημίας 55, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑReturn to Sender: Η αφρικανική καλλιτεχνική κολεκτίβα NEST έρχεται στο ΚΠΙΣΝ με μια μεγάλη εικαστική εγκατάσταση12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b